Last news in Fakti

8 Декември, 2022 12:25 2 163 15

Стратегически съюз! Турция и САЩ се договориха да продължат диалога и консултациите

  • джо байдън-
  • турция-
  • сащ-
  • реджеп ердоган

По отношение на войната в Украйна турският официален представител е подчертал необходимостта от връщане на масата за преговори

Стратегически съюз! Турция и САЩ се договориха да продължат диалога и консултациите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президентски говорител Ибрахим Калън и неговият американски колега Джейк Съливан се съгласиха да продължат диалога и консултациите по глобални и регионални въпроси в телефонен разговор, за който съобщи турското президентство.

Калън и Съливан обмениха мнения по двустранни политически и икономически въпроси, сътрудничеството в отбранителната промишленост, войната на Русия срещу Украйна, развитията в Източното Средиземноморие, кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО и други регионални въпроси, се казва в изявлението на турското президентство, цитирано от "Дейли сабах".

Двамата се договориха да продължат диалога и консултациите.

Що се отнася до кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, Калън приветства напредъка, постигнат от двете скандинавски страни, като заяви, че всички ангажименти в тристранното споразумение трябва да бъдат изпълнени.

Освен това той каза, че Турция и САЩ, като съюзници в НАТО, трябва да се съсредоточат върху стратегическите и общи интереси. Калън предаде очакванията на Tурция за "безусловно завършване на процеса на одобрение на искането за доставка и модернизация на (самолети) Ф-16 от Конгреса на САЩ", се казва още в изявлението.

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара. Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.

По отношение на войната в Украйна турският официален представител е подчертал необходимостта от връщане на масата за преговори. Той е откроил решителните дипломатически инициативи на Турция, включително за размяната на затворници и сделката за износ на зърно през Черно море, които по думите му биха могли да проправят пътя за прекратяване на огъня.

Говорителят е подчертал и заплахите за националната сигурност на Турция, произтичащи от кюрдски групировки в Сирия и Ирак, където Анкара предприе въздушна операция, и е изтъкнал правото на Турция на самоотбрана в съответствие с член 51 от Конвенцията на ООН.

Миналия месец Турция стартира въздушната операция "Лапа-Меч" в Северен Ирак и Северна Сирия и сигнализира за сухопътна операция в двете съседни страни за елиминиране на произтичащата от там терористична заплаха.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!

    12 19 Отговор
    Турците се опитват да тъчат на два стана, ама ще му ядат главата.

    Коментиран от #14

  • 2 Каква е тая снимка?

    10 15 Отговор
    Тайпито да не е коленичил на Байдън?Що за пози в мюсулманския свят?

    Коментиран от #10

  • 3 Мафия

    7 4 Отговор
    Нищо друго.
    Те трябва да са в затвора като 99% от всички политици
  • 4 На снимката

    9 13 Отговор
    Един мафиот целува ръка на главния мафиот
  • 5 Башибозука

    11 7 Отговор
    Ха така де. Лека полека. Америка, време е за отрезвяване.Бяхте но вече не сте незаменими.Ердоган е мащабен лидер за разлика от технитят.

    Коментиран от #7

  • 6 Джони

    7 11 Отговор
    Каквото и да говорим и пишем Турция е част от Нато. С малко корекции от страна на Ердоган и нещата ще си дойдат на мястото. Турция е зависима от Сащ, а не обратното. Икономиката на Турция е 90 % зависима от запада начело със Сащ.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12345

    5 15 Отговор
    Турция е основния враг на България,заедно с тъпите сащ и противна протестантска Англия. Едиственият защитник от Империята на ЗЛОТО-сащ, може да ни бъде Русия.И целия свят се уповава на Путин и Русия.Защото безбожници, секти, протестанти, фашисти-това са едно-сащ, противна Англия, фашистка Полша, Бандеровска и Шукевичка Окраина/там няма православни християни-има безбожници и евреи/И , еден въпрос ,отговорете :Защо Израел защитава Русия и не помага на окраинците?Отговор:Защото от лагерите ги спаси и освободи Червената Армия/няма нито един фалшив американец нито един протестантин англичанин, нито един католик от Полша..Само Червената Армия,съставена от РУСНАЦИ/окраинците ,тогава са се определяли ,като руснаци/.Когато нашите мисирки лъжат,добре е ,да проверят фактите.Истината преди всичко,соросоиди!!!А, за нашия ваг Турция и целуващия ръка на Байдън Ердоган, будят и двамата презрение и отвращение.

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 9 Коректор

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Джони":

    Турция не е "част от НАТО " . Турция и САЩ са самото "нато" . Западноевропейците се бутат там за да водят по някоя петролна далавера под крилото на янките . Elf , Total , Repsol , chell ... нямаше да ги има без военен петролен диктат .
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Каква е тая снимка?":

    Е не виждаш ли, че феса му търси ципа‼️
    Анадолски ласки, ако се беше престрашило и стройното жужи с токчетата за дойде щеше да ги надува без да коленчи и ще си го въртят на шиша как си искат, само ще се сменяват, ти си, я съм‼️
  • 11 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    5 5 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    Алкохолизирани клошари разберете, че сте на сметището, за да си някой трябват пари и то Долари не на жужака рублите, прябва икономика, производство, не може с кюмур и девушки от 30 рубль да се издържа крадливата робсия! Винаги са били на дъното там си и останаха, но сега страхливеца от бункера ги унищожи завинаги с огромната помощ на Зеленски! Искам да се чува агонизиращ рев на русоподлогите с ехото от кофите за смет!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ганчо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "12345":

    Тук е отговора явно и за другаря Стайков

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Под феса има Ум

    9 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ганчо":

    Американците разбраха че е в техен интерес да са по-добри и отстъпчиви с Ердоган и почнаха да влизат в крачка! Иначе, Ердоган ще дръпне хилядотоният синджир, затваря проливите и няма хляб, нефт за Запада и Украйна! Че и зима е!