Отидете към основна версия

1 838 27

Кремъл е на режим "изчакване" относно "Плана за победата" на Зеленски

  • план-
  • мир-
  • украйна-
  • русия-
  • дмитрий песков-
  • володимир зеленски

Москва ще го коментира след представянето му от украинския президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл коментира, че е на режим "изчакване" относно "Плана за победата" на Зеленски, предаде БНТ.

"Смятаме, че анализ на база информация от медии не може да се направи. Когато се появи информация от официален източник, ние внимателно ще я проучим. Към момента има много противоречиви и разнородни данни. Отнасяме се към това доста сдържано", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Посещението на Зеленски съвпада с усилията на Вашингтон да отпусне нов финансов пакет помощ на Украйна на стойност 375 милиона долара. Очаква се украинският президент да произнесе реч на Срещата на върха за бъдещето в централата на ООН. А утре да участва в заседание на Съвета за сигурност.

Украинският президент Володимир Зеленски е в САЩ, където ще представи "План за победата". Тази есен ще определи бъдещето на тази война, написа той в социалните мрежи. Според предварителната информация, Киев ще иска гаранции, че при евентуална победа на Доналд Тръмп на изборите през ноември, Украйна ще продължи да получава американска помощ. Москва коментира, че е на режим "изчакване".

Първата спирка от американската визита на Володимир Зеленски беше родният град на колегата му Джо Байдън - Скрантън, щата Пенсилвания. Зеленски посети завод за снаряди и сърдечно благодари на работниците му за техния принос за успехите на украинската армия.

Държавният глава и домакинът му - губернаторът на Пенсилвания - Джош Шапиро, оставиха автографите си върху част от снарядите. А щатът Пенсилвания и украинската област Запорожие подписаха спогодба за побратимяване.

Володимир Зеленски получи наградата на Американската академия за постижения. Той спомена и за основната цел на посещението си - представянето на украинския план за победа.

"Украйна има план за победа и аз ще го представя на Съединените щати - първо на президента Байдън, на Конгреса и на двамата кандидати за държавен глава - Камала Харис и Доналд Тръмп. Както и на глобалните ни партньори. И вярвам, че това трябва да бъде наше общо постижение - победа на свободата, без компромиси и условия", заяви Зеленски.

Продължаване на оръжейните доставки, дипломатически усилия, които да убедят Русия да се съгласи на мир и търсене на отговорност от Москва за началото на войната. Това са трите основни акцента, в плана на Киев, твърдят западни издания.

Зеленски ще иска гаранции, че американската подкрепа ще продължи, а Русия няма да се размине евтино след края на военните действия, се казва в публикациите. Колкото до искането за използване на далекобойни оръжия, предоставени от Запада във вътрешността на Русия, Зеленски едва ли ще получи зелена светлина, твърдят източници от Вашингтон. И напомнят предупреждението на Владимир Путин, че Москва ще смята подобен ход за директно участие на НАТО във войната.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания