Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 13:39 4 319 8

Китайската инвазия стартира: Xiaomi каза кога ще започне масово производство на автомобили

  • xiaomi-
  • електромобили

След обявяването цената на акциите на компанията се увеличи с повече от пет процента

Китайската инвазия стартира: Xiaomi каза кога ще започне масово производство на автомобили - 1

Китайскиата компания Xiaomi се готви да навлезе на автомобилния пазар. Според изпълнителния директор на технологичния гигант Лей Джун, работата по първата кола Xiaomi протича с ускорени темпове, което ще ѝ позволи да влезе в масово производство през първата половина на 2024 година. Според данни от CNBC, веднага след това съобщение стойността на акциите на Xiaomi в Хонконг се е повишила с повече от пет процента.

Xiaomi обяви появата на своя собствена кола през март тази година. По-късно компанията създава специално подразделение за новите електромобили - Xiaomi Automobile. През септември беше съобщено, че 300 души работят по първата електрическа кола, а сега Джун разказа, че 450 служители се трудят неуморно в техническия център, както и за десетки договори, сключени с различни партньори. Отделението се ръководи от самия Лей Джун.

Регистрираният капитал на новосформираното подразделение възлиза на 10 милиарда юана, или 1.55 милиарда долара. През март Xiaomi обеща да инвестира още 10 милиарда долара в развитието на електрически автомобили за 10 години. Това ще позволи на компанията да се конкурира както с китайските Nio и Xpeng, така и с американската Tesla. Освен това Apple подготвя своя собствена електрическа кола: според съобщения в медиите, базираната в Купертино компания може да пусне първата си кола на поточната линия през същата 2024 година.

Що се отнася до самия автомобил Xiaomi, засега почти нищо не се знае за него. Съдейки по тийзъра, в който електрическата кола е скрита под покривало, първородният модел на компанията ще бъде седан. Планира се автомобилът да бъде оборудван с автопилот от четвърто ниво по международния мащаб SAE: това означава, че той ще може да се управлява без човешка намеса, но само по специално определени маршрути.

Ден преди изявлението на Xiaomi три електрически превозни средства бяха показани от друг технологичен гигант - Foxconn от Тайван, който е основният партньор на Apple в сглобяването на смартфоните iPhone. Седанът, кросоувърът и електрическият микробус са построени на една и съща модулна платформа MIH и са кръстени по начина на електрическите автомобили на Tesla - Модел Е, Модел С и Модел Т.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    4 1 Отговор
    Браво так держать!
  • 2 Ехааа

    2 13 Отговор
    Само да не е като GSM-ите. Ремонт няма! Вземаш и хвърляш!

    Коментиран от #5

  • 3 ПЕНКО

    0 7 Отговор
    НИО ХИАХО ОМИ --ПЪРВО ТРЯБВА ДА ПРИМАХНЕТЕ МАНИЯТА НА ЧИНЕЗИТЕ СИ ПО БМВ -НОВИ -МОЩНИ И ЛУКСОЗНИ - СПОРЕД ПАРИТЕ НА "СРЕДНАТА " ВИ КЛАСА !!!!!!!!!!!??????????
  • 4 Лудогорец 9

    13 1 Отговор
    бачках два месеца във Foxconn pardubice Чехия такова малтретиране на работници не съм виждал на друго място нормалните смени бяха по 12часа а отвреме навреме и по 16 часа сме бачкали само на крак изкарвахме смените подуване на ходила и ...живеехме в някакви бивши казарми наричаха го хотели ....като видях за какво става дума викам напускам а шефът гледаше като пукъл.Та толкова с тия фирми епъли фокскони и незнам си какво ...произвждахме компютри и лаптопи на HP там така че който купува тези марки подпомага такива работодатели .

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Лудогорец 9

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ехааа":

    имам шаоми ми 10Т вече две години и си е още както съм го купил ..
  • 6 Кико

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Лудогорец 9":

    Тиквите се берат от тиквари!
  • 7 Komapak

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Лудогорец 9":

    Защо не си стоиш в Германия ами се буташ при скапаните чехи?! Според мен сам си си виновен!
  • 8 Я се скрийте жълтури

    1 0 Отговор
    НЕ, мерси, боклуци не ми трябват