Отидете към основна версия

1 666 16

Исторически пробив! СЗО одобри ваксина срещу маларията

  • ваксина-
  • малария-
  • африка-
  • световна здравна организация

Заразната болест убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) одобри в сряда първата ваксина за предотвратяване на маларията, която може да спасява живота на милиони пълмолетни и десетки хиляди деца в Африка всяка година, предаде New York Times.

Новата ваксина, произведена от GlaxoSmithKline, не е само първа за малария - тя е първата, разработена за всяко паразитно заболяване. В клиничните изпитвания ваксината е имала ефикасност от около 50 % срещу тежката малария през първата година, но тя е спаднала близо до нулата до четвъртата година. Изпитванията не измерват въздействието на ваксината върху предотвратяването на смърт, което накара някои експерти да се запитат дали това е полезна инвестиция.

Припомняме, че през април стана ясно, че ваксина срещу малария се е оказала 77% ефективна в ранните опити и може да бъде сериозен пробив срещу болестта, казват разработчиците от университета в Оксфорд, пише БиБиСи.

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара. Въпреки че много ваксини бяха изпитани през годините, нито една не е постигнала необходимата цел за успех.

СЗО предприе нова инициатива за спиране разпространението на маларията в още 25 държави до 2025 г. 39 държави и територии са се справили с маларията с помощта на СЗО, от които 11 държави през последните 20 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини