Отидете към основна версия

1 391 12

"Пфайзер" ще достави 2 милиарда ваксини на бедните страни

  • пфайзер-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • бедни държави-
  • пандемия

1 милиард дози ще бъдат разпределени до края на тази година

Снимка: Shutterstock

Американската фармацевтична компания Pfizer (Пфайзер) ще достави на бедните страни безплатно и на намалена цена 2 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 за 18 месеца. Това обяви по време на Глобалната здравна среща в петък председателят и главен изпълнителен директор на компанията Алберт Бурла, предава TACC.

Той уточни, че 1 милиард дози ще бъдат разпределени до края на тази година. „Равномерното разпределение винаги е било нашата пътеводна светлина, ние вярваме, че трябва да направим достъпна нашата ваксина, разработена с партньора ни BioNTech. Следователно, ще разпределим 2 милиарда дози през следващите 18 месеца в бедните страни с ниски доходи“, заяви Бурла, предаде агенция "Фокус".

След него се изказаха ръководителите на други два фармацевтични концерна - Moderna и Jenssen (Johnson & Johnson), ангажирани с производството на ваксини срещу коронавирус. Те също така говориха за своите разработки и усилия за осигуряване на ваксини за населението в бедните страни. По-специално, Moderna също е готова да разпространи до 1 милиард дози от своя препарат.

По време на видеоконференция Бил Гейтс, основател на благотворителна фондация, отбеляза, че досега 80% от първите милиарди дози, които са на разположение, са били разпределени сред хората в богатите страни. Малко над 1% попаднаха в бедните страни. „Трябва да осигурим справедливо разпределение и съм доволен, че страните от Г-20 и Г-7 поемат политическа отговорност по този въпрос“, каза Гейтс. Той предупреди, че някои страни продължават да изпитват пикове на инфекции и докато това продължава, „много хора ще продължат да умират“.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини