Last news in Fakti

19 Януари, 2022 19:51 2 221 25

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила, рекорден ръст на новозаразените в Европа

  • световна здравна организация-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • омикрон

В Германия за първи път новите случаи на коронавирус надвишиха 100 000

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила, рекорден ръст на новозаразените в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди световните лидери, че коронавирусната пандемия „далеч не е към края си“, предаде Би Би Си.

Шефът на СЗО е против предположенията, че новият доминиращ вариант Омикрон е значително по-мек и е елиминирал заплахата от вируса. Вариантът протича по-леко при повечето хора, но е заблуждаващо да се казва, че води до лек Covid, заяви ръководителят на СЗО

"Омикрон продължава да помита света. За момента броят на смъртните случаи остана стабилен, но ние сме загрижени за въздействието, което Омикрон оказва върху вече изтощените здравни работници и претоварените здравни системи".

Гебрейесус и допълни, че голямото разпространение на Омикрон повишава риска от възникване на нови варианти. Епицентър на пандемията продължава да е Европа, като стотиците хиляди нови случаи на ден във Франция и Германия продължават да надминават рекордните стойности.

Общо за континента бяха обявени 5 милиона нови случаи за седмица. От засичането на новия коронавирус в Китай в края на 2019-та година досега по света са починали над 5,5 милиона души, заразени с него.

Франция съобщи във вторник за близо половин милион новорзаразени, а в Германия за първи път надвишиха 100 000.

На пресконференция в централата на СЗО в Женева д-р Тедрос Гебрейесус заяви пред репортер, че Омикрон е довел до 18 млн. новозаразени в света през последната седмица.

И ако средностатистически вариантът е по-мек, „схващането, че е по-меко заболяване, е заблуждаващо“.

„Не се заблуждавайте, Омикрон води до хоспитализации и смърт и дори по-леките случаи запълват здравните заведения“.

„Особено съм притеснен, че много страни имат ниски нива на ваксинация, а хората са изложени на много по-голям риск от тежко протичане на болестта и смърт без ваксина“.

Междувременно в Дания бе съобщено за рекордните 33 493 нови случаи на Covid-19 във вторник, а здравните власти в Италия регистрираха 228 179 новозаразени – с над 83 000 повече от предишния ден.

Франция пък съобщи за 464 769 нови инфекции на дневна база вчера – рекорд, който четири пъти надхвърля данните за понеделник, когато бяха установени 102 144 случаи на коронавирус.

В Германия за първи път новите случаи на коронавирус надвишиха 100 000. Институтът „Роберт Кох“ съобщи днес, че за изминалото денонощие има 112 323 новозаразени, с което общият брой на инфекциите в страната става 8 186 850. Във вторник са регистрирани още 239 смъртни случая, като починалите с Covid-19 от началото на пандемията достигат 116 081.

За сметка на това в други европейски страни броят на новозаразените започва да спада – например в Ирландия и Испания.

Бразилия също отчете нов рекорд с над 137 хиляди заразени за 24 часа, предишният от 115 хиляди заразени за денонощие бе от юни 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    44 0 Отговор
    "СЗО предупреди, че пандемията не СМЕ Я ПРИКЛЮЧИЛИ,......."
  • 2 Анонимен

    40 0 Отговор
    СЗО кога ще разсекрети всички данни за Вируса
  • 3 Майна

    39 0 Отговор
    ГЛОБАЛИСТИТЕ заплашват, че ще дойдат по-страшни вируси...Според Куейл..,,Според известния изследовател, автор и издател скоро ще се появи смъртоносна хеморагична треска, за да се достигне нивото на обществения страх, което искат китайските комунисти и глобалисти.

    „Значи ще извадят нещо, което е още по-смъртоносно. И нека си го кажем, когато хората започнат да виждат кръв, която тече от различни отвори, това се случва.,, ЗНАЙТЕ, ЧЕ НИ ИЗТРЕБВАТ. НЕ СЕ ИНЖЕКТИРАЙТЕ ЗА ДА СЪХРАНИТЕ ИМУНИТЕТА СИ.

    Коментиран от #11

  • 4 Котис

    22 0 Отговор
    На всички ваксиниран трябва по два бустера в рамената едновременно!
  • 5 Защо се заразяват?

    30 0 Отговор
    След като са ваксинирани?🙉

    Коментиран от #9

  • 6 Фффг

    23 1 Отговор
    ШЗО СА ОПГ БАНДА ИЗМАМНИЦИ
  • 7 Ицю Хазарта

    9 1 Отговор
    Тия Мишо Шамари не спират. Язък за дъщеря ми.
  • 8 Свобода

    32 0 Отговор
    Хора излезте им на оръжие на тези не са толкова силни.
  • 9 ицо хазарта

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Защо се заразяват?":

    Щото усвояваме едни пари.
  • 10 Пипи Чорапчето

    32 0 Отговор
    Ти да видиш! Най-набодените - най-заразени...?!
  • 11 Ковидарите

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Е как ми е го БилГея инвестира нови 150 милиона в бизнеса с вируси и каза, че ни очаква още по-по-най-страшен вирус! А БилиГея, както стана ясно изпълнява бизнес плана и обещанията си! Те вече Ковидарите дори не се и крият. Светът заприличва на Philadelphia Kensington avenue!
  • 12 Раданч Татлъту

    20 0 Отговор
    Усладиха им се ваксите и бустериците.....,та не знам дали някога ще приключи!🙉💉☠💉🙉

    Коментиран от #15

  • 13 Hoho Boho

    24 0 Отговор
    Вирусът поразява ваксинираните.
    Имунната им система е увредена.
  • 14 Зззз

    15 0 Отговор
    От заразените там колко ٪ са се оказали в тежест на здравната система и колко са умрели? Защо пропускат тази информация? Да видим дали пък България е на 2,3 място по смъртност! Манипулация, Манипулация!
  • 15 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Раданч Татлъту":

    Скоро няма да приключи защото не е вирус а изкуствено създаден шипове протеин Ваксините заради това не работят добре защото няма база за сравнение както е при естествените вируси за които по лесно се правят ваксини
  • 16 hahaha

    14 0 Отговор
    друго си е смърт с ваксина
  • 17 АНТИ ВАКСИ

    1 7 Отговор
    ПАДАТ КАТО КОЛЕДЕН 🌨🌨🌨👍
  • 18 Българина

    10 0 Отговор
    М даааа, СЗО чувал ли е за грипна ваканция и че имаше грип и преди к19?
  • 19 Оня

    6 0 Отговор
    Анатолиии,метни се от високо
  • 20 Сттттт

    23 0 Отговор
    Четиво за малоумници - ваксат здраво в Европа за да поддържат заразата активна.Докато скапят имунитета на всички ваксани!!!В Женева няма ли кой да ги арестува теза от сзо , че да се приключва всичко.
  • 21 Пурку

    6 0 Отговор
    тия на снимката са типични немци май
  • 22 СЗО

    9 0 Отговор
    Мафия съд и затвор
  • 23 ковидиотин

    8 0 Отговор
    Ваксинираните слабаци прецаквайки себе си прецакаха своите близки и приятели
  • 24 Уса

    13 1 Отговор
    Тръмп беше на крачка да съсипе тая секта СЗО,но фарма мафията и корпорациите го прецакаха.Народа също носи вина,защото е прост и духовно беден
  • 25 Ами ...

    12 0 Отговор
    "Епицентър на пандемията продължава да е Европа, като стотиците хиляди нови случаи на ден във Франция и Германия продължават да надминават рекордните стойности." Франция и Германия са сред най-ваксинираните държави. Колкото повече ги ваксинират, толкова по-зле става.