Отидете към основна версия

2 325 8

Мирът в Либия = 162 млрд. долара за съседните икономики

  • либия

Връщането на стабилността в богатата на петрол северноафриканска държава ще предостави възможности на глобално ниво, което ще донесе печалби за основните търговски партньори на Триполи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постигането на мир в Либия ще донесе значителни икономически ползи за страните от региона, се казва в доклад на комисия по икономическите и социалните въпроси към ООН, цитиран от "Иджипт тудей". Изследването, озаглавено "Мир в Либия: ползи за съседните държави и света", показва, че до 2025 година те ще достигнат 162 милиарда долара, от които за Египет - близо 100 милиарда, за Судан - около 22 милиарда, за Тунис - приблизително 10 милиарда и за Алжир - 30 милиарда долара.

Мирът ще означава начало на проекти за възстановяване на страната, които ще окажат директен ефект върху съседните страни, предвид свързаността им с либийската икономика, съобщава БТА.

В документа се посочва още, че връщането на стабилността в богатата на петрол северноафриканска държава ще предостави възможности и на глобално ниво, което пък ще донесе печалби за основните търговски партньори на Либия. Сред тях са Италия, Германия, Франция и Турция с потенциални икономически ползи в размер на съответно 13 милиарда, 7,5 милиарда, 6 милиарда и 5,5 милиарда долара.

В анализа се изтъква важността на последните положителни развития, които ще доведат до стопански растеж, увеличение на инвестициите и създаване на работни места не само в Либия, но и в региона. Като допълнителен ефект до 2025 година се очаква възможен спад на безработицата в Судан с 14 процента, в Египет - с 9 на сто, в Тунис - със 6 процента, и в Алжир - с 2 процента.

Междувременно в рамките на провеждащата се в Берлин международна конференция за Либия външният министър на Египет Самех Шукри потвърди позицията на страната си в защита на либийските суверенитет и независимост. Кайро подкрепя усилията за преодоляване на разделенията в Либия и настоява за оттегляне на наемните войници и разоръжаване на враждуващите групировки.

Шукри призова за мобилизиране на усилията за провеждане на избори на определената от участниците в преговорите дата 24 декември т.г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини