Last news in Fakti

1 Юни, 2010 13:13 52 328 19

Автомобилът на старо: Suzuki Liana

  • suzuki liana

Автомобилната продукция на Suzuki никога не е привличала особено европейските купувачи. Дали заради нетипичния си дизайн, или от излишна скромност, колите на тази японска марка не могат да се похвалят с пазарните резултати на останалите производители от Страната на изгряващото слънце въпреки несъмнените си качества. В средата на 90-те години компанията за първи път реши да разчупи тясната си специализация в малолитражките и лансира компактния Baleno. Макар че отговаряше в много по-голяма степен на европейските вкусове и оглави някои от най-престижните класации за нажедност, моделът така и не успя да пробие наистина в Голфовия клас. Тогава разочарованите стратези на Suzuki заложиха на радикална промяна. Наследникът, лансиран през 2001-ва, бе напълно различен от всичко друго в сегмента. Liana (акроним на фразата Life In A New Age) бе едновременно и комби, и хечбек, и миниван. Отгоре на всичко се предлагаше с двойно предаване, което му гарантираше възможно най-широк кръг потенциални купувачи.

Надеждите на японските маркетолози - уви - не се оправдаха. Liana продължи черната традиция на абсолютно неоправдано подценяване от страна на европейците. От качествата на този автомобил се възползваха само познавачите и онези, които не страдаха от излишни предразсъдъци. Днес малцина от тях съжаляват за избора си. Компактното Suzuki може да не е дежурен призьор в конкурсите по красота и да губи априори в категорията "престиж", но като съвкупност от потребителски качества среща слаба съпротива. Кола, сглобена в Япония, с просторен салон, богато оборудване и четири задвижващи колела на такава цена се намира много трудно. По отношение на надеждността пък Liana надскача дори предшественика си Baleno, което е повече от добър атестат.

Всъщност между двата модела има доста повече сходства, отколкото предполагат кардиналните разлики във външността. Liana е построена на същата платформа с междуосие 2 880 мм, има същата габаритна широчина (1 690 мм), но е по-висока с 15 см. Такова смело прекрояване на пропорциите рядко дава повод за визуална радост и моделът се харесва на малцина. През 2004 г. японците го модернизираха, като освен всички други изменения във външността добавиха "престилки" и странични декорации, които да облекчат леко тантурестия силует. Въпреки това на пазара все още няма пълен аналог, чиято категоризация да затруднява до такава степен. Да се определи с точност какъв тип е

каросерията
на Liana в крайна сметка няма и особен смисъл. Важното е, че сглобката и антикорозионната подготовка на купето са на достатъчно високо ниво. Сред малкото му недостатъци са дългият преден надвес и относително малкият клиренс, които могат да изигрят лоша шега из окопите и стърчащите бордюри по българските улици. Зрителното впечатление за повишена вместимост също се покрива с реалността само донякъде. Високата позиция на водача и пътниците върши неоценима услуга на видимостта, а просторът на предните места е в изобилие. Отзад обаче на пълен комфорт се радват само двама възрастни пасажери. Багажникът на хечбека пък поема 300 литра, което е напълно приемлива цифра за Голфовия клас, но разочарова леко в автомобил с явен дизайнерски уклон в посока миниван. За щастие още през март 2002-ра в Европа започнаха продажбите на версията седан, която Suzuki пусна на пазара още с дебюта на японско-американския близнак Aerio. Неговият багажник поема далеч по-щедрите 480 л.

Салонът
на Liana печели точки с добре премислена ергономия и много високо качество на изработката. В колите от първата фаза от производството най-силно впечатление прави футуристичната арматура с течнокристални дисплеи, които отчитат всички работни функции. За съжаление смелото решение на японските инженери понесе доста основателни критики по адрес на информативността на уредите и при модернизацията от 2004-а те решиха да го заменят с конвенционални прибори. Още от самото начанало на продажбите обаче оборудването на модела предлагаше всичко необходимо - както за комфорта, така и за безопасността (след фейслифта броят на серийно монтираните въздушни възглавници нараства на 4). Разбира се, не липсват и странните пропуски, характерни за някои модели в този сегмент. Немалко употребявани "лиани" изненадват с всякакви глезотии, но нямат ABS. Онези, които държат на сигурността, ще останат разочаровани и от липсата на ESP. Шумоизолацията пък не може да се определи другояче освен като разочароваща. В купето безпрепятствено прониква не само звукът от двигателя, а и всяка подробност от работата на окачването.

Сериозна част от конструкцията на Liana разчита на проверени възли и агрегати от Baleno. Това важи и за

моторите
с които се екипира моделът. Европейската му версия се комплектова с познатите 1.3- и 1.6-литрови агрегати с мощност 90 и 103 к.с. След 2004 г. започва монтирането на 1.4-литров дизел на PSA с 90 коня, а мощността на големия бензинов двигател нараства на 106 след модернизация през октомври 2003-та. Японско-американският Aerio се оборудва с напълно различни мотори с обем 1.5, 1.8 и 2.0 литра (110, 125 и 145 к.с.), допълнени от 2 300-кубиков със 156 коня през 2004-а, но такива модификации на практика не се срещат на Стария контитент. На какъвто и вариант да се попадне обаче, с избора на двигател не може да се сбърка. Бензиновите мотори са снабдени с ангренажна верига вместо ремък, а клапаните рядко имат нужда от реглаж преди навъртането на 100 000 км. Френският дизел има малко по-карпизен характер, но също заслужава внимание с уговорката, че експерименти с качеството на нафтата са недопустими.

За беда по наследство от Baleno са се предали не само достойнствата, а и недостатъците. Горната пластмасова част на радиатора или по-скоро притискателната му пластина продължават да са слабо място. Подмяната с резервен върши временна работа и препатили съветват да се заложи на алуминиев детайл, който отстранява течовете завинаги.

Свещите също могат да се смятат за консуматив.

Трансмисиите
на Liana са изключително надеждни, независимо от вида. Предсрочна подмяна на възли от силовото предаване преди 150 000 км по правило се налага само вследствие на механични увреждания - страничен удар по някое от колелата, скъсан маншон на каре и т.н. Щети по карданния вал при версиите с двойно задвижване са практически изключени - той е скрит дълбоко в трансмисионния тунел, а и ауспухът го покрива частично. В български условия предните накладки издържат по 25-35 000 км, а задните - поне 100 000. ABS-ът работи грубо и шумно, по пък е ефективен.

Разбира се, изправността на

ходовата част
зависи и от навиците на задкормилното устройство. Версиите 4WD задължително трябва да се карат с четири еднакви гуми, включително и като степен на износване. Liana вози твърдичко и шумно. Част от неприятните звуци могат да се отстранят с дозатягане на крепежните болтове на подрамите, но рано или късно започват да се обаждат стабилизиращите щанги. Тропането може да се дължи и на износени опорни стойки на амортисьорите, но като цяло по окачването не се налагат инвестиции по-рано от 100 000 км. Здравината на ходовата част е в пълен унисон с общата безпроблемност на модела, който категорично спада към препоръчителните покупки в този сегмент.

СПРАВКА ЗА МОДЕЛА

Mazda6 (GG/GY)

ИСТОРИЯ   
  

Юни 2001 Suzuki пуска в продажба наследника на Baleno. Новата Liana използва същата платформа и се предлага само с каросерия хечбек с пет врати. За задвижване са предвидени бензинови мотори с обем 1.3 и 1.6 литра (90 и 103 к.с.)
  
Март 2002
Стартират продажбите на модификацията седан.
Октомври 2003 Мощността на големия бензинов мотор се увеличава на 106 к.с.
Април 2004 Моделът претърпява модернизация. Изменени са предната броня, радиаторната решетка, арматурното табло и др. Гамата се обогатява с 1.4-литров турбодизел на PSA със система Common rail и променлива геометрия на компресора (90 к.с.).

 

ЦЕНИ НА РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ  

Двигател (без оборудване)
1 600 EUR
Скоростна кутия (механична) 1 500 EUR
Динамо 460 EUR
Стартер 360 EUR
Водна помпа 90 EUR
Ауспух (комплект) 350 EUR
Спирачни дискове (2 бр. предни) 140 EUR
Накладки (предни дискови) 85 EUR
Фар (комплект)

125 EUR

Преден калник 100 EUR

Цените са за оригинални резервни части по справочника Eurotax Schwacke /без ДДС/ за модел  Suzuki Liana 1.6 /103 к. с./, произведен 2001 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цецо

    11 40 Отговор
    Ади де този кашон тип птичарник няма ли някой да го коментира??? Аз май съм първи и искам да кажа, че по безлична кола не съм виждал да ми я подарят ще отида да я продам и ще си купя друга, ако въобще някои я купи!
  • 2 Тошето

    4 13 Отговор
    Не е като да не си прав, Цецо - сигурно я харесват само майките на дизайнерите :) Ама пък наистина е здрава, имам преки наблюдения. Говорил съм и с бакшиши - отзивите също са изцяло положителни
  • 3 groso

    34 2 Отговор
    po dobro ot niakoi Opel
  • 4 Ivan

    22 1 Отговор
    Цецо, бас държа, че си от тези хора дето и кашон на колела да им дадат ще го вземат, ще го закарат на една автомовка и след като се разкисне от водата ще кажат - какъв боклук ми дадоха. Ти си типичен Бай Ганьо. Чакай си перфектната кола. Успех с търсенето патпадък :)
  • 5 gogova

    25 1 Отговор
    Купих Лиана 1.6 и смея да твърдя ,че е много по -комфортна от Golf или Opel.Е, не е безшумна като Toyоta в купето,но е лесна за управление и с наистина добра видимост.За по-непретенциозни шофьори,който държат на здравата и сигурна кола е идеална ( след Toyota разбира се).
  • 6 али

    17 2 Отговор
    наи здравата кола която сам карал
  • 7 Mr.Bankoof

    11 2 Отговор
    Карал съм много модели коли,всичко влизаше в бокса най много след 6мес.
    Верно че не е красива кола,но багажник голям,вътре е просторна,държи се мн.добре на пътя,слуша и веднага реагира на зададените команди на водача колкото натискаш,върви и набира все едно съм с керосин,карам я 5год. И още не съм влезнал в бокса,само японско масло слагам,сложиж и АГУ,пак куршум,пък да не ви говора какво става позавойте по пътя за Клофер,ям всичко нагоре даже и почивки трудно ми се опират,докато съм жив само японско коли ще карам!!!
  • 8 Mr.Bankoof

    8 0 Отговор
    Исках да пиша чиповки а писах почивки,все тая и двете са верни,ходих до Варна с140км.ч после веднага се върнах пак с 140 колата е пушка по доволен от друга кола не съм бил,най-много хора съм казал не е важно колата да е красива а какво има под капака
  • 9 Mr.Bankoof

    12 1 Отговор
    За Цецко
    Продай я на мен,пък си купи някой красив боклук и ще си го гледаш като паметник пред блока,а може и 6мес.да седиш в бокса за части или да събираш пари за ремонта
  • 10 Jerri

    10 0 Отговор
    доста глупава статия, колата е- the best
  • 11 Яна

    4 1 Отговор
    Здравейте, жена съм, помогнете ми с мнение за колата, която харесах. Сузуки Лиана дизел, 2005г в чудесно състояние. Запазена отвътре и отвън. Благодаря
  • 12 Яна

    1 0 Отговор
    Здравейте, жена съм, помогнете ми с мнение за колата, която харесах. Сузуки Лиана дизел, 2005г в чудесно състояние. Запазена отвътре и отвън, 90 кс. Благодаря
  • 13 Яна

    1 0 Отговор
    Здравейте, жена съм, помогнете ми с мнение за колата, която харесах. Сузуки Лиана дизел, 2005г в чудесно състояние. Запазена отвътре и отвън, 90 кс. Благодаря

    Коментиран от #14

  • 14 иванов

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Яна":

    Колата е супер!Карам я 5година и е невероятна.Бърза и маневрена,единствено на лед е по слаба,но с добри гуми компенсира.ИКОНОМИЧНА НА ГАЗ ВОЗИ ЗА 8 ЛЕВА НА 100.ПРИ НОРМАЛНО КАРАНЕ ОБАЧЕ.НАД 120 СИ ХАРЧИ.КАТО ЦЯЛО Е МНОГО УДОБЕН АВТОМОБИЛ.
  • 15 Васко

    2 0 Отговор
    Здравейте купих си Лиана 2007 г. юбилейна за 25годишнината ,вярно е че е втора ръка .Какво ви е мнението за тази серия,някай може ли да ми каже какъв е разхода на колата и задължително ли е четерте гуми да са с еднаква шарка.Колата е СУЗУКИ ЛИАНА 1.6 107 к.с. 4х4 бензин 2007 г.ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФУРМАЦИЯТА !

    Коментиран от #16

  • 16 Boris

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Васко":

    Всички коли, джипове и изобщо 4*4 е необходимо да се карат с еднакъв диаметър гуми и налягане в тях. Макар и минимална разлика, веднага започва да товари трансмисията и след известно време, може да доведе до скъпо струващ ремонт!
  • 17 Гошо

    1 0 Отговор
    харесах си Suzuki Liana 1.4 dizel, 90 к. с. 2004г. някой може ли да ми каже дали е добра като кола

    Коментиран от #19

  • 18 Mr.Bankoff

    2 0 Отговор
    До всички които са си избрали Сузуки лиана, разхода е добър,колата е мн.читава,не мислете че ще ви вози като Мерцедес, двигателя е пушка,имам 1.6,1.3кс,карам я вече 7год.и не съм влизал в сервиз,незнам как се сменят крушки, защото още не ми е изгоряла нито една,мисля да я завещая на сина ми,нямам никакви проблеми с нея,не е красива но можете да разчитате на безпроблемна работа и дълъг живот,с навременно обслужване разбира се,карал съм ги всякакви но по читава кола не съм виждал, Много Добър Избор бъдете сигурни, Карайте внимателно!!!
  • 19 Mr.Bankoff

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гошо":

    Взимай я,без да се чудиш много, единствено което ще ти се наложи да правиш,но това е неизбежно за наше пътища, рециклиране на носач-шарнир,заедно са,30лв.е на брой носач, карайте внимателно