Отидете към основна версия

969 8

Испания одобри ваксинацията срещу маймунска шарка за контактните със заразени

  • испания-
  • ваксинация-
  • ваксина-
  • маймунска шарка-
  • контактни

За момента се изключва възможността да се направи мащабна кампания за ваксинация, както стана с коронавируса

Снимка: БГНЕС

Комисията по обществено здраве в Испания одобри ваксинацията срещу маймунска шарка за хората, които са в тесни контакти с вече заразени пациенти. На съвместното заседание на централното Министерство на здравеопазването и автономните региони е взето под внимание, че има "ограничена наличност на дози", поради което се дава приоритет на ваксинирането на хора с висок риск от тежко протичане на болестта и на близките контактни лица, предаде БНР.

За момента се изключва възможността да се направи мащабна кампания за ваксинация, както стана с коронавируса.

"Би могло обаче да се препоръча по-късно в зависимост от еволюцията на огнището и наличието на ваксини решението да се преразгледа", посочиха от екипа на здравния министър Каролина Дариас.

В края на миналата седмица тя обяви в парламента, че страната е на път да получи първите 200 дози от ваксината на датската фармацевтична компания Bavarian Nordic, но правителството очаква да получи повече в резултат на съвместната покупка с Европейския съюз. Тя е същата като традиционната ваксина за варицела и затова вече е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Испания е втората най-засегната държава от маймунска шарка извън Африка, след Великобритания. Повечето от 250-те потвърдени случаи са в региона на Мадрид, следван от Канарските острови. Докладвани са и изолирани случаи в Каталуния, Страната на баските, Андалусия, Арагон, Галисия, региона на Валенсия, Балеарските острови и Кастилия-Ла Манча.

Досега при всички пациенти болестта протича леко и те са на домашно лечение. Обичайните симптоми са треска, главоболие, подуване на възлите и обриви по ръцете и лицето.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини