Last news in Fakti

23 Юни, 2021 21:06 2 303 8

Мирът в Либия = 162 млрд. долара за съседните икономики

  • либия

Връщането на стабилността в богатата на петрол северноафриканска държава ще предостави възможности на глобално ниво, което ще донесе печалби за основните търговски партньори на Триполи

Мирът в Либия = 162 млрд. долара за съседните икономики  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Постигането на мир в Либия ще донесе значителни икономически ползи за страните от региона, се казва в доклад на комисия по икономическите и социалните въпроси към ООН, цитиран от "Иджипт тудей". Изследването, озаглавено "Мир в Либия: ползи за съседните държави и света", показва, че до 2025 година те ще достигнат 162 милиарда долара, от които за Египет - близо 100 милиарда, за Судан - около 22 милиарда, за Тунис - приблизително 10 милиарда и за Алжир - 30 милиарда долара.

Мирът ще означава начало на проекти за възстановяване на страната, които ще окажат директен ефект върху съседните страни, предвид свързаността им с либийската икономика, съобщава БТА.

В документа се посочва още, че връщането на стабилността в богатата на петрол северноафриканска държава ще предостави възможности и на глобално ниво, което пък ще донесе печалби за основните търговски партньори на Либия. Сред тях са Италия, Германия, Франция и Турция с потенциални икономически ползи в размер на съответно 13 милиарда, 7,5 милиарда, 6 милиарда и 5,5 милиарда долара.

В анализа се изтъква важността на последните положителни развития, които ще доведат до стопански растеж, увеличение на инвестициите и създаване на работни места не само в Либия, но и в региона. Като допълнителен ефект до 2025 година се очаква възможен спад на безработицата в Судан с 14 процента, в Египет - с 9 на сто, в Тунис - със 6 процента, и в Алжир - с 2 процента.

Междувременно в рамките на провеждащата се в Берлин международна конференция за Либия външният министър на Египет Самех Шукри потвърди позицията на страната си в защита на либийските суверенитет и независимост. Кайро подкрепя усилията за преодоляване на разделенията в Либия и настоява за оттегляне на наемните войници и разоръжаване на враждуващите групировки.

Шукри призова за мобилизиране на усилията за провеждане на избори на определената от участниците в преговорите дата 24 декември т.г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А на

    3 1 Отговор
    Колко се оценяват имотите от брачния договор на Ра6ков
  • 2 Ели

    30 1 Отговор
    Целта беше да разрушат една устроена държава опитваща се от пустинята да превърне оазис.Сама! И успяха.Не искат благоденствие за хората не искат пустините да бъдат превърнати в гори ,полета с жито ,ливади за крави и овце, щастлив народ , спокойствие а след това да помогнат и на съседните им държави.Завист и алчност и идиотизъм а иначе искат да строят бази на в пещерите на Марс.Нямам думи
  • 3 Това е

    27 0 Отговор
    ...съвременния империализъм!!! Отслабване на конкурента и заграбване на неговия "бизнес"!!!
  • 4 антиглобал

    15 3 Отговор
    Статия "Миш-маш" или "Тюрлю гювеч"!Египет, ОАЕ, Франция, Русия /и Гърция, само за да са против Турция/ са явни поддръжници на метежника Хафтар, който пък чрез сина на Кадафи, ползва укрити милиарди долари в ОАЕ за въоръжаване и подготовка на наемна армия в източната част на Либия /Бенгази/-имаше военни паради даже падна и се взриви истребител в демонстрацията.Г-н Стайков, напишете няколко смислени изречения!Защо ли се събраха в едно, толкова държави /уж в НАТО, но редом с Русия/, срещу официално признатото от ООН правитество в Триполи?Ние кого подкрепяме г-н Стайков?Напишете нещо конкретно и разбираемо!
  • 5 Либия я има

    10 7 Отговор
    Само благодарение на Турция.
  • 6 Ако не беше помощта която Турция оказа

    8 6 Отговор
    На либийският народ, сега Либия щеше да бъде разкъсана на няколко парчета от наемния главорез хафтер платен от Египет и ОАЕ и въоръжаван от Франция и Русия
  • 7 Рошко

    5 0 Отговор
    А колко петрол се източи и там от, миротворци те, открадна де
  • 8 Хасан

    1 0 Отговор
    Преди България беше една от най печелившите държави с Либия ..строителни проекти, продажба на оръжие ,медицински услуги ..но с помощта на тъпи български дипломати ни изместиха