Отидете към основна версия

2 462 19

При съседите! Турски политици ще дават пример, като се ваксинират

  • турция-
  • ваксина

Учените прогнозират, че процентът на ваксинация в Турция ще достигне 60 процента през месеците април-май

Снимка: Shutterstock

Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви, че ще се имунизира срещу COVID-19 с китайската ваксина Синовак, която се очаква тези дни да бъде доставена в Турция.

Той посочи още, че ще се имунизира според програмата, която ще бъде изготвена от здравното министерство, предава БТА.

Така Бахчели е третият водещ турски политици, който тези дни дава личен пример за готовност да се имунизира срещу COVID-19.

Първи беше здравният министър Фахреттин Коджа. Той заяви, че ще се имунизира с китайската ваксина и ще го направи пред камерите, за да стане публично достояние. Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи пред журналисти, че няма пречка, за да се имунизира срещу коронавируса.

Бахчели, който е на 72 години, е най-възрастният към момента от управляващите турски политици.

Примерът на турските политици се очаква да има положителен ефект върху населението във връзка с плановете на здравните власти за имунизиране с китайската ваксина Синовак.

На 11 декември се очаква да пристигнат първите пратки от тази ваксина, от която са заявени 50 млн. дози.

В турското обществото обаче има дълбоко недоверие към китайската ваксина - според проучванията на общественото мнение близо половината от населението не я одобряват, страхуват се и поради тази причина не желаят да се имунизират.

Според плановете на здравното министерство на имунизиране ще подлежат първо здравните работници, след това рисковите групи и останалите категории.

За справяне с епидемията на COVID-19 ще е необходимо да бъдат имунизирани най-малко 60 процента население. Това означава, че ще трябва да бъдат имунизирани около 50 млн.души плюс около 5 млн.сирийски бежанци, които се приютяват в Турция.

"Засега не смятаме ваксината за задължителна. Имунизирането ще бъде доброволно и ще се извършва в болничните заведения. Стремежът ни е да разпространим широко масовата имунизация, но на принципа на убеждението и прозрачността. Ако обясним ясно надеждността и защо предпочитаме инактивираната, каквато е китайската ваксина, пред другите ваксини, вярвам, че много хора ще променят мнението си и ще приемат да се имунизират. В тази връзка много важен е и личният пример", заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

По думите му през април идната година се очаква да бъде готова и турска ваксина срещу COVID-19.

Според проф. д-р Атеш Кара от Научния съвет за борба срещу коронавируса, най-малко 14 дни ще бъдат необходими за тестването на заявената ваксина китайско производство Синовак.

"Ако всичко върви по план, най-рано през този месец, 25-26 декември, ще може да започне имунизацията", казва той.

Ученият прогнозира, че процентът на ваксинация в Турция ще достигне 60 процента през месеците април-май.

"Възможно е през юли да кажем сбогом на маските и да се върнем към нормалния живот", каза проф. Атеш Кара.

Турция преговаря и за купуване на германската ваксина БиоНТех-Пфайзер, но според последните данни ще бъдат доставени само около 1 млн. дози.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.

Свързани новини