Отидете към основна версия

8 383 64

Нова билборд кампания в Унгария: "Нека не танцуваме по тяхната мелодия"

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • урсула фон дер лaйен-
  • сорос-
  • билборд

Билбордовете показват Урсула фон дер Лайен, председател на комисията, и Алекс Сорос, син на Джордж Сорос и настоящ председател на фондациите "Отворено общество"

Снимка: Shutterstock

Унгарското правителство представи в петък кампания с билбордове, показваща Урсула фон дер Лайен, председател на комисията, и Алекс Сорос, син на Джордж Сорос и настоящ председател на фондациите "Отворено общество", с лозунга: "Нека не танцуваме по тяхната мелодия".

Билбордовете са част от така наречената национална консултация "за защитата на нашия суверенитет", която включва въпросник, който унгарското правителство ще изпрати по пощата на всеки гражданин по въпроси като подкрепата на ЕС за Украйна.

Новата кампания поднови вълненията, че унгарското правителство насърчава антисемитски наративи.

"Орбан се опита да подкопае Юнкер, като го свърза със Сорос, сега се опитва да направи това със сина на Сорос и Фон дер Лайен", каза Атила Ара-Ковач, член на Европейския парламент от опозиционната унгарска партия Демократична коалиция.

"Европейската комисия, ръководена от Фон дер Лайен, е твърде мека" по отношение на Орбан, каза парламентаристът и добави, че поведението на унгарското правителство е "антисемитско и анти-ЕС".

Кампанията може да отбележи повратна точка в отношенията на унгарското правителство с Брюксел.

В продължение на месеци правителството на Орбан преговаряше с Европейската комисия с цел размразяване на милиарди евро, предназначени за Унгария, изплащането на които ЕС беше преустановил заради опасенията за отмяна на закона.

Високопоставен унгарски служител, пожелал анонимност, заяви в събота, че новата кампания е знак, че правителството се е отказало от опитите си да получи достъп до средствата.

Кампанията за билбордове идва в момент, когато има и опасения относно плановете на правителството за нов законопроект за "суверенитет", който може да окаже по-голям натиск върху независимите гласове в страната.

"Доколкото този законопроект може да се стреми да криминализира и или сплаши независимото гражданско общество и медийни организации, това е много опасно и се надявам, че това не е пътят, по който Унгария избира да върви", заяви посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Пресман по-рано тази седмица.

Унгарското правителство, което в миналото настояваше, че се противопоставя на всички форми на антисемитизъм, не отговори на искането за коментар.

Но в момент, когато еврейските общности в цяла Европа са все по-загрижени за антисемитизма, новият билборд не остава незабелязан.

"Сорос отдавна е гръмоотвод за антисемитски конспирации", заяви Али Брикман, директор по европейските въпроси в B'nai B'rith International, в публикация в социалните медии.

"Еврейски контрол, тайни програми – същите разкази се разпространяват все повече от 7 октомври от другата страна на спектъра на Пол", каза тя.

"Трябва да го извикваме всеки път", добави тя.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: