Отидете към основна версия

2 734 28

В Китай няма паника: "перфектна система" срещу COVID

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон

Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете, ограничения за пътуване, проследяват се всички контактни лица, правят се масови тестове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не предизвиква паника в Китай. Страната ваксинира бързо и масово. Властите се хвалят, че населението подпомага кампанията активно. В действителност хората нямат друг избор.

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не тревожи китайските власти. Напротив, правителството гордо обяви, че строгият му досегашен курс за „нула инфекции“ се е увенчал с успех. Пропагандното издание "Global Times" писа, че Народната република е „непобедима преграда срещу вируса“. Според изданието, динамичната стратегия на управляващите за „нула Ковид“ била перфектна система, доброволно подкрепяна и от населението.

Сурови ограничения

В действителност хората в авторитарно управляваната страна нямат никакъв друг избор. Още с първия взрив на пандемията в края на 2019 и началото на 2020 година в Ухан партийните и държавни ръководители на Китай предприеха крайно сурови ограничителни мерки срещу пандемията, за да овладеят различните локални огнища на зараза. Същото важи и до днес, макар че броят на новите инфекции спадна значително.

Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете, ограничения за пътуване, проследяват се всички контактни лица, правят се масови тестове. Разрешителните за влизане в Китай от година и половина са сведени до минимум, а пристигащите отвън се изпращат в няколкоседмична задължителна карантина в хотел.

„Новият вариант Омикрон беше тъкмо открит и се разпространява относително бързо, но засега е твърде рано да се каже колко опасен и заразителен е той, дали води до сериозни симптоми и дали трябва ваксините да се напасват. Това ще трябва тепърва да се изясни“, каза главният китайски епидемиолог Жонг Наншан.

Само китайска ваксина

Китай ваксинира бързо и масово. Всички деца над тригодишна възраст имат право да бъдат имунизирани с по една доза от китайската ваксина. По официални данни досега в Китай са поставени общо около 2,5 милиарда дози от нея, при население от 1,4 милиарда души.

Засега не е ясно дали и в каква степен китайските ваксини действат на вируса, и по-специално на вариантите Делта и Омикрон. Чуждестранни ваксини досега не са били одобрявани за употреба в Китай. В континенталната част на страната досега не е установена зараза с Омикрон, но от Хонконг бе съобщено за два случая. Единият от тях е на човек, завърнал се от Южна Африка, а другият е пребивавал в Нигерия.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.

Свързани новини