Отидете към основна версия

12 807 21

СЗО: Увеличете спешно производството на това лекарство!

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • ковид-19-
  • дексаметазон

Призивът беше отправен, след като британски учени съобщиха, че медикаментът дексаметазон намалява значително смъртността при пациенти с Covid-19

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) призова да се увеличи производството на медикамента дексаметазон, за който има данни, че дава добри резултати при пациенти с Covid-19 в тежко състояние.

Призивът беше отправен, след като британски учени съобщиха, че медикаментът дексаметазон намалява значително смъртността при пациенти с Covid-19.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус подчерта, че мощният стероид трябва да се използва само при болни в сериозно или критично състояние. По думите му лекарството не е скъпо и се произвежда от много фармацевтични компании:

"Следващото предизвикателство е да увеличим производството и бързото и справедливо разпространение на дексаметазона в целия свят, като се съсредоточим върху местата, където той е най-нужен".

Междувременно над 9 милиона достигна броят на случаите на Covid-19 по света.

В Бразилия - страната, която се превърна в епицентър на заразата в Латинска Америка, са регистрирани над 21 хиляди нови случая за последното денонощие, както и 654 починали.

Тризнаци в Мексико са дали положителен резултат за коронавирус в деня на раждането си. Редкият случай се обяснява с това, че и тяхната майка също е заразена, отбелязва Асошиейтед прес:

"Изглежда, че почти всеки ред достигаме нов мрачен рекорд. Вчера повече от 183 хиляди случая на коронавирус бяха регистрирани", каза генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.

Свързани новини