Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 09:05 1 642 16

Исторически пробив! СЗО одобри ваксина срещу маларията

  • ваксина-
  • малария-
  • африка-
  • световна здравна организация

Заразната болест убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара

Исторически пробив! СЗО одобри ваксина срещу маларията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната здравна организация (СЗО) одобри в сряда първата ваксина за предотвратяване на маларията, която може да спасява живота на милиони пълмолетни и десетки хиляди деца в Африка всяка година, предаде New York Times.

Новата ваксина, произведена от GlaxoSmithKline, не е само първа за малария - тя е първата, разработена за всяко паразитно заболяване. В клиничните изпитвания ваксината е имала ефикасност от около 50 % срещу тежката малария през първата година, но тя е спаднала близо до нулата до четвъртата година. Изпитванията не измерват въздействието на ваксината върху предотвратяването на смърт, което накара някои експерти да се запитат дали това е полезна инвестиция.

Припомняме, че през април стана ясно, че ваксина срещу малария се е оказала 77% ефективна в ранните опити и може да бъде сериозен пробив срещу болестта, казват разработчиците от университета в Оксфорд, пише БиБиСи.

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара. Въпреки че много ваксини бяха изпитани през годините, нито една не е постигнала необходимата цел за успех.

СЗО предприе нова инициатива за спиране разпространението на маларията в още 25 държави до 2025 г. 39 държави и територии са се справили с маларията с помощта на СЗО, от които 11 държави през последните 20 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не вярвам на

    15 2 Отговор
    сзо с това лакейско ръководство на врейската сатан фарма!
  • 2 Гаглей

    13 1 Отговор
    Не знам вече на кого да вярвам. Май ще хода да живея на село

    Коментиран от #9

  • 3 Гаглей

    8 1 Отговор
    Дори и да умра пак няма да сее ваксинирам
  • 4 Верно ли

    16 2 Отговор
    Мхм, поредните безсмислени пари за нещо, което не работи за БигФарма! "В клиничнитe изпитвaния вaкcинaтa e имaлa eфикacнocт oт oкoлo 50 % cрeщу тeжкaтa мaлaрия прeз първaтa гoдинa, нo тя e cпaднaлa близo дo нулaтa дo чeтвъртaтa гoдинa." Браво на СЗО! Заедно с ООН трябва да бъдат обявени за престъпни организации!

    Коментиран от #12

  • 5 Яхуди бок Азраил

    7 0 Отговор
    Още печалби
  • 6 Маларията

    15 3 Отговор
    Съществува от толкова години те чак сега открили и разработили ваксина! Ковида го има от близо 2 години и вече има няколко ваксини! Замислете се с какво ви ваксинират!

    Коментиран от #7, #8, #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вес

    3 10 Отговор

    До коментар #6 от "Маларията":

    Корона вируси има от времето на динозаврите.Има поне 50гина корона вируси около нас всяка зима и си ги караме защото сме свикнали с тях.Ковид 19 е нов щам на някой от тези които са тук.Ваксината е направена бързо защото е на база съществуващи вече ваксини за САРС например.Ей недоучени сте!
  • 9 Тра-ла-ла

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    И на село не можеш да избягаш напълно , но е доста по-добре! Има голяма свобода, докато градския живот предполага пълна зависимост и перфектните условия за съвременното робство! И на тези които свързват живота на село с газене на кал и гледане на прасе мога да им пожелая много здраве!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Гаглей

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тра-ла-ла":

    Оот сяофия съм ама зад гърба си имам един построен парник и много наранени кокошки
  • 11 Механик

    5 0 Отговор
    С появяването на т.н. ковид,ваксината бе вече готова, за маларията, дето я поснават от стотици години, едва сега "одобряват" ваксина...?!?!
    Що пак ми намирисва на измама?
  • 12 Тра ла ла

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Верно ли":

    СЗО и ООн са престъпни организации, проводници на престъпните политики и интереси на финансиращия ги наднационален, глобалистичен капитал. Те както и нпо-та са изключително вредни за човечеството.
  • 13 Тра ла ла

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тра-ла-ла":

    Моля не ме вземайте на сериозно. Имам отклонения които ги облекчават в една клиника. Много често съм в конфликт със себе си. Тогава разбирам от всичко. Как ще живея за напред така?
  • 14 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Маларията":

    Да,прав си.Ето нещо интересно:
    Лечение за COVID-19

    Последващото антивирусно „лечение”, което получават италианските пациенти, може би е отговорно за увеличеното ниво на смъртност. Което от моя гл.т. като бивш консултант по алтернативна медицина, има голям смисъл, защото наблюдаваме страничните ефекти и взаимодействия на лекарства, които се дават на възрастни пациенти с тежък грип, които вече имат предхождащи медицински състояния като сърдечни заболявания, диабет и високо кръвно налягане, за които вече получават лекарства. Така заедно с грипа наблюдаваме тежък случай на взаимодействие между лекарства във възрастни пациенти.

    Това, което намирам за изненадващо беше, че избраното лекарство в Китай, наречено „Хлорохин (Арален)” е в действителност лекарство срещу малария, която е заболяване пренасяно от комари и причинено от паразит.

    Коментиран от #15

  • 15 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Просветен илюминат":

    Съвсем наскоро в Италия беше използвано едно антивирусно лекарство наречено „Рибовирин”, при което страничните ефекти включваха чернодробна и бъбречна недостатъчност, както и тежка анемия. В действителност то се използва за лечение на Хепатит С.

    Също, когато погледнах средната възраст на пациентите, които умираха от грип в Италия – 81,3 години, това показваше, че те вече имат здравословни предизвикателства преди развитието на грипа.

    Колективният конфликт в северна Италия

    Благодарение на това, че познавам човек владеещ италиански, който правеше проучване във всички области, включително епидемията, която основно е в северна Италия.
  • 16 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД ГЕНОЦИД

    1 0 Отговор
    "В клиничните изпитвания ваксината е имала ефикасност от около 50 % срещу тежката малария през първата година, но тя е спаднала близо до нулата до четвъртата година." - и тази инжекция я одобряват след 4 ГОДИНИ. А ковид ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ ги пуснаха МАСОВО няколко месеца след забъркването им. Ако са забъркани през 2020-та изобщо ;)