Last news in Fakti

25 Август, 2010 12:41 8 295 36

Превръщат Dacia в Lada

  • dacia-
  • lada-
  • renault-
  • r90

На автосалона в Москва ВАЗ представи прототип на "ново" комби, което носи индекса R90. Предвижда се серийната версия да се продава под марката Lada, но всъщност автомобилът не представлява нищо по-различно от Dacia Logan MCV.

R90 е изграден върху добре познатата платформата на Logan B0, а серийното му производство е насрочено чак за след две години. Превърнатият от Dacia в Lada автомобил ще се предлага в два варианта - с пет и седем места.

От АвтоВАЗ казаха, че отлагането с толкова време на серийното производство е заради подготовката на новите поточни линии за производство на комбито. Ще припомним, че Волжския автомобилен завод придоби лиценз от Renault, който му позволява да сглобява автомобили, използвайки френските платформи R90, F90 и B0.

Споразумението датира от 2008 година и се очакваше конвейерите да са готови още през 2009-а. Плановете обаче непрекъснато се изменят и на този етап е посочен краен срок март 2012 година. Дали и той ще бъде спазен, все още никой не може да каже.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 maksito

    4 28 Отговор
    OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOoooooooooooooooooooooolllllllllllllleeeeeeeeeeee maiko Dacia ta si be6e mnogo xybava sega kato stana Lada stana staromodna kola ot sqkade.
  • 2 баце ЧОЧКО

    21 21 Отговор
    ВАЗ 2104 беше уникално и първото комби в света. Защо трябваше да го опорочават така? Дано утре новото Айго да не прилича на корса
  • 3 NQKOI SI

    13 5 Отговор
    Супер
  • 4 Ogi

    13 4 Отговор
    Само така, французите си знаят работата. Представям си колко зле е била досега АвтоВАЗ, щом преустройството на поточните линии отнема толкова време. руснаците са си виновни обаче сами. Двайсет години не пуснаха никой, за да живеят с мисълта че са независим производител.
  • 5 TROSHACHA

    12 8 Отговор
    NE, NE, NE MOGA POVECHE TIA RUSNACI SHTE ME DOVURSHAT!NIAMAT UMORA DA VURSHAT GLUPOSTI!- NU SDAVAI STYOPA!!!(ne precakvaite reno- nisan- dacia s ruska sglobka...molia!?)
  • 6 ДЕНДИ

    12 4 Отговор
    Престани с тази тойота ве писна ни!!!!!!
  • 7 Някой запознат с тези неща

    8 4 Отговор
    Една дума:Простотия!Как можаха да го допуснат,мислех си че Dacia ще си остане дори и след договора на Renault с Lada!Пълни глупости,дано това да е някаква шега!
  • 8 anti rusko_za savetsko

    6 13 Отговор
    Тея руснаци не разбраха ли,че коли не могат да правят!!!
    Нека оставят това на професионалистите като Германия и Япония.
    Да си правят танкове и калашници,коли не могат да правят!!!
  • 9 NQKOI SI

    22 0 Отговор
    Точно когато Лада станаха спонсори на рено ми беше ясно, че това ще се случи.
  • 10 базука

    3 0 Отговор
    А пък аз мисля, че пътя на авточастите от Франция до Румъния се удължава до Западна Русия. Маркетингов трик вместо Дачия/Рено да внасят автомобили, внасят части сглобяват ги и продават готови автомобили. (Позната схема)
    Дишайте спокойно Лада произвежда изцяло за руския пазар. Останалото е просто проба - ако стане, стане.
  • 11 Ogi

    6 0 Отговор
    Абе какво пъшкате, като Логан беше правена не само за Румъния, а за цяла Източна Европа плюс Русия. За там е правена, там, ще се произвежда и там ще се продава.руска сглобка, руска, ама като пуснат новата поточна линия с новата система за контрол, която въведоха в румъния, колата ще е без грешка. Само да добавя за кратуните, че най-много Дачии се продават в Германия и производителят не може да смогне на поръчките оттам.
  • 12 TROSHACHA DO OGI

    1 7 Отговор
    VUV VSEKI SLUCHAI DACIA OT RENO E PO HUBAVA I SPOLUCHLIVA OT KOIA DA E LADA . ZASHTO NE KUPUVAT LADI V GERMANIA...???
  • 13 benz

    16 5 Отговор
    мечтата ми ! ще чакам 10-15 години за да си купя това бижу ! УНИКАЛНА Е !
  • 14 dream

    4 0 Отговор
    Те ако изчакат още малко да не се окаже, че произвеждат единстевените автомобили с ДВГ.
  • 15 posetitel

    3 0 Отговор
    Na tova mu se vika ot trun ta na glog
  • 16 TROSHACHA

    2 0 Отговор
    subaruto izgni totalno veche sam flinstoun.shte se metna v nova lada pak kavoto shte da stava.samo daneme podpukat danachnite.
  • 17 M_Power

    3 0 Отговор
    За да може една Дачия да стане Лада трябва просто да сменат емблемите.
  • 18 :)))

    2 1 Отговор
    Тстстс, е сега от Дачия го загазиха още повече. И без това нямат добър имидж. Дано не стане като с руските копия на фиат през 70-те години.
  • 19 :)))

    1 5 Отговор
    Колко ли балъци ще се излъжат с покупката на този автомобил? По- добре 5-6 годишна кола от реномирана марка отколкото руски боклук.
  • 20 Ogi

    4 0 Отговор
    5-6 годишна кола от реномирана марка, която ще струва колкото тази, но ще е вече издухана и ще тичаш по сервизите. А това няма да го пипнеш за тези 5-6 години. И не забравяй най-важното - Дачия е вече РЕНОмирана марка.
  • 21 M_Power

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "TROSHACHA do benz":

    НеуДачия е по-скоро ЖИГУЛИрана марка.
  • 22 TROSHACHA do benz

    0 0 Отговор
    NESHTO SI MI FEN LI ??? KATO MI PISHESH S NIKA NISHTO NE PROMENIASH A SUBARU SA SE DOKAZALI OTDAVNA I KAKVOTO I DA PISHESH SUBARU IS THE BEST.

    Коментиран от #21

  • 23 benz do TROSHACHA

    9 1 Отговор
    ПРАВ СИ БРАТО,СЪЖАЛЯВАМ ЗА ПРЕДИШНИЯ КОМЕНТАР! АЗ КАТО СТАНА РАНО И НЕ ЗНАМ КАКВО СЪМ СЪНУВАЛ! СНОЩИ МАЙ СЪНУВАХ,ЧЕ ИМАМ АУДИ КУАТРО,ГОЛЯМА БЕГАЧКА БЕШИ!
  • 24 kraski4

    3 0 Отговор
    pi4ove , vsi4ki koli sa hubavi , ama puti6tata ni mai ne gi biva mnogo mnogo
  • 25 Лада

    11 0 Отговор
    Вземи се осведоми малко, Ладите в момента набират скорост в Германия и се продват все повече, с хиляди вече на година. Лада Приора е може би най добрия избор на кола до 20000лв., кола, а не градска въшка, дори ще си купя такава. И Приората е по добра от Логана във всяко отношение, ако щеш дори и икономия на гориво. Само у нас сме си останали със соц разбиранията, та даже и родителите го набиват на децата си в главите че видиш ли Лада била скапана, ми скапани са повечето стопани. Те и сега по улиците ни повечето западни кошници дето се движат са пълни морги като Ладите преди време когато бяха доминиращи, явно си е до ганьо стопанин. Автоваз си е един завод борещ се за място под слънцето, политическите спекулации се свеждат до това руското правителство да запазва работните места, а не да следи какво ще произвеждат.(За разлика с от нашите дето само лапачката гледат) Тая Лада Логан запълва нисшата на коли комбинирани за пътници и баничарка в Русия, Логан MCV-то е може би най доброто в класа си, идеално за малкия бизнес. Но ако говорим за редова кола Ладата е по-добра и получаваш повече за същите пари.
  • 26 М_Power

    1 8 Отговор

    До коментар #27 от "Лада":

    "Лада Приора е може би най добрия избор на кола до 20000лв"
    Ти какви наркотици приемаш? Ако не отиди за направление за психиатър.
    Кое на тази Лайняда и струва 20 000лв??? Скоростната кутия от Уазка или пластмасите от воден пистолет? Или кормилното управление, което е като на филия върху яйце?
    До 20 000лв. може да се купи нов Форд Фокус/Фиеста, Тойота Аурис, Пежо и тнт... което знаеш сам на колко светлинни години са от комунистическия кенеф.
  • 27 Лада

    9 0 Отговор
    Ти не си добре... Давам ти проста задача: имаш семейство и 2 деца и 20000лв., кое е по добре:
    1. Дачия Логан, Лада Приора - топ изпълнение 19000лв. - ел. стъкла, климатик, парктроник, сензор за дъжд и др.
    2. Форд Фиеста, Тойота Аурис и друго подобно, Пежо 107 ли, почти базова версия дето нямат място една детска количка с куфар да сложиш в багажника пак за тия пари. Фокуса не го меси щото е над 20000лв. Тия градски въшки имах и аз период дето мислех че стават за коли и си бях купил даже една, става само да си ходиш на работа у софията с нея, добре че я продадох...
    Като пораснеш ще гововиш за коли, ника ти сам го казва М-повер, мечтата на всяко лапе да лети наоколо и още тати да му дава пари за бензин. Повечето хора не се гонят по светофарите и не им трябват над 100к.с. в ежедненвието им...

    Коментиран от #26

  • 28 Лада

    8 0 Отговор
    Да добавя че ако имаш пък 3+ деца, което у нас си е невероятно вече, то отговора за тия пари е само един Dacia MCV или тая Лада Логан от статията, която няма да я изнасят съм сигурен, то и няма и смисъл...
  • 29 M_Power

    0 6 Отговор
    http://renault.bg/_articles/05_Pricelist_New_Symbol_JAN09.pdf
    http://www.motopfohe.bg/read_offer.php?tid=73
    http://www.motopfohe.bg/read_offer.php?tid=74 - фокусът действително е малко по-скъп, но това не е базов модел и има мн повече екстриот лайнядата.
    Предпочитам да стисна малко зъби и да събера още 2-3х. лева и да си вземе нещо различно от комунистическа ракла. Искам да обърнеш специално внимание на първия линк - Рено 20000 при ниво Expression.Ине почвай да ми обясняваш, че неудачията си е чисто Рено. Това са само част от предложенията, които са в пъти по-добри от тези на НАР.

    Коментиран от #30

  • 30 M_Power

    1 11 Отговор

    До коментар #29 от "M_Power":

    И моля те не употребявай думата "сензор", когато става въпрос за нещо руско. Техните сензори реагират само на силен удар.
    Просто Ладата си е КОФТИ. Нито сигурността е на ниво, нито спирачките, нито сглобката. За тези пари има много по-добро. Това че е голяма на размери въобще не означава, че вътре е просторно и практично. За возия няма да говорим...
  • 31 Лада

    5 0 Отговор
    Не знам защо ли се занимавам... Явно не си се качвал нито на Приора, нито Логан, пък още по малко Символ, на който дори съм имал по близък досег с него. И оборудването на Приора топ изпълнение е по голямо и не гледай точно смотания сайт на НАР. От тия трите най смотан е точно Символа. За спирачки не говори щото Приората има по добри и от двете и по добър и икономичен мотор, другите две са стари концепции на Рено за да са и по евтини. Като си търсех кола не съм гледам само Лада повярвай ми, и пропусна стария модел Авео дето спирачките му бяха заводски дефектни. Возията на Приората е най добрата от изброените, фори и от някой други... И като ти казвам кола до 20000лв. значи това е лимита иначе така с увеличение с малко нагоре ще се стигне до Мерцедес... Фюжън е малък, и той е в графата псевдо коли, ако щеш и Лада Калина е такава... за мен това не са коли, 30см разлика в багажника имат значение като тръгнеш на почивка и то не малко. А сигурност, какво им е, отговярят си на съвременните норми достатъчно, дори са по здрави от някой себеподобни пак нови коли. За твое сведение всичко що е преди 2000-ната година кола е курник в отношение сигурност, освен най скъпите лимузини, тогава се стегнаха нормите(околи това време). Дори и да имат възглавници купетата са слаби, а като добавим и невидимия и видимия гнилоч и напреженията по купетата с времето става още по зле...
  • 32 LADA RS

    12 0 Отговор
    АВЕ КВО МУ ОБЯСНЯВАШ НА ТОЯ ЗА ЛАДА ПРИОРА! ТОЙ ДОРИ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА НЕЯ! СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ ИМА НЯКОЙ СВОЙ ПОЗНАТ С РАЗДРЪНКАНО БМВ,С РАЗДУТИ КАЛНИЦИ И СПУКАНО ГЪРНЕ,КОЕТО РЕВЕ КАТО ТРАБАНТ БЕЗ КОЛЕКТОРИ И ТОЯ М_ПОВЪР СИ МИСЛИ НЯКОЙ ДЕН КАТО ПОРАСТНЕ ДА СИ ВЗЕМЕ И ТОЙ БМВ,ЗА ДА СТАНЕ ВЕЛИК "СПОНСОР" НА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ И СЕРВИЗИТЕ. А ДА НЕ СПОМЕНАВАМ КАК ЕДНО 15 ГОДИШНО ПИШЛЕМЕ КАТО НЕГО ПОГУБИ 3-МА ДУШИ ЗАЩОТО СЕ ПРАВИ НА ГЪЗАР С НА БАЩА СИ БМВ-ТО И ХОДИ ДА СЕ ФУКА ПО СЕЛСКИТЕ ДИСКОТЕКИ!!!
  • 33 M_Power

    0 2 Отговор
    Аууу, спокойно бе, не ми се карайте толкова, че ще се разплачкам (от смях). Най-големия спонсор на резервните части и бензиностанциите знаеш кой е - "великите" соц. машини - 1.5 70 коня и разход градско 13-15. На всеки километър умира по едно дръвче. Като стане 20 градуса и хвърлят водата през 20м, като стане 0, нема палене. Но нищо, това е за сметка на динамичните характеристики - те много вървят Ладичките (особено тези със спойлер от телевизионна антена - RS).
    Та просто исках да ви кажа - докато има балъци (като вас да ги купуват тия коли), ще има и тарикати. И не се нервете толкова, че не е добре за здравето. :) Живи и Здрави
  • 34 Лада

    2 0 Отговор
    Ето я селската мечта BMW 3-5, на 12+г. да разбереш за какво ти говоря, може да са тествани и на 50км/ч, преди са били на толкова:
    http://www.youtube.com/watch?v=aSOODbpCNwA
    http://www.youtube.com/watch?v=pNFWmBYD7Q0
    Сега са на 64км/ч. Ето ги лошите коли, а:
    http://www.youtube.com/watch?v=7f7DPnYYIF0
    http://www.youtube.com/watch?v=OVWHEvk4C94
    Дачия:
    http://www.youtube.com/watch?v=lku2LjcwWL8

    Палене на студено на руска кола, ха-ха-ха... Ех, днешните деца могът да разсмиват...
  • 35 TOI

    2 0 Отговор
    M-POVER..TI JIVEE6 V TVOQ IZMISLEN SWQT PRIQTEL4E...ZA SYJALENIE DOSTA SA TAKIVA KATO TEB-NO KATO PORASNE6 MALKO-DANO PROGLEDNE6-ROZOVITE O4ILCA EDIN DEN SAMI PADAT...AIDE USPEH
  • 36 MARTN06

    2 1 Отговор
    LADATA NAY NAY ZDRAVATA KOLA V SVETA KOYTO NEGO ZNAYE DANE KOMENTIRA 6 KOLA LADA 21013 NAY YAKATA RUSNACITE NOMER 1 NO OT VSEKADE