Last news in Fakti

10 Юни, 2022 13:01 959 8

Испания одобри ваксинацията срещу маймунска шарка за контактните със заразени

  • испания-
  • ваксинация-
  • ваксина-
  • маймунска шарка-
  • контактни

За момента се изключва възможността да се направи мащабна кампания за ваксинация, както стана с коронавируса

Испания одобри ваксинацията срещу маймунска шарка за контактните със заразени - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по обществено здраве в Испания одобри ваксинацията срещу маймунска шарка за хората, които са в тесни контакти с вече заразени пациенти. На съвместното заседание на централното Министерство на здравеопазването и автономните региони е взето под внимание, че има "ограничена наличност на дози", поради което се дава приоритет на ваксинирането на хора с висок риск от тежко протичане на болестта и на близките контактни лица, предаде БНР.

За момента се изключва възможността да се направи мащабна кампания за ваксинация, както стана с коронавируса.

"Би могло обаче да се препоръча по-късно в зависимост от еволюцията на огнището и наличието на ваксини решението да се преразгледа", посочиха от екипа на здравния министър Каролина Дариас.

В края на миналата седмица тя обяви в парламента, че страната е на път да получи първите 200 дози от ваксината на датската фармацевтична компания Bavarian Nordic, но правителството очаква да получи повече в резултат на съвместната покупка с Европейския съюз. Тя е същата като традиционната ваксина за варицела и затова вече е одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Испания е втората най-засегната държава от маймунска шарка извън Африка, след Великобритания. Повечето от 250-те потвърдени случаи са в региона на Мадрид, следван от Канарските острови. Докладвани са и изолирани случаи в Каталуния, Страната на баските, Андалусия, Арагон, Галисия, региона на Валенсия, Балеарските острови и Кастилия-Ла Манча.

Досега при всички пациенти болестта протича леко и те са на домашно лечение. Обичайните симптоми са треска, главоболие, подуване на възлите и обриви по ръцете и лицето.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😷😷😷

    20 1 Отговор
    Поч на се, поч чна се, поч на се.....!
    Леееекинко едно малко прозорче овертонче, скръъъъц...🐒💉
  • 2 хммм

    17 0 Отговор
    че толкова много обратни има в Испания. Доколкото знам се разпространява предимно при тесен контакт с тези, които наричат изхода вход... :)
  • 3 бай онзи

    17 0 Отговор
    очакваме скоро задължителни скафандри и нови 25 дози лай на
  • 4 Ваксиниран3002

    13 0 Отговор
    Кога излезе шарката, кога и вакса и измислиха??? Няма да се спрат с терора
  • 5 това е фейк

    10 0 Отговор
    Когато вече си бил контактен, няма смисъл от ваксина.

    Коментиран от #8

  • 6 Нещо да има противоречие?

    7 0 Отговор
    За ваксини ли иде реч? Как толкова бързо ги създадоха? Кога ги изпробваха толкова бързо за ефективност и безопасност, че вече са и "одобрени"? И те ли са РНК? Тоя път укрилени от "успеха" с ковидот и няма никакви агитации, и успивания. А наивниците си мислеха, че всичко е приключило. Май не е. Гейм рестарт.
  • 7 Механик

    5 0 Отговор
    Глобалистите не се отказват. Путин уби ковида, войната и тя май ще е с победа за Путин... какво друго им остава освен поредния "ковид-концлагер". Сега па ще е маймунска шарка. Вместо всксинации, просто спрете еднополовите да се дъндят изотзадзе и шарката ще изчезне. Ама нееее. ви искате еднополов свят. Природата си има регулатори обаче. Има си природен закон "Количествените натрупвания, водят до качествени промени" .
  • 8 Механик

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "това е фейк":

    Ми то така е с всяка заразна болест, ама накараха тия дето са изкарали грип да му викат ковид и да си слагат по 5 бустерици. Народа е малoумен. Той не мисли. Той гледа какво ще му каже телевизора. Ти мани, ами си плаща месечни такси, за да му промиват мозъка.