Last news in Fakti

20 Май, 2021 12:27 1 353 21

ЕК си гарантира още 1,8 милиарда дози от ваксината на „Пфайзер”

  • пфайзер-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • ес-
  • ек-
  • пандемия-
  • доставка

Комисията реши да продължи да подкрепя тази ваксина въз основа на солидна научна оценка

Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer. С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда дози от името на всички държави — членки на ЕС, за периода от края на 2021 г. до 2023 г. Той ще даде възможност за закупуване на 900 милиона дози от сегашната ваксина и от ваксина, адаптирана към вариантите, с възможност за закупуване на допълнителни 900 милиона дози, предадоха от пресслужбата на ЕК.

В договора е включено изискване производството на ваксини да е базирано в ЕС и основните компоненти на ваксината да са с произход от ЕС. Посочено е също така, че доставките за ЕС са гарантирани още от самото начало на снабдяването през 2022 г. Благодарение на добре установеното сътрудничество с дружествата по настоящите договори и на въведените механизми навременните доставки на дозите са осигурени. Засилена е възможността държавите членки да препродават или да даряват дози на нуждаещи се държави извън ЕС или чрез механизма COVAX, с което се допринася за глобален и справедлив достъп до ваксината навсякъде по света. С този нов договор ще се укрепи капацитетът на ЕС за производство на ваксини, като по този начин ще се даде възможност за обслужване на други пазари в целия свят.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: С нашия подпис новият договор е вече в сила и това е добра новина за борбата, която водим в дългосрочен план за защита на европейските граждани срещу вируса и неговите варианти! Производството и доставките в ЕС на до 1,8 милиарда дози са гарантирани. При потенциалните договори с други производители ще следваме същия модел, действайки в полза на всички.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: Трябва да бъдем крачка напред спрямо вируса. Това означава да имаме достъп до адаптирани ваксини, за да се защитим от заплахата на вариантите на вируса, и до подсилващи дози ваксина, за да удължим имунитета, както и да защитим по-младите хора от нашето население. С приоритет насочваме вниманието си към доказалите своята стойност технологии, каквито са ваксините с иРНК, но запазваме и други възможности. Изминалите месеци ясно показаха необходимостта от достъп до широк портфейл от ваксини и различни технологии, както и от надеждни партньори. Като се има предвид, че темповете на ваксиниране се ускоряват с всеки ден и работата по ефективни терапевтични средства се засилва, можем да гледаме напред с повече оптимизъм и увереност.

Днешният договор с обединението BioNTech-Pfizer обогатява широкия портфейл от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna, както и със самото BioNTech/Pfizer. Комисията издаде разрешение за търговия при определени условия с ваксините, разработени от BioNTech и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. Този диверсифициран портфейл от ваксини гарантира на Европа достъп до достатъчен брой дози за имунизиране на цялото население, включително срещу вариантите на вирусите.

BioNTech е немско дружество, работещо заедно с дружеството Pfizer от САЩ по разработването на ваксина на основата на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. Във ваксина на основата на иРНК тези указания правят безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предотвратяване на заболяването или за борба с него.

Комисията реши да продължи да подкрепя тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, на използваната технология, на опита на дружествата в разработването на ваксини и на производствения им капацитет за снабдяване на целия ЕС. Комисията също така ще допълни този договор с други договори за ваксини, основани на други технологии, като по този начин ще продължи възприетия още от самото начало успешен подход за портфейл от ваксини.

Контекст

На 17 юни Европейската комисия представи Европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да закупи определен брой дози ваксина в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка.

С оглед на настоящите и на нови по-устойчиви на ваксини варианти на SARS-CoV-2 Комисията и държавите членки водят преговори за нови споразумения с дружества, които вече участват в портфейла на ЕС с ваксини, като това ще позволи бързо закупуване на адаптирани ваксини в достатъчни количества за засилване и удължаване на имунитета. За закупуването на нови ваксини държавите членки могат да използват пакета REACT-EU — една от най-мащабните програми в рамките на новия инструмент Next Generation EU, с която се продължават и разширяват мерките за реакция при кризи и за преодоляване на последиците от кризата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    17 1 Отговор
    Яко ще ви бодат, по 4 пъти на година по 2 дози, смятайте.
  • 2 мечо

    1 10 Отговор
    на човек триабват две ваксини сас на всеки шес месеци дано да има за всички ваксини да се ваксинирваме
  • 3 Thanks

    10 1 Отговор
    Без мен
  • 4 честен ционист

    4 0 Отговор
    Гледайте филма Repo Men (Живот назаем) 2010г с Джъд Лоу. Нещо такова сме ви замислили.
  • 5 въпросче

    9 1 Отговор
    Кога ще внесете в България ваксината "Спутник-Ве"?

    Коментиран от #6

  • 6 никога

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "въпросче":

    За среща с Бай Петър ли се разбълзал бре?
  • 7 гост

    14 0 Отговор
    И как си мислите ,че тази пандемия ще свърши някога,я колко пара се върти.
  • 8 123

    16 0 Отговор
    Здраво тровене се задава. Това няма да приключи ако не излезем по площадите.
  • 9 КОВИД20

    12 1 Отговор
    Отвратително алчни убийци.
    Докога ще търпим тази заблуда.
  • 10 ИВАН

    7 3 Отговор
    На овцата и дай само росна тревица - не и трябва главица да мисли
  • 11 Незадоволен

    3 0 Отговор
    Юруш на ваксините, че не останаха! По 5 на нож! Или на нощ... Все едно!
  • 12 Наглеци

    4 0 Отговор
    Голяма пара се върти в това ЕС-то. То явно, че това е и цялата идея за създаването му. Едни много богати страни и хора да стават все по-богати. Който си въобразява нещо друго - лъже се, ама яко! А най-смешното е, че от грижа за европейците, се дава възможност за реекспорт...??? Смешници! Обаче освен смешници са и гадове, скрити зад "евроатлантически ценности" (???), толерантност (обаче към кого?) и др.п. простотии.
  • 13 Фаучи

    3 0 Отговор
    Може да вижда след една година и че ще е нужна ваксина, трябва да ви говори много.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СДС ваксиниран

    1 4 Отговор
    браво! само така ще се спасим от ковида!!!
  • 16 Светнат

    6 0 Отговор
    ЕК удобно пропуска да спомене, че цената на новите 1,8 млрд ваксини е с 5 долара по-висока от настоящата цена.
    Хубавците от Фазера без много зор инкасират близо 10 млрд повече, но дори и без увеличението от 5 долара/ваксина печалбата им този договор е няколко десетки милиарда.
  • 17 Сийка

    1 0 Отговор
    Досегашният опит показва, че между подписа договор и изпълнен такъв има много голяма разлика!
  • 18 ЕК започна да прехвърля всички пари в ЕС

    2 0 Отговор
    В банковата сметка на кил геноцидов...ЕС се източва финансово и се фалира чрез изтегляне на общи за общността кредити от сорта на 700 милиарда евро само за 2020г...Предстои въвеждането на нов евро данък за всички граждани на ЕС , за да се плащат тези кредити, отишли в джоба на Кил Геноцидов...
  • 19 хахаха

    2 0 Отговор
    пфайзер си гарантира още 1.8млрд дози, а не ЕК
  • 20 Христо

    0 0 Отговор
    Спасение му е майката!С-П-А-С-Е-Н-И-Е!!!
  • 21 пак не разбрал

    0 0 Отговор
    От термоустойчивите ли са ?