Last news in Fakti

7 Март, 2022 14:00 4 001 11

Вижте кои технологични компании вече не работят в Русия

  • технологични компании-
  • русия-
  • санкции

През последните няколко дни, поради санкциите срещу Русия, технологичните компании започнаха масово изтегляне от Русия

Ето и кои от най-важни технологични кпродукти вече не са достъпни за руснаците.

Финанси

- Visa и Mastercard спират работата в Русия. Но всички карти на международните платежни системи, които се издават в Руската федерация, ще работят на територията на страната без проблеми. Но в чужбина няма да работят. И обратно. Освен това те няма да работят в електронните портфейли на Apple Pay и Google Play.

Трябва да се отбележи, че сутринта на 6 януари Alfa-Bank обяви, че Visa и Mastercard ще работят в страни, където се поддържат карти MIR, а именно в Турция, Армения, Киргизстан, Таджикистан, Беларус, Казахстан, Южна Осетия, Виетнам и Абхазия . По-късно обаче предоставената от банката информация изчезна.

Банките вече търсят изход от ситуацията, например Сбербанк ще издаде карта MIR - UnionPay, която ще се основава на китайската платежна система и ще работи без проблеми по целия свят.

- Apple Pay, Google Play, Samsung Pay бяха деактивирани само от банките, които попаднаха под санкциите.

- PayPal спря работата си в Русия. Все още не е известно дали компанията напуска завинаги.

Софтуер

- Adobe спря да продава своите продукти и услуги. В същото време издадените по-рано абонаменти ще продължат да работят, но потребителите от Руската федерация вече няма да могат да ги подновяват или да купуват софтуер. Всичко е заради санкциите.

- Microsoft обяви спиране на продажбите и предоставянето на услуги в Русия. От компанията подчертаха, че спират редица дейности в Руската федерация в съответствие със санкциите на Европейския съюз, САЩ и Великобритания.

- Един от най-големите разработчици на софтуер в света, американската компания Oracle обяви спиране на работата в Русия поради ситуацията в Украйна. „От името на нашите 150 000 служители по целия свят и в подкрепа на избраните власти на Украйна и народа на Украйна, Oracle Corporation спира всички операции в Руската федерация“, се казва в изявление на компанията в Twitter.

- „Autodesk незабавно спира дейността си в Русия и продължава да спазва изцяло всички приложими в момента санкции. Ще разгледаме допълнителни ограничения за нашия бизнес в региона в случай, че санкциите бъдат удължени и ситуацията се развие.

Игри

За геймърите всичко изглежда на пръв поглед много тъжно. Но всъщност почти всички блокирания могат лесно да бъдат заобиколени. Всичко, от което се нуждаете, е VPN и малко изобретателност.

- Rockstar Games спря да продава компютърни игри в Русия. Когато се опитате да платите за играта на сайта, се появява известие за липсата на продукта в Руската федерация.

- Activision Blizzard спира продажбите на своите игри в Русия. „Следихме новините от Украйна и влошаващата се хуманитарна криза през последната седмица и обявяваме, че Activision Blizzard ще преустанови новите продажби на нашите игри в Русия, докато този конфликт продължава“, казват от компанията в Twitter страница си.

- Electronic Arts спря продажбата на своите игри в Русия и Беларус. „Взехме решение да спрем да продаваме нашите игри и съдържание, включително пакети виртуални валути, в Русия и Беларус, докато този конфликт продължава“, се казва в изявление на компанията.

Стрийминг, социални мрежи, абонаменти
- Таргетираните реклами в Instagram и Facebook вече не се показват на руската публика. Това е един от основните промоционални инструменти за малкия бизнес.

- Onlyfans и Twitch спряха плащанията към руски сметки. Услугите премахнаха проверката от сметките на руски потребители след опит за теглене на пари от картите на банки, попаднали под санкции.

- Netflix спира всички бъдещи проекти и придобивания в Русия. Компанията се подготвя да напусне руския пазар.

Електроника

Първоначално се смяташе, че южнокорейската компания Samsung скоро може да напусне Русия. Но това не е така, компанията, подобно на LG, остава на пазара. Доставките на стоки временно са спрени поради логистични проблеми и компанията се надява „да се върне към стабилна работа възможно най-скоро“. Освен това цяла Южна Корея успя да излезе от санкциите на САЩ за електронни компоненти.

- HP, Apple и Ericsson временно спряха доставката на стоки за Русия поради санкциите. Поръчването на оборудване на официалните пазари също е недостъпно, обаче онлайн магазините продължават да работят.

- Dell спря продажбите в Русия и Украйна. „Преустановихме продажбите на продукти в Украйна и Русия и ще следим отблизо ситуацията, за да определим следващите си стъпки“, казат от Dell в изявление.

- Най-големите американски производители на процесори AMD и Intel спряха доставките на своите продукти за Русия.

- Корпорация IBM обяви прекратяване на доставките на своите технологии за Русия. „В допълнение към факта, че ние не продаваме технологии в Русия, ние не правим и бизнес с руски военни организации“, каза изпълнителният директор на IBM Арвинд Кришна. Според него служителите на компанията са излезли с инициативата да спрат работа в Русия.

- американски производител на мрежово оборудване и софтуер Cisco Systems Inc. прекрати всички бизнес операции в Русия и Беларус поради събитията в Украйна. Това съобщава MarketWatch, цитирайки писмо от главния изпълнителен директор на компанията Чък Робинс в писмо до служителите.

- Panasonic обяви спирането на търговските операции с Русия. „Поради икономически, логистични и други практически проблеми решихме по принцип да спрем транзакциите с Русия“, се казва в изявление на компанията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    8 4 Отговор
    Честно казано, при бавните доставки на електроника и автомобили всички тези изказвания всъщност нищо не значат. Ако войната продължи над година, тогава вече е друга работа.

    Коментиран от #4

  • 2 Грульо

    15 8 Отговор
    Те са отишли в Русия да печелят, щом се махат - няма да печелят.

    Коментиран от #5

  • 3 Хихи

    20 8 Отговор
    То, кой ли остана да работи. Вчера имаха протести във фабриките, утре по цялото государство. На кой му се работи за кора хляб? Доларът на черно - 800 рубли. Средната пенсия - 15000 рубли.
  • 4 Ти па

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Каква година , бе? И месец не могат да издеянат.
  • 5 Пффффф

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Щом се махат значи, че не им пука за печалбата и това е добре. Нали не си мислите, че най-големите корпорации в света, не си правят правилно сметките. Зная, че ние сме най-силните и можещите, но все пак.
  • 6 Киро

    13 16 Отговор
    Голям праз,и без туй Тея компании са обирджии от висша класа.
  • 7 Мехмед

    10 5 Отговор
    А дали българия е спряла износа на чушкопеци за русия?
  • 8 Тити

    19 9 Отговор
    С две думи Русия се връща назад във времето аналог на Северна Корея
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.