Отидете към основна версия

1 973 44

COVID ваксината на Moderna е безопасна и защитава децата на възраст 6-11 години

  • ваксина-
  • модерна-
  • коронавирус

По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест, съобщават още от компанията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

От производителя на ваксини срещу Covid-19 Модерна заявиха, цитирани от АФП, че резултати от ваксините им за деца на възраст между 6 и 11 години показват „силно“ действие срещу вируса сред изпитания върху 4753 деца. От Модерна посочиха, че предстои изпращане на техните данни до регулаторните органи. Междувременно Белия Дом има готовност да изпрати 15 милиона дози ваксини срещу Covid-19 за деца в Съединените Щати веднага след като ваксините бъдат одобрени от регулаторните органи, което може да стане следващата седмица.

За Си Би Ес здравният експерт на Белия Дом доктор Антъни Фаучи посочи, че е „напълно възможно, ако не и твърде вероятно ваксините да бъдат на разположение за деца между 5 и 11-годишна възраст през първата или втората седмица на ноември.“

Консултативен орган на Администрацията по храни и лекарства (FDA) се очаква да гласува дали да направи препоръка за извънредно одобрение на Файзър ваксината тази седмица, след което предстои гласуване и от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Миналата седмица бе разпространена информация от клинични опити на компаниите Pfizer/BioNTech, които показват, че тяхната ваксина е 90.7% ефективна при защита на деца между 5 и 11-годишна възраст. В IDY има около 28 милиона деца в тази възрастова група.

За пълна защита от коронавируса децата ще имат нужда от две дози Moderna. Обемът на детските дози е 1/3 от този в дозите за възрастни. По-голямата част от страничните ефекти са леки или умерени по тежест, съобщават още от компанията. Най-честите нежелани реакции са умора, главоболие, треска и болка на мястото на инжектиране.

"Ние сме окуражени от профила на имуногенност и безопасност на ваксината ни mRNA-1273 при деца на възраст от 6 до под 12 години и сме доволни, че проучването е постигнало своите първични крайни точки на имуногенност. Очакваме с нетърпение да подадем документи в регулаторните органи в световен мащаб и оставаме ангажирани да дадем своята част за подпомагане прекратяването на коронавирусната пандемия посредством ваксина за възрастни и за деца от всички възрасти “, отбеляза изпълнителният директор Стефан Бансел.

Междувременно данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че не е имало покачване на сериозните усложнения следствие на делта варианта на Covid-19. В доклад по информация от 14 щати се казва, че вариантът е по-лесно разпространим, но не причинява по-сериозно заболяване от предишния вариант. Данните също показват, че 71.8 процента от постъпванията в болница по време на т.нар. “Делта период” са били на неваксинирани възрастни.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.

Свързани новини