Last news in Fakti

7 Декември, 2022 20:40 2 335 17

В Анкара са доволни! САЩ премахнаха ограниченията за покупка на самолети Ф-16 от Турция

  • турция-
  • ф-16-
  • мевлют чавушоглу

През октомври миналата година южната ни съседка поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара

В Анкара са доволни! САЩ премахнаха ограниченията за покупка на самолети Ф-16 от Турция  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция приветства днес неотдавнашното решение на Съединените щати да изключат определени изисквания от окончателния текст на военния бюджет относно продажбата на самолети Ф-16 на Анкара, предаде Анадолската агенция.

Говорейки на съвместна пресконференция с молдовския си колега Нику Попеску в Истанбул, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви: "В крайна сметка, липсата на отрицателен елемент (в проектозакона) е положително развитие. Ние приветстваме това".

Изменения, внесени от Камарата на представителите на САЩ, според които продажбата на изтребители Ф-16 на Турция трябва да зависи от серия условия, бяха премахнати в окончателния вариант на проектобюджета на отбраната, напомня агенцията.

Одобрението на този проект и завършването на покупките би било "в интерес на всички", посочи още Чавушоглу, като добави, че процесът трябва да бъде финализиран "възможно най-скоро".

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МОЖЕ БИ

    24 2 Отговор
    СЕГА МОЖЕМ ДА ВИДИМ ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ В НАТО
  • 2 О-краiнец

    22 13 Отговор
    хаха, значи вашите фъ16 ще почакат, все пак султана е първи и трябва да е доволен

    Коментиран от #4

  • 3 Ридик

    6 39 Отговор
    Турция Петата водеща сила в света с над 90% компоненти от Запада за военно производство, с над 150% инфланция целогодишно скоро ще гътнат САЩ Китай ЕС от икономическия и военен връх, да се смее ли човек. Произвеждали всичко а се радват като малко дете на играчка
  • 4 !!!?

    6 14 Отговор

    До коментар #2 от "О-краiнец":

    Точно това щях да каба и аз! Партньорете ще ни го натаковат пак, за да задоволят султана! Евроатлантическите подлоги обаче не им пука, ще предплатят за още 8 хвърчила!

    Коментиран от #7

  • 5 Анани алиев

    6 4 Отговор
    Сега анйара ще нападне и разгроми прусия за 3 дни
  • 6 Бай Дън

    20 4 Отговор
    Продавам Ф16 на чертежи в неограничени количества.Парите пращайте на сина ми.

    Коментиран от #8

  • 7 Търновец

    10 18 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Американците отказаха F 35 а пък Германците отказаха Еюрофайтер, а Французите им отказаха зенитни ракети. Все пак Турците са доволни и на еф 16 защото правят много компоненти и боеприпаси, Германците освен това им отказаха танкове а VW напусна Турция.
  • 8 ЕФ 16...ШАМАР ЗА БСП

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Дън":

    ЕФКИТЕ идват 2023г...след нова година ги тестват в USA....есента кацат в граф Игнатиево...с български пилоти
  • 9 007

    8 11 Отговор
    Ако не подкрепят Финландия и Швеция може и пак да увиснат
  • 10 Поредния звучен шамар за раша

    16 3 Отговор
    Тиху ,руските роби русофилите си легнаха рано,завити през глава ривът

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво на драскача.

    11 5 Отговор
    Значе вече САЩ ще могат да купуват самолети от Турция. Ми що и ние да не си купим оттам, ей го де е.
  • 13 Българските турци

    25 10 Отговор
    Турците си отдъхнаха с облекчение след като ги изгониха от проекта Ф-35...и сега гонят парите си които бяха вложили...затуй натискат за Ф-16 ...защото знаят че иначе в брой апашите няма да ги върнат!!! Сега правят изпитания на "Къзъл елма" !... Четири такива ще могат да вършат всичките фунции на един Ф-35 !? С парите за един Ф-35 ще се произвеждат 14 броя които се равняват на 3,5 броя Ф-35 !!! ... Ще могат да кацат и излитат на кораба който е построен специално за тях в паралелен военноморски проект!! Все още не вярвате но Турция е с 80 % местен военно промишлен комплекс и скоро ще обяви пълна независимост ... Вие си мислите че Ердоган се ежи от арогантност ли ?... Ние не сме гърци и никога не носим пищови на голо ! Скоро всички ще се убедят...В момента тия които са в Сирия са все още в недоумение но са вече напълно убедени във възможностите на турския потенциал ! Всичко най ново се изпитва на "сирийския изпитателен полигон" открито под наблюдението и на едните и на другите !...Защо мислите Путин започна да атакува военни заводи(авиодвигатели) в Украйна веднага след първите попадения на операцията "Лапа-меч"?!...
    Думите на Ердоган не са нито арогантност на диктатор , нито заплашителни брътвежи а са показател за пълна и сериозна решителност !!!
  • 14 Така така

    21 1 Отговор
    С400 си свършиха работата. Турците им изкормиха джигера и им разгадаха тайните. Затова байрактарите са невидими за руското пво. Отделно си завършиха и собствената система сипер.
  • 15 Отчаян ход на американците

    20 7 Отговор
    Много закъсняха. Не могат да спрат разработката на TFX. За ужас на гърците.
  • 16 Сметката не излиза

    7 1 Отговор
    " Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара."
    А на нас за 2 милиарда ни продават 8 изтребителя без да има ракети към тях. Това се казва да имаш слаби политици.
  • 17 Петканчо

    4 0 Отговор
    Анатолий за да си точен,гледай турска телевизия а не да си измисляш глупости
Новини по държави: