Отидете към основна версия

1 693 6

Китай изпълни обещанието си да предостави ваксини срещу COVID-19 като глобален обществен продукт

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус

Големите държави трябва да поемат отговорност за разработката и производството на ваксини и да ги предоставят на най-нуждаещите се развиващи се страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

През 2021 г. пандемията от новия коронавирус продължава да бушува по света и да застрашава човешкото здраве. Придържайки се към „концепцията за споделена съдба в здравеопазването“, предложена от китайския председател Си Дзинпин, Китай активно изпълнява ангажиментите си и разработва и произвежда ваксини като глобален обществен продукт. До този момент страната е предоставила на другите държави близо 750 милиона дози.

Дисбалансът във ваксинацията по света е очевиден. През 2021 г. китайският лидер Си Дзинпин посочи, че "ваксиналният национализъм" трябва да бъде отхвърлен. Големите държави трябва да поемат отговорност за разработката и производството на ваксини и да ги предоставят на най-нуждаещите се развиващи се страни.

На 12 юли Глобалният алианс за ваксини и имунизация обяви подписването на споразумения за предварителна покупка на ваксини със „Синофарм“ и „Късин“, според които двете китайски компании ще предоставят 110 милиона дози ваксини на КОВАКС до края на октомври, от което ще се възползват повече развиващите се страни.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.

Свързани новини