Отидете към основна версия

2 124 16

Експерти на СЗО: Вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е изключително малка

  • коронавирус-
  • ухан-
  • китай-
  • ваксина

Бъдещата работа по проследяването му трябва да продължи с научни средства и да не попада в капана на политиците

Снимка: Shutterstock

Миналата седмица експертната група на Световната здравна организация (СЗО) приключи свързаното с проследяването на новия коронавирус проучване в Китай. Членовете на екипа не само похвалиха страната за прозрачността на предоставената информация, но отрекоха твърденията и клеветите срещу Китай за епидемията на някои западни медии и политици, съобщава Радио Китай.

На 14 февруари в интервю за "Ню Йорк Таймс" Питър Дашак, член на експертната група, разкри пред западните медии информация, която никога преди това не бе публично оповестявана. Например, че Китай е действал бързо и професионално в ранния етап на епидемията, провел е обширни и задълбочени разследвания и е събрал голям брой проби.

Той каза, че експертите на СЗО и Китай са изложили различни хипотези и в момента са на мнение, че най-вероятният източник на вируса са животни. В интервюто Дашак отново подчертава, че вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е изключително малка.

Бъдещата работа по проследяването му трябва да продължи с научни средства и да не попада в капана на политиците, казва експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини