10 Август, 2021 18:18 1 637 6

Китай изпълни обещанието си да предостави ваксини срещу COVID-19 като глобален обществен продукт

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус

Големите държави трябва да поемат отговорност за разработката и производството на ваксини и да ги предоставят на най-нуждаещите се развиващи се страни

Китай изпълни обещанието си да предостави ваксини срещу COVID-19 като глобален обществен продукт - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През 2021 г. пандемията от новия коронавирус продължава да бушува по света и да застрашава човешкото здраве. Придържайки се към „концепцията за споделена съдба в здравеопазването“, предложена от китайския председател Си Дзинпин, Китай активно изпълнява ангажиментите си и разработва и произвежда ваксини като глобален обществен продукт. До този момент страната е предоставила на другите държави близо 750 милиона дози.

Дисбалансът във ваксинацията по света е очевиден. През 2021 г. китайският лидер Си Дзинпин посочи, че "ваксиналният национализъм" трябва да бъде отхвърлен. Големите държави трябва да поемат отговорност за разработката и производството на ваксини и да ги предоставят на най-нуждаещите се развиващи се страни.

На 12 юли Глобалният алианс за ваксини и имунизация обяви подписването на споразумения за предварителна покупка на ваксини със „Синофарм“ и „Късин“, според които двете китайски компании ще предоставят 110 милиона дози ваксини на КОВАКС до края на октомври, от което ще се възползват повече развиващите се страни.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    6 3 Отговор
    "Големите държави трябва да поемат отговорност за разработката и производството на ваксини и да ги предоставят на най-нуждаещите се развиващи се страни." - не, благодаря. Да си ги държат за тях си и да се бодат през седмица.
  • 2 напрежение

    6 4 Отговор
    Не ги е срам. Пуснаха вируса а сега ще спасяват света. Ваксините им не могат да върнат жертвите от вируса.

    Коментиран от #3

  • 3 Хайде бегом

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "напрежение":

    Към Козяк за още опорки, тия вече не са актуални.
  • 4 Ванга

    4 0 Отговор
    Ванга позна, жълтата раса ще владее света. При тях Ковид няма.
  • 5 Варненец

    2 0 Отговор
    Те много предоставиха "ваксини", но след тях заболеваемостта скочи яко. Да ви .... у ваксините.

    Коментиран от #6

  • 6 mi6osp

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Варненец":

    Фантазираш . При 1 400 000 000 население имат под 200 новозаразени дневно, ние с 200 пъти по малко население имаме три-четири пъти повече дневно. Те имат един връх на епидемията ние катерим четвъртия.