Last news in Fakti

5 Декември, 2014 08:52 28 936 39

Автомобилите на първите хора във властта

  • автомобили-
  • президенти
Автомобилите на първите хора във властта - 1
Путин използва брониран Mercedes Pullman S600

Както е известно, президентът на Русия Владимир Путин ще похарчи €134 млн., само и само да се вози в представителен автомобил родно производство. Това обаче ще се случи най-рано след две години, а на този етап Путин използва брониран Mercedes-Benz Pullman S600.

А знаете ли какви автомобили возят първите хора в развитите страни? Повечето от президентите на големите страни от Европа и света предпочитат автомобили родно производство. Друг е въпросът, че марки като Bentley и Jaguar отдавна са собственост на чуждестранни компании, но все пак традициите и патриотизма си казват думата.

Ето и една интересна подборка на автомобилите на някои от най-влиятелните хора в света.

Ангела Меркел (канцлер на Германия) - Audi A8L

Франсоа Оланд (президент на Франция) - Citroen DS5

Джорджо Наполитано (президент на Италия) - Lancia Thema

Дейвид Камерън (премиер-министър на Великобритания) - Jaguar XJ Sentinel

Елизабет II (кралица на Великобритания) - Bentley State Limousine

Си Цзинпин (генерален секретар на ЦК на ККП) - FAW Hongqi HQE

Синджо Абе (премиер-министър на Япония) - Toyota Century

Барак Обама (президент на САЩ) - Cadillac One

Милош Земан (президент на Чехия) - Skoda Superb

Хуан Карлос (крал на Испания) - Audi RS6

Карл XVI Густав (крал на Швеция) - Daimler DS420

PS: Подобно на руския президент, и нашите първи лица предпочитат немски премиум автомобили. За това обаче едва ли трябва да бъдат упреквани, защото родната автомобилна индустрия (ако въобще може да се нарече такава) едва ли може да им предложи някакви по-представителни автомобили.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    6 0 Отговор
    'защото родната автомобилна индустрия (ако въобще може да се нарече такава) едва ли може да им предложи някакви по-представителни автомобили.'

    Що бе а Грейт лоу?Нали пуснахте статия,че най-малко се обезценява.....Набутайте ги тея свине една от онея малките кочини

    Коментиран от #3

  • 2 аз

    2 0 Отговор
    А испанския крал не си поплюва-що не се качи в ено Сеатче
  • 3 German cars

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "аз":

    Колега, адмирации за изказването :)
  • 4 Да бяхте проверили

    0 0 Отговор
    Само дето статията не е вярна.

    Хуан Карлос използва Ролс Ройс специална поръчка с придружаващи автомобили Мерцедес.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2662329/A-kiss-new-Queen-Spain-King-Felipe-takes-crown-tearful-Juan-Carlos-Letizia-worlds-glamorous-monarchs-wife.html

    Коментиран от #6

  • 5 И аз

    5 0 Отговор
    Мда, нека стимулираме Грейт лоу. На цената на един мерцедес ще вземат минимум 2 джипки, да не казвам сигурно и 3 дори - незнам колко ще струва специално за парламента един мерцедес, ама нека да ми кажат защо трябва да се возят на мерцедес за по 150-200К лева? От т.А до т.Б може и с по-евтин транспорт още повече щом това е и за наша сметка - не трябва ли ние да казваме какво да става - който плаща, той поръчва музиката - в случая плащаме ние - народа.
  • 6 Марто

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Да бяхте проверили":

    Много си зле. Да не мислиш, че краля на испания има само един автомобил. А това RS6 на снимката с испанското знаме да не го кара Роналдо случайно.
  • 7 Грейт Лоу

    2 0 Отговор
    Как може нашите да вземат Ауди А8 последно?! Защо не дават Белгия, Холандия!? Карта за градски или колело ... максимум! А нашите защо не взеха по един джип родно производство(асамблиране)?! Хорааааа-те харчат нашите пари!!! Дневните на тая А8-ца е клкто няколко дребни пенсии на възрастните хорица!
  • 8 Испанеца

    1 0 Отговор
    Живея в Испания и съм имал удоволствието не веднъж лично да видя на кралския кортеж. Краля винаги се вози в Ролс Ройс. Това Ауди на снимката го бяха предоставили през 2010 само за снимки с рекламна цел на семейството за спортно събитие.
  • 9 Само БМВ

    0 0 Отговор
    До коментар #6 от " Марто":


    Ти си много зле. Статията е за ОФИЦИАЛНИТЕ коли а не за кой какви коли има в гаража

    Коментиран от #12

  • 10 Бай

    2 1 Отговор
    Ами за толкова години аз не съм чул 1 в България да е казал нещо по въпроса, че с държавни пари си купуват тези пиявици автомобили. Значи, всичко си е от самите нас. Ние си го правим да е така. И стига сте хленчили и циврили и оплаквали и мърморили. Или се прави нещо да се оправи проблема или си мълчиш. Празните приказки ги чуваме от години и насреща нищо....
  • 11 европеец

    2 0 Отговор
    на футболисти и състезатели им подаряват коли с рекламна цел, що нашите чиновници наистина не се качат на Греат Уол С30?
  • 12 Ицака

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само БМВ":

    А тази със знамето според теб е неофициална. Ходи се скрий некъде. Това, че на парад излязъл с некъв тежък ролс, не означава, че движи с него всекидневно. Или според теб не може да има две официални коли, например, а?
  • 13 lost paradise

    5 0 Отговор
    повечето президенти си карат колите родно производство. и аз не знам какъв заспал народ сме пак си накупиха нови мерцедесчета а пари все няма. НАГЛИ комплексари. като направят бизснес среда тук да се сглобяват поне автомобили тогава може с отстъпка да им се дадат някакви. и да защо не си вземат Греат Уол питам аз. иначе и дачия дъстър им е много. заспал народ сме еййй заспал.
  • 14 скар фейс

    4 0 Отговор
    Какъв грейт уол, какви 5 лева?! Според вас някой от нашите да е заслужил и това!? Примерно сега боко тиквата, което по заслуги би му се полагало, е велосипед (2-ра употреба разбира се, че нали трябва да стягаме коланите) с криви капли и паднала верига, че да има занимание докато върти, а не да мисли за "гърбене". Ако някой се почувства засегнат от обидата към "вожда", ще помоля да си спести изказването от рода, "че той е бил най-малкото зло".

    Коментиран от #16

  • 15 Кобрата

    0 0 Отговор
    От всички коли най-много ми хареса Mercedes Pullman S600, но въпреки това Путин е толкова алчен, че дори и този прекрасен автомобил не му харесва вече.
    А на този Си Цзинпин (генерален секретар на ЦК на ККП) - FAW Hongqi HQE предницата на колата ми прилича на тунингован пернишки Трабант

    Коментиран от #17

  • 16 987

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "скар фейс":

    прав си-и гумените цървули са им много
  • 17 199

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кобрата":

    на този дето ти мясала колата на трабанче всички "натокани"аудита и други такива му дават пари да им прави много от частите

    Коментиран от #19

  • 18 Toko

    0 1 Отговор
    Тойотата ме накефи
  • 19 Кобрата

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "199":

    Не е вярно...Германия имат собствено производство, доста от частите на Audi и на други немски марки се правят от специалисти на VAG.
  • 20 199

    0 1 Отговор
    недей да спориш ако не си запознат-знаеш ли че на мерцедес много от ел инсталацията е правена в китай,тия там датчици къде са правени? дюзите за дизелите знаеш ли къде се правят? ако не знаеш питай който знае-завода на дюзите за европа на бош е в бурса-турция

    Коментиран от #21

  • 21 Кобрата

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "199":

    Щом споря значи съм запознат...може да се произвеждат в Турция, но това е с цел по-евтина работна ръка, а иначе производството се следи от германци.
    Пък и дюзи и други работи не са толкова съществени и нека ги правят където си искат, най-важно е къде се прави шасито и двигателят.

    Коментиран от #27

  • 22 Веселин

    1 0 Отговор
    Електрическата инсталация на Mercedes е правена от Delphi (английска компания със завод в Румъния). Датчиците им се правят основно от BOSCH (Германия), VDO (Германия), BEHR/HELLA (Германия) и някои други.
    Надявам се през последните 2-3 години да не са се изродили и да са сменили тези производители, но ако имаш такава информация ще съм благодарен, ако я споделиш.

    Коментиран от #28

  • 23 Пакман

    0 1 Отговор
    Тъкмо си мисля че френския президент е малко прецакан и че италианския му колега ще движи в куатропорте и гледам- ланчиа. А Меркел движи със стара осмица. А нашите са с по нови. Правете си сметка. А китайската колица много ме кефи, готина и красива е
  • 24 rapon

    3 1 Отговор
    Голямата излагация е Путин. Нямат ли някоя по скопосана волга, ами го карат с немски мерцедес. Всички големци , кой с каквото си е произвел само путнчо с колите на "врага".
  • 25 гост

    2 0 Отговор
    И все пак има нещо руско в Мерцедеса на Путин - надупчили са предната броня и са сложили сигналните сини лампи като на стара лада допълнителните халогенки. Не можаха ли да ги сложат зад радиаторната решетка, както правят на повечето коли от такъв ранг или да изискват немците да ги интегрират в основните фарове, но нищо така има и руски елемент освен знамето :).
  • 26 Кадилак Елдорадо

    1 1 Отговор
    "нашите първи лица предпочитат немски премиум автомобили"

    Нашите "първи лица" не заслужават и колело произведено в Ловеч по времето на Живков.
  • 27 199

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кобрата":

    прав си-за кво ти са дюзи в дизелов двигател,само да пречат на шасито...нали знаеш че по-умния замълчава пред такава меко казано простотия
  • 28 199

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Веселин":

    специално при камионите имат няколко неща но не са се изложили,на ниво са за сега
  • 29 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    АУДИ ТО КЪРТИ МИВКИ
  • 30 Vasik Atanasova

    1 1 Отговор
    БАТ БОЙКО И ТОЙ Е С АУДИ S8
  • 31 братва

    2 2 Отговор
    убитаци и да плюете и да храчите нали се сещате,че най-скъпите и най-новите мерцедеси се купуват най-много от кои, от руски милионери и милиардери -разбира се

    Коментиран от #33

  • 32 Autohouse Randm

    2 0 Отговор
    po grozna toyota ne biah vijdal

    Коментиран от #34

  • 33 Владислав Димитров

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "братва":

    А ти какво толкова им се радваш, на руските милионери и милиардери, да не ти пускат аванта ??
  • 34 Пакман

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Autohouse Randm":

    А аз по хубава не бях виждал

    Коментиран от #38

  • 35 bmhmjl

    0 0 Отговор
    Най-красивата и класна кола кола е на краля на Швеция - истински британски шедьовър за ценители на класическия автомобилен дизайн с високо качество и ръчна изработка, а не някаква просташки ръмжаща и изглеждаща кола. Това е автомобил произвеждан за кралски особи, а не за хора с ниска култура, които се страхуват от народната любов.
  • 36 CarPro

    0 0 Отговор
    Jaguar XJ Sentinel E istinata mnogo mi haresa i FAW Hongqi HQE Mnogo Dobri Koli
  • 37 боко тиквата

    0 0 Отговор
    на мени каква кола ще ми предложити?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БамБам

    0 0 Отговор
    А Путин защо не кара някоя нагласена Лада 2105 или 2107,кара Мерцедес.Като гледам всеки държавник кара това което пройзвежда държавата му с малки изключения и на Хуан Карлос аудито много ме кефи.