Отидете към основна версия

3 044 17

Експерт зове учениците да не се връщат в училище

  • училище-
  • гърция-
  • коронавирус-
  • омикрон

Гърция отчете 40 560 случая на COVID-19 в петък, поставяйки нов рекорд за четвърти пореден ден

Снимка: shutterstock

Гърция трябва да отложи връщането на учениците в училище с една седмица на фона на рязко нарастващия брой случаи на Covid-19, до голяма степен дължащи се на варианта на Omicron, каза водещ здравен експерт.

Учениците трябва да се върнат в клас на 10 януари, припомня "Катимерини".

Говорейки пред телевизия "Скай", Николаос Цанакис, експерт по респираторни заболявания и вицепрезидент на Гръцкото белодробно общество, каза, че един на всеки седем души под 20 години се счита за активен случай на Covid-19, добавяйки че ако училищата отворят по график, е вероятно да затворят отново след пет до 10 дни.

"Омикрон е много агресивен, силно заразяващ", каза Цанакис. "Бихте ли предпочели родителите да останат вкъщи с децата си в добро здраве или у дома, неспособни да работят, а децата им да са болни?", риторично попита лекарят.

Гърция отчете 40 560 случая на Covid-19 в петък, поставяйки нов рекорд за четвърти пореден ден. Здравните власти съобщиха, че в петък са регистрирани 76 смъртни случая.

Цанакис в събота прогнозира, че средният брой потвърдени ежедневни случаи ще нарасне до 55 000 през следващите дни, като добави, че очаква ситуацията да се стабилизира не по-рано от 15 януари.

Властите са обезпокоени, че 130 000 души на възраст над 60 години все още са неваксинирани срещу вируса, въпреки че са заплашени от глоби.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини