Last news in Fakti

11 Декември, 2020 13:05 6 878 52

Борисов и Меркел блокирали санкциите на ЕС срещу Турция

  • бойко борисов-
  • турция-
  • реджеп ердоган

Българският лидер е известен приятел на турския президент Ердоган и поведението му е непредсказуемо

Борисов и Меркел блокирали санкциите на ЕС срещу Турция   - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германия и България са били гласовете сред страните от ЕС, които блокирали санкциите срещу Турция на срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Това разкриват дипломатически източници за EURACTIV. „Германският канцлер Ангела Меркел и българският министър-председател Бойко Борисов бяха лидерите на ЕС, които открито се противопоставиха на санкциите срещу Анкара“, казват източниците на изданието.

Други страни като Испания, Италия, Малта и Унгария също са били против, но не са го изразили открито допълват те. Австрия подкрепя санкциите, докато Франция, която иска строг отговор на ЕС е смекчила реториката си на срещата на върха. Припомняме, че ден по-късно евролидерите се разбраха и все пак наложиха ограничения на Турция за газовите сондажи край Кипър. Ето какви са те: ЕС най-после се реши на санкции срещу Турция заради газовите сондажи. Разбира се, не закъсня и реакцията от турска страна: Анкара: Планът за санкции на ЕС е "предубеден и незаконен" Дълго време обаче ЕС заемаше "мека позиция" в конфликта, въпреки многократните искания на Кипър и Гърция за твърда намеса и позиция.

Според изданието вече е ясно защо. Последната проява на тази позиция от страна на ЕС беше именно решението от 10 декември - което хем осъди агресивността и едностранни действия в Източното Средиземноморие на Турция, хем потвърди подкрепата си за страната. Euractiv припомня тази позиция и бързите реакции след нея: Според заключенията на срещата на върха за Турция лидерите на ЕС осъдиха нейната агресивност и едностранни действия в Източното Средиземноморие. На практика обаче те заеха мека позиция, като предоставиха на Анкара още три месеца гратисен период. По-конкретно, те решиха да добавят нови имена на лица и компании към черния списък, който понастоящем съществува за „неразрешените“ турски газови сондажи край Кипър.

Но санкциите, които бяха наложени досега, имаха малка добавена стойност, като се има предвид, че Турция не е спряла сондажите.

Освен това лидерите на Европа призоваха Европейската комисия да изготви доклад "най-късно през март 2021 г." за отношенията между ЕС и Турция като цяло, вариращи от политика до търговия, и да проучи "възможности и инструменти как да постъпим". Лидерите също така ясно посочиха, че "позитивният дневен ред остава на масата“, обещавайки на Турция да продължи да предоставя финансова помощ за управление на миграционните потоци в страната. Не на последно място, лидерите на ЕС заявиха, че ще търсят координация по въпроса за Турция с новата администрация на САЩ.

Германия, която понастоящем е председател на ЕС, винаги се е противопоставяла на санкциите и е искала да поддържа каналите за комуникация с Анкара. В интервю за EURACTIV през ноември Удо Булман, евродепутат и говорител по въпросите на ЕС на Изпълнителния комитет на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), заяви, че намерението на Меркел е да държи вратата отворена с Турция.

„Не бива да забравяме, че базата на Ердоган намалява [...] погледнете резултатите от последните общински избори: човекът се поти, той се страхува да не загуби определящата си власт за вътрешна и външна политика в Турция“, каза Булман, цитиран от Агенция "Фокус". Дипломати оцениха преди срещата на върха, че позицията на София по въпроса за санкциите не може да бъде прогнозирана.

"Българският лидер Борисов е известен приятел на Ердоган и поведението му е непредсказуемо", каза миналата седмица дипломат от ЕС пред EURACTIV. На политическо ниво позицията на Германия и България също е от голямо значение, като се има предвид, че и Меркел, и Борисов принадлежат към едно и също политическо семейство на ЕС (Европейска народна партия) като управляващата в Гърция партия „Нова Демокрация“. Решенията са далеч от това, което Атина иска от месеци. На среща по външните работи в Берлин през август Гърция поиска „секторни санкции“, насочени към ключови аспекти на турската икономика като банковия и енергийния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Info

    26 6 Отговор
    Според Bloomberg президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал санкции срещу Турция за С-400 в пакет от санкции, препоръчани от държавния секретар Майк Помпео. Според информационната агенция все още не е изяснено кои от 12-те планирани санкции в крайна сметка ще приеме Белият дом. Изтъква се, че 5 от тези 12 санкции обикновено се избират и налагат незабавно.

    Коментиран от #17, #29

  • 2 прррц

    33 7 Отговор
    оставка
  • 3 Дедо ви

    34 5 Отговор
    Приятеля на моя враг е мой враг. Народна поговорка.

    Коментиран от #44

  • 4 ТаУмВзе

    48 16 Отговор
    Мутрата е свикнал да лази на възглавничка за колената, пред излямиста. А меркелица си иска халифат и тва е.

    Коментиран от #30

  • 5 црън анадолец

    57 12 Отговор
    Гълъбът на мира Баце, слага санкции на Беларус, маха за Турция. Кой е турчинът..?
  • 6 КОТарАК

    59 12 Отговор
    Меркел и нашият клоун са опасни не само за собствените си държави но и за Европа като цяло.
  • 7 Аз40

    42 11 Отговор
    Тоест разБойко е ибрикчия, нормално.
  • 8 затвор заББ

    48 12 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ Е КУКЛА НА КОНЦИ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ЕДНА КОЛОНИЯ НА ЕС И САЩ. ТОВА Е ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА.
  • 9 гост

    40 12 Отговор
    На Тиквун ДУІПЕІСЕ му дърпат конците !!!!ПРОДАЖНА МУТРА !!!!Не му пука за БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ само за шкафчето си мисли !!!!Нито един политик не споменава в Европейският съюз за нйоиският договор !!!!За геноцида 500години !!!ПРЕДАТЕЛИ !!!

    Коментиран от #23

  • 10 Биг бойс

    36 10 Отговор
    Ето как се пълнят нощните шкафчета
  • 11 сульо и пульо

    31 10 Отговор
    известно е че Едро плаща добре за русфет
  • 12 Хасан

    33 43 Отговор
    Бойко Борисов е справедлив лидер ..приличен и най-добрият да управлява България.

    Коментиран от #18, #31, #36, #51

  • 13 Петър Велики

    42 16 Отговор
    Е ние знаем че Бойко си е непредсазума тиква той е от родата на предалите Васил Левски , на всеки 3 март отива да празнува с Ердоган в Анкара в двореца на Султана евнуха Бойко го подхвърлят в двореца цял ден и се връща в България изтощен и с нови продажни договорки
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 32 Отговор
    ЕДНО МЪДРО РЕШЕНИЕ .
  • 15 Германците са прости

    38 19 Отговор
    Нормално, това е резултата когато имаш турски малцинства! Тези две държави са с най многото турци като тук дори си имат три партии. Ето така се превземат държави отвътре. Утре войма ше ни обявят фесовете, ние пак ще мълчим даже ще я обявим за освободителна! Германия сама си ги натресе фесовете което само доказва колко прости са немците, а нашите са тук, шото не можахме да довършим процеса....

    Коментиран от #21, #41

  • 16 Criminal

    15 5 Отговор
    Близ близ дупарка, а Бочко ????
  • 17 Елдоган

    14 19 Отговор

    До коментар #1 от "Info":

    Ще ми плъцне на кочана Тръмп...
  • 18 Хасан

    21 17 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Отново правиш провокации използвайки моя ник ... решението е неприемливо и много съжалявам че българин участва в това престъпление в полза на Турция.. Очевидно е, че не си струва да ръководи тази държава.
  • 19 БМБ е зависим

    28 6 Отговор
    Нашия предател можеше да е поне въздържал се, ама сигурно Меркел му е напомнила две неша, че К Адеанауер фондацията е създала герб включително името и че знаат че снимките и записите са истинки още от Ало Ваньо насам...
  • 20 ОГЪЗЕНАТА

    28 13 Отговор
    тиква е патладжан ! СРАМ И ПОЗОР ЗА РОДИНАТА Е ТОЯ ПРИМАТ !
  • 21 Хахаха

    20 23 Отговор

    До коментар #15 от "Германците са прости":

    Каква война те гони бе човек?100 командоса са достатъчни за БГ,и после ще кажеш Буйрун Буйрун
  • 22 ПОЗОР

    34 13 Отговор
    По същото време, когато Боко помагаше на леля Меркел да оправдае Турция, Ердоган говорeше на празничен парад в Баку за възхода на Османската империя и в полза на Енвер паша, архитекта на османско-германския военен съюз и човека, който причини геноцида над арменци и всички християни преди 100 години......................

    Коментиран от #32, #50

  • 23 Смешко

    11 18 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Геноцида приключва за 5 месеца,а не 500 год
  • 24 Не си измисляи еи

    18 13 Отговор
    Германия и България са против Турция.
  • 25 ЕВро Салибрам

    20 20 Отговор
    Момчета разбираме ви много добре,но разберете ,че не можем да приложим санкции на Велика Турция,защото сме зависими от тях,много от нашите фирми се хранят от Султана,без него ще фалираме,и най много се притесняваме за Българския народ,няма да идва тоалетна хартия от Едирнето,затова се притесняваме,че народа ще ходи с окакани гащи
  • 26 Васалите си показаха задните части...

    23 11 Отговор
    За баба Меркалана е ясно,първо е жена и второ е представителка на Германстан....Тиквуняка пък си обича бисексуалните игри от време на време,има лек с...ж....в последно време...
  • 27 Ердоган

    16 12 Отговор
    Да живее моя Гардаш Велик Бойко
  • 28 Боко ибpика

    17 9 Отговор
    Бойко Киряк Стефчов ! Фес!
  • 29 Аналлизатор

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Info":

    Ще го бомбят ли? Да знам да уча турски, щото сигански все още не владея. Но турският ни е все още близък. За едрин преател питам -каза че заедно със сирийските мароканци, ще ни се повърнат и възродените.
  • 30 Кфо се чудиш

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    И двамата са комсомолски секретари с аонсу в Москва.
  • 31 Не се бъзикай

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Почти никой няма да разбере умора ти.
  • 32 Tака, значи

    12 3 Отговор

    До коментар #22 от "ПОЗОР":

    Както е известно, историята се повтаря – първо като трагедия, после като фарс. Съюз Германия-България (+ Турция) : 1-ва световна война, трагедия. 2-ра световна война, фарс. 3-та световна война .. ?? Все още няма описание за третата итерация, защото никой не би могъл да си представи, че ще има трети път, защото никой не би могъл да си представи, че ще има ... боко, който е единственият, способен на тази работа!!!!
  • 33 Вирус

    20 17 Отговор
    Браво на Бойко и меркел още веднъж доказаха че политика не се прави с чувства а с разум и дори го казаха гласно защото са убедени че така защитават и интересите на държавите си.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Боко пешката

    11 11 Отговор
    Да живеят Турция - Ислям -Ердоган

    Германистан и Българистан !!!!!!!!!!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Next

    5 1 Отговор
    Бою пак се надуши за власт на територията.
  • 38 Редови гражданин

    5 3 Отговор
    Четейки между редовете: Предупреждават ни да се снабдим с повечко вазелин о'време.
  • 39 Добре де

    15 6 Отговор
    Кво само плюете Бойко,още 22 държави са против санкции срещу Турция
  • 40 Как санкции налагат на Турция,

    13 4 Отговор
    От кога е в ЕС, на ония паразити гърците, дето живеят на заем, заради тях ли санкции, а Турция им поема мигрантският поток, ЕС издиша по ръбовете
  • 41 Истината

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Германците са прости":

    Не са решили не са те надупили!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хасан

    9 4 Отговор
    Много му пука на Бойко за гръцките острови и къде Ердоган ще дупчи ..а и ако турчина изкара газ ,тръбата ще мине през България

    Коментиран от #45

  • 44 ОСМАНАГИЧ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо ви":

    Новата поговорка е.Врагът на моя прияте,е и мой приятел!
  • 45 ОСМАНАГИЧ

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хасан":

    България все ще седне на някоя Тръба.Може и на Американска.👌
  • 46 Сертаки

    8 5 Отговор
    Ердоган каза че Израел Египет Гърция и Южен Кипър сключиха договор за транспортиране на газ за Европа от югоизточното средиземноморие.Да ама тръбата ще минава през мойта градина или мойте води за това дайте всички заедно да печелим и заедно да завършим проекта така че всеки да си вземе своето.Гърция каза йок сега Ердоган дупчи за газ и не позволява никакви тръби да минават през нейни води.Сега Турция ще печели като пусне своя тръба към Европа а другите ще сърбат супата.Турките развалиха цялата игра на отворковците и сега заедно с Либия ще пуснат борията и ще пият турско кафе под шатрата
  • 47 Ердоган е хубав човек,

    5 5 Отговор
    Успех на Турция
  • 48 3kO

    9 2 Отговор
    Фирмата от САЩ за автомобили марка Форд увеличава капацитета на фабриката си за автомобилни батерии почти двоино.
    Няма да се учудя ако в скоро време Германската автомобилна фирма Фолксваген започне и фабриката си в Турция в скоро време.
  • 49 Маца

    7 2 Отговор
    Понякога по погрешка и нашата тиква взима правилна позиция! Хитърчо е той! И тако, и вако, ама да видим накрая... Въпреки, че живея в Гърция, не подкрепям нахалството на гърците да обсебят цялото Егейско море, а за Турция, дето е толкова голяма - няколко залива и един Босфор! Ама гърците, ако могат ще лапнат цялото земно кълбо!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Байко

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Абе нашия Тиквун се хвалел че е опраскал баба Мерке след 2 ракии. Май не лъже щом го слуша тя тъй.
  • 52 Браво

    0 1 Отговор
    Тплип
Новини по държави: