5 Декември, 2022 14:55 1 856 3

Турция към Швеция: Това е едно добро начало!

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия

НАТО взема решенията си с консенсус, което означава, че двете скандинавски държави се нуждаят от одобрението на всички 30 държави членки на алианса

Турция към Швеция: Това е едно добро начало! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция окачестви като "добро начало" екстрадицията от Швеция в Турция на кюрд, за когото се предполага, че е свързан с тероризма, но добави, че Стокхолм трябва да направи повече, преди Анкара да може да одобри членството на страната в НАТО, предаде Ройтерс, позовавайки се на турския министър на правосъдието Бекир Боздаг.

В петък Швеция депортира турския гражданин Махмут Тат, който е потърсил убежище в Швеция през 2015 г., след като е бил осъден в Турция на шест години и 10 месеца затвор за предполагаеми връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Това е добро начало от страна на Швеция, което показва тяхната искреност и добра воля. Надяваме се, че ще последват нови (екстрадиции) в съответствие с тази искреност", заяви Боздаг в телевизионно интервю за държавната телевизия ТРТ Хабер.

Той даде да се разбере, че Турция очаква по-нататъшни стъпки от Стокхолм, преди да може да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

"В съответствие с тристранния меморандум с Швеция и Финландия, те трябва да вдигнат всяко оръжейно ембарго за Турция, да променят законодателството си за борба с тероризма и да екстрадират всички терористи, които Турция иска", заяви Боздаг.

Швеция и Финландия подадоха през май молби за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с възражения от страна на Турция, която обвини двете страни в укриване на бойци от ПКК и други групировки.

Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на бойци, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на проблемите на сигурността, както и да премахнат оръжейното ембарго.

НАТО взема решенията си с консенсус, което означава, че двете скандинавски държави се нуждаят от одобрението на всички 30 държави членки на алианса. Единствено Турция все още се противопоставя на тяхното членство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган

    6 4 Отговор
    Само гл@вичк@та,после до мак....те
  • 2 АЛЕН

    8 2 Отговор
    ДОБРО НАЧАЛО НО КРАЯ НЕ СЕ ВИЖДА
  • 3 Какво стана сега

    14 1 Отговор
    Нали уж Турция трябваше да приспособи антитерористичните си закони към тези на ЕС? Оказа се, че турските закони са по-строги спрямо тези на разпасаната дружинка.
Новини по държави: