Отидете към основна версия

2 032 53

В Киев са убедени, че нахлуването в Русия е променило плановете на Москва

  • русия-
  • украйна-
  • война

Междинните резултати показват, че нито една от страните няма да спре своите действия, смята ръководителят на Съвета на резервистите на Сухопътните войски на ВСУ Иван Тимочко

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курска област изправи руснаците пред дилема и засегна пряко плановете им за Донецка област. Увереност в това изрази ръководителят на Съвета на резервистите на Сухопътните войски на ВСУ Иван Тимочко в коментар за канала на РБК-Украйна в YouTube, предава ФОКУС.

Той припомни, че сега се води борба между Украйна и Русия за овладяване на оперативно-стратегическата инициатива. Основна политическа цел за силите на Москва е Донецка област, увери Тимочко.

"За нас въпросът не е в политическите цели, а в освобождаване на нашата собствена територия, а военната операция, която провеждаме в Курска област, е операция за принуждаване на врага да използва сили и средства там, които биха могли да бъдат насочени срещу украинската армия в Донецка област“, обясни Тимочко.

Според него междинните резултати показват, че нито една от страните няма да спре своите действия. И тук ситуацията ще зависи от това как всяка страна може да натрупа сили и средства.

Тимочко смята, че руснаците сега са изправени пред дилема. Защото ако сега те сериозно укрепят Курско направление, като използват за това войници от Донецко направление, тогава това ще бъде крах на политическата цел за окупиране на последната.

"Но ако врагът пренебрегне ситуацията в Курска област, тогава не може да се говори за т. нар. "освобождение“ в Донецка област. Т.е. руснаците са пред дилема“, обобщи той.

Тимочко добави, че в същото време ВСУ има поле за маневриране. Защото ако трябва да отстъпи в Донецка област, те ще отстъпват пред големи сили на противника. Но от друга страна, дори украинските сили да напуснат Курска област, това ще се възприеме с разбиране.

"Т.е., някъде те самите са били хванати е капана на собствената си информационна кампания. Как ще се опитат да разрешат ситуацията с военни средства? Сега можем само да разсъждаваме. Но всичко отново ще зависи от редица фактори“, добави той.

Според Тимочко първият фактор е колко успешно Украйна ще успее да унищожи руските арсенали. Второто е колко успешно ВСУ ще продължат да унищожават отраслите, които формират бюджета на Руската федерация. И третото е дали Русия ще посмее да проведе обща мобилизация на населението и икономиката.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания