Отидете към основна версия

2 233 25

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила, рекорден ръст на новозаразените в Европа

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • омикрон

В Германия за първи път новите случаи на коронавирус надвишиха 100 000

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди световните лидери, че коронавирусната пандемия „далеч не е към края си“, предаде Би Би Си.

Шефът на СЗО е против предположенията, че новият доминиращ вариант Омикрон е значително по-мек и е елиминирал заплахата от вируса. Вариантът протича по-леко при повечето хора, но е заблуждаващо да се казва, че води до лек Covid, заяви ръководителят на СЗО

"Омикрон продължава да помита света. За момента броят на смъртните случаи остана стабилен, но ние сме загрижени за въздействието, което Омикрон оказва върху вече изтощените здравни работници и претоварените здравни системи".

Гебрейесус и допълни, че голямото разпространение на Омикрон повишава риска от възникване на нови варианти. Епицентър на пандемията продължава да е Европа, като стотиците хиляди нови случаи на ден във Франция и Германия продължават да надминават рекордните стойности.

Общо за континента бяха обявени 5 милиона нови случаи за седмица. От засичането на новия коронавирус в Китай в края на 2019-та година досега по света са починали над 5,5 милиона души, заразени с него.

Франция съобщи във вторник за близо половин милион новорзаразени, а в Германия за първи път надвишиха 100 000.

На пресконференция в централата на СЗО в Женева д-р Тедрос Гебрейесус заяви пред репортер, че Омикрон е довел до 18 млн. новозаразени в света през последната седмица.

И ако средностатистически вариантът е по-мек, „схващането, че е по-меко заболяване, е заблуждаващо“.

„Не се заблуждавайте, Омикрон води до хоспитализации и смърт и дори по-леките случаи запълват здравните заведения“.

„Особено съм притеснен, че много страни имат ниски нива на ваксинация, а хората са изложени на много по-голям риск от тежко протичане на болестта и смърт без ваксина“.

Междувременно в Дания бе съобщено за рекордните 33 493 нови случаи на Covid-19 във вторник, а здравните власти в Италия регистрираха 228 179 новозаразени – с над 83 000 повече от предишния ден.

Франция пък съобщи за 464 769 нови инфекции на дневна база вчера – рекорд, който четири пъти надхвърля данните за понеделник, когато бяха установени 102 144 случаи на коронавирус.

В Германия за първи път новите случаи на коронавирус надвишиха 100 000. Институтът „Роберт Кох“ съобщи днес, че за изминалото денонощие има 112 323 новозаразени, с което общият брой на инфекциите в страната става 8 186 850. Във вторник са регистрирани още 239 смъртни случая, като починалите с Covid-19 от началото на пандемията достигат 116 081.

За сметка на това в други европейски страни броят на новозаразените започва да спада – например в Ирландия и Испания.

Бразилия също отчете нов рекорд с над 137 хиляди заразени за 24 часа, предишният от 115 хиляди заразени за денонощие бе от юни 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.

Свързани новини