Отидете към основна версия

971 3

Протестите в Киев продължават

  • киев-
  • украйна

Източното партньорство е замислено като печелившо, от което всички ние ще спечелим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки бяха ранени при поредната нощ на безредици, които избухнаха в украинската столица Киев срещу решението на правителството да се откаже от подписването на Споразумението за асоцииране с ЕС, съобщават западните медии.

Близо 100 000 украинци за поредна нощ настояха да се запази европейската интеграция на страната. Дори беше издигнат лозунг за „Европейско бъдеще без Янукович“.

Сблъсъците избухнаха часове, след като украинският президент Виктор Янукович в официално обръщение заяви, че решението за отказ от Споразумението за асоцииране с ЕС не е било взето лесно и призова демонстрантите към спокойствие.

„Искам да подчертая дебело, че няма алтернатива създаването на общество по европейските стандарти в Украйна и моя политика е била в тази насока и аз ще продължа да я следвам“, заяви Янукович.

Междувременно опозиционният лидер Юлия Тимошенко, която е в затвора от 2011 г., започна безсрочна гладна стачка. В призив до сънародниците си тя призова управляващите да не обръщат гръб на Европа.

Протестиращите се събраха след призива на опозицията за безсрочни действия с искане кабинетът да подпише Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Привърженици на европейското бъдеще на бившата съветска република искат правителството да преразгледа решението си и да се отърве от зависимостта от Русия.

В съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой оставиха отворена врата пред Украйна.

„Източното партньорство е замислено като печелившо, от което всички ние ще спечелим“, заявиха двамата политици в понеделник в съвместно заявление.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: