Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 13:17 6 004 10

Глупави, но често срещани грешки, когато почиствате колата си след обилен снеговалеж

  • сняг-
  • автомобили-
  • съвети
Глупави, но често срещани грешки, когато почиствате колата си след обилен снеговалеж - 1

Всеки зимен циклон превръща паркираните автомобили в снежни преспи. И в процеса на почистване на автомобилите си много собственици понякога допускат на пръв поглед незначителни грешки. Които обаче могат да се превърнат в истинска беда.

Повечето от „гафовете“ при отстраняването на снежни отломки от каросерията на автомобила идват от симбиозата на мързела на собственика и невежеството му за възможните последствия.

Както знаете, най-простият и най-малко трудоемък (отново на пръв поглед) начин за почистване на предното стъкло е просто да включите чистачките. Само с няколко замахвания те са в състояние да разпръснат маса сняг, която блокира гледката.

Глупави, но често срещани грешки, когато почиствате колата си след обилен снеговалеж

Но, първо, те могат да се окажат замръзнали, което може да доведе до изгорял електромотор. Второ, има твърде много сняг - толкова много, че мощността на чистачката не е достатъчна, за да премести такъв товар. Трето, често се образува лед върху стъклото под снега. Когато чистачките минават по него, гумената им част бързо се износва, с всички произтичащи от това последствия за качеството на почистване впоследствие.

Други грешки при премахването на снега са свързани предимно с „оптимизирането“ на усилията на собственика на автомобила в тази посока. Принципът „о, ще стане“ се прилага от много хора в различна степен, но неговата потенциално опасна същност не се променя.

„О, това ще свърши работа“ номер едно е свързано с отказа да почистите снега от покрива на колата. Това е особено често срещано сред по-слабия пол и тези, които обичат да се возят в коли с багажник или кутия, постоянно монтирани отгоре.

Глупави, но често срещани грешки, когато почиствате колата си след обилен снеговалеж

Известно време след началото на пътуването салонът се затопля и по-топлият таван води до топене на „основата“ на снежната шапка. В резултат на това, при следващото дори леко спиране, той може неочаквано да се плъзне върху предното стъкло, напълно блокирайки изгледа на водача напред. В този момент инцидентът е на един хвърлей разстояние.

Второто „о, това ще свърши работа“ се отнася до спестяване на усилията на водача при почистване на снега от капака. В този случай той ще бъде издухан от потока на входящия въздух директно върху предното стъкло. Това само по себе си намалява видимостта. В резултат отново получаваме сериозен риск от инцидент.

Е, може би най-коварната грешка е свързана със снега, натрупан в долната част на задното стъкло на седаните или върху задната броня на хечбек и кросоувърите. Ако не го премахнете оттам, при първото отваряне на багажника голяма част от този сняг ще се озове вътре в него. А ако този сняг замръзне, отварянето на петата врата може да стане невъзможно.

Като цяло заключението от всичко по-горе написано е просто: не бъдете мързеливи и внимателно отстранете целия сняг от колата си - няма да съжалявате.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца на акули

    22 3 Отговор
    Зимата не карам в сняг защото някои трябва да изпие трите бурета хубаво вино в мазето.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 2 Отговор
    Вече пета година не съм почиствал сняг от колата ❕❗
    Няколко пъти имаше само заскрежени прозорци ❕

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    7 1 Отговор
    Недейте с мотиката!
  • 6 Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    Селтака си е селтак Пешка, кво да го ПРАИШ
  • 7 123456

    1 13 Отговор
    И преди съм го давал този безотказен трик - слизам с един леген гореща вода ( близка до вряла ) и първо плискам половината на предното стъкло, после 1/4 на задното стъкло, и останалата 1/4 - на шофьорската врата . Действа на секундата ....
  • 8 само да кажа

    2 2 Отговор
    ами те глупавите грешки идват от много “умни” хора ! тези умните също така парадират че неискат да карат зимата със зимни гуми защото било измислица на гумаджийте?!?!?!? та така де за глупавите МНОГОчесто срещани грешки
  • 9 Селянина с колелото

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз от 22 години не съм чистил колата от сняг ... имам си гараж в къщи на село ;-)))
  • 10 Моята най-голяма грешка

    0 0 Отговор
    Почистих съседната кола.