Отидете към основна версия

1 568 9

ЕП иска Европейският съюз да въведе COVID сертификати за максимум една година

  • европейски парламент-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сертификатите за ваксинация трябва да се въвеждат в ЕС за максимален период от 12 месеца, се съобщава в позиция на Европейския парламент, одобрена в четвъртък на сесията на ЕП в Брюксел.

"В четвъртък Европейският парламент прие преговорната си позиция по предложението за издаване на сертификат, потвърждаващ правото на свободно движение в Европа по време на пандемия. Членовете на Европейския парламент се съгласиха, че новият COVID-19 сертификат на ЕС - вместо предложения цифров зелен сертификат от Европейската комисия - трябва да е валидна 12 месеца, а не повече".

Евродепутатите подчертават, че "удостоверенията няма да служат като документ за пътуване или предпоставка за упражняване на правото на свободно движение".

"Притежателите на сертификати не трябва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване като карантина, самоизолация или тестване. За да се избегне дискриминация срещу неваксинираните и поради икономически причини, държавите от ЕС трябва да осигурят универсално, достъпно, навременно и безплатно тестване".

По отношение на ваксините "държавите-членки на ЕС ще трябва да решат дали приемат и сертификати за ваксинация, издадени в други страни, за ваксини, разрешени от Световната здравна организация за спешна употреба", отбелязва ЕП.

ЕП и Съветът на ЕС трябва да започнат преговори за постигане на споразумение относно сертификатите. "И Европейският парламент, и Съветът на ЕС са готови да започнат преговори. Целта е да се постигне споразумение преди летния туристически сезон".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини