Отидете към основна версия

7 359 37

Гръцки професор: Няма да има връщане към нормалността

  • коронавирус-
  • гърция-
  • заразени-
  • ваксини-
  • професор-
  • атина-
  • локдаун-
  • елиас мосиалос

Коронавирусът ще продължи да съществува

Снимка: БГНЕС/ EPA

Няма да има връщане към „нормалността“ - такава, каквато светът познаваше отпреди 2020 г., тъй като коронавирусът ще продължи да съществува и „ще трябва да правим редовни бустерни ваксини, най-вероятно веднъж годишно“. Това предупреди професор по здравна политика и бивш министър на правителството в Атина, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, предаде агенция "Фокус".

Говорейки на двудневната здравна среща на върха в Атина, организирана от изданието, Елиас Мосиалос каза, че за да се оцени „представянето“ на Гърция спрямо други страни по отношение на справянето с кризата от COVID-19, трябва да се вземат предвид редица фактори, като например броят на смъртните случаи на глава от населението, коморбидността, здравните системи и други епидемиологични данни.

В Гърция хората над 65 години съставляват 22% от населението, в сравнение с 11% в Израел. „Ако някой направи просто сравнение, ще каже, че не сме се справили много зле. Имаме по-ниски нива на ваксиниране от Франция, Ирландия и други страни, и по-високи в сравнение с България и Румъния. Така че имаме добри нива в сравнение с няколко европейски държави. Разбира се, не сме убедили значителен процент от уязвимите групи и възрастните хора“.

Бившият депутат от ПАСОК и говорител на правителството каза, че „логично вирусът ще стане по-заразен и по-малко опасен, което ще бъде резултат от по-силните ваксини и лекарства“. Той не очаква страната да влезе в друг тотален локдаун, но каза, че ограниченията по региони не може да бъдат изключени. „Локдаунът не е решение. Това решава проблема след един или два месеца. Ваксинациите и прилагането на третата доза трябва да продължат незабавно“.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 48 гласа.

Свързани новини