Отидете към основна версия

1 882 5

Третата вълна в Швеция отслабва с бързи темпове на фона на ваксинацията

  • швеция-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Смъртността на глава от населението е многократно по-висока от тази в скандинавските ѝ съседи, но е по-ниска в сравнение с много европейски държави, които въведоха локдаун

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция, която от началото на пандемията от новия коронавирус се въздържа от затваряния, отчита рязко понижение на заболеваемостта и на броя на пациентите в интензивни отделения през последните седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на напредъка на ваксинацията в страната, където над 40 процента от пълнолетните са получили поне една доза.

От петък до днес Швеция е регистрирала 10 017 нови случая на коронавирус - спад в сравнение с потвърдените за същия период през предходната седмица 13 812 новозаразени.

Скандинавската държава преживя мощна трета вълна на вируса. Месеци наред заболеваемостта на глава от населението там беше сред най-високите в Европа, което рязко контрастираше с положението в съседните държави, където от началото на пандемията заболеваемостта остава сравнително ниска.

Но с оглед на това, че сега над 40 процента от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза, а около 12 на сто - и с две, броят на хората в интензивни отделения е намалял с една трета в сравнение с пика преди три седмици.

С ваксинацията се обяснява и ниската смъртност тази година в сравнение с предишните вълни на болестта. Данните дотук за 2021 г. не показват прекомерен брой смъртни случаи.

Десетмилионната страна е регистрирала 26 нови починали за няколко дни, с което общият брой става 14 301.

Смъртността в Швеция на глава от населението е многократно по-висока от тази в скандинавските ѝ съседи, но е по-ниска в сравнение с много европейски държави, които въведоха локдаун.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини