Last news in Fakti

8 Март, 2022 13:44 25 853 97

Бъдещите руски автомобили ще се предлагат само в три цвята и ще са без въздушни възглавници

  • русия-
  • санкции-
  • автомобили-
  • автоваз
Бъдещите руски автомобили ще се предлагат само в три цвята и ще са без въздушни възглавници - 1

Ако санкциите спрямо Русия продължат, то прогнозите са, че ако руснаците искат да продължават да правят автомобили, то те ще трябва да забравят за екстри, като въздушни възглавници, боя металик и дори за усилителя на волана. Като цяло, ако автомобилната индустрия на страната-агресор оцелее, тогава нивото на оборудване, произведено в Руската федерация, ще бъде сравнимо с моделите от средата на ХХ век.

Проучвайки подробно проблемите, възникнали в руската автомобилна индустрия след началото на войната, събрахме ключовите проблеми, с които АвтоВАЗ и другите местни автомобилни заводи вече са се сблъскали или ще се сблъскат през следващите две седмици. И така, нека да преминем към конкретните точки за проблемите на руската автомобилна индустрия:

Лагери

Русия, няма собствени производители на лагери за автомобили! Те бяха доставяни от шведската инженерна компания SKF, но сега тя няма да прави повече това. Заместване на вноса? Да, възможно е, но отнема време и пари. Въпреки че е вероятно Китай може да „спаси“ Русия в това отношение…

Боя

По-голямата част от автомобилите, които се произвеждат в Русия са боядисани с чужда боя. И сега какво? Дори ако същият Китай помогне, в началото ще трябва да се задоволят с много скромна цветова схема, която е дори по-бедна, отколкото при автомобили от времето на СССР. Без металици, перли и т.н, а само с бяла, черна и сива боя.

Скоростни кутии

Монополист на синхронизаторите за ръчни трансмисии, произвеждани в Русия, беше немският гигант Hoerbiger. Заради войната в Украйна и свързаните с нея санкции обаче той спря сътрудничеството с Русия. Така че има два варианта - или да организират собствено производството на синхронизатори (отново - време и пари), или да произвеждат автомобили с превключване на предавките по старомодния начин - с „двойно амбриране“.

Хидравлични повдигачи

Ситуацията е същата – доставят се от чуждестранни фирми (основно немски). И сега инженерите на АвтоВАЗ и не само, са изправени пред трудна задача - освен, разбира се, ако германските компоненти не бъдат заменени с китайски ...

Въздушни възглавници

Въздушни възглавници никога не са произвеждани в Русия. Както и при другите резервни части, те се купуват от чужбина. Ако санкциите продължат, руснаците ще бъдат принудени да произвеждат автомобили без еърбегове.


ABS, ESP и др.

Антиблокиращата спирачна система, системата за стабилност и други атрибути на съвременните автомобили са напълно „космически“ технологии за руската индустрия. Нито един от тези и други сензори никога не е бил произвеждан в Руската федерация. И всякакви „автопилоти“ и други „показни“ проекти не са нищо повече от квинтесенция на чуждите технологии и резервни части.

Екология

За да постигне ниски емисии и да отговори на високите стандарти, Русия ще трябва да похарчи повече от един милиард, да не говорим за време. Какво ще се случи? Най-вероятно автомобили в Русия ще продължат да се произвеждат, но те едва ли ще покриват дори вече остарели екостандарти, като Евро 5 и Евро 6. Но Евро 1 или може би Евро 2 могат да бъдат постигнати... поне на теория.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    130 27 Отговор
    Да пускат Масквич 408 и Жигулятата ! Пазят им поточните линии !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Путлер

    113 25 Отговор
    Важното е, че ще са с двигател с карбуратор и ще са неунишожими от директен удар от турски дрон
  • 5 Ккк

    114 48 Отговор
    И да не забравяме Камаз на Париж - Дакар, руско беше лявото огледало и дясната дръжка.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дада

    109 37 Отговор
    и представи си всичко изброено в статията ти се прави къде...? в Китай разбира се и те хич няма да го продадът на руснаците, вярвай си.
  • 8 чичо

    135 45 Отговор
    Като чете човек подобни статийки наистина започва за се съмнява в икономическите познания на пишещите ги! А да сте чували термина кооперирани доставки, а кръстосани?!? Да сте наясно, че същите тия компоненти руснаците ще си ги доставят с посредничеството на държави, които не се включиха в санкциите? Наистина ли вярвате, че големите концерни не са го калкулирали вече това?!? Нима забравихте, че и в момента всички санкции се заобикаляха през турски компании?!? А да сте обърнали внимание, че 40% от стокооборота на Русия върви през американски компании и този процент нараства за сметка на европейските! Сега става ли ви ясно, че големия проблем на САЩ въобще не е т.н. независимост на украИна, а опасността от съюз между Германие и Русия!

    Коментиран от #35, #40, #73

  • 9 1234

    99 77 Отговор
    HAHAh, какви ЕВРО 3,4,5,6,...10 вие добре ли сте?! Боли ги фара , скоро цяла европа ще се моли на Русия!

    Коментиран от #16, #66

  • 10 град козлодуй

    137 67 Отговор
    русия произведжа лагери невежа мисирко, и колите от 20 век са много повече автомобили от сегашните буклуции които се продават, със кеф ще си купя нова кола ниво 20 век !, джендърските изчадия приличащи на коли не искам да ви ги виждам
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 провинциалист

    86 31 Отговор
    "автомобилната индустрия на страната-агресор" - фРъгаме едни лафчета, щото си нямаме кво да правим ли?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Некойси

    100 52 Отговор
    Те и атомна бомба нямаха, ама си я напра виха; пшеницата я купуваха от ФАЩ, сега са най големия производител в света; уж изоставаха от Запада по управляеми ракети, а се оказа че америте са поне 10 години по-назад от тях.
  • 16 Тъй де,..

    31 5 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Те и сега се молят....БОГ ДА ГИ СПАСИ
    😂
  • 17 Емил

    60 8 Отговор

    До коментар #14 от "ВСИЧКО РУСКО Е БОКЛУК! ФАКТ!":

    Не съвсем всичко! Черният им хайвер е добър! Водката е малко прехвалена, ама може да мисля така, щото пия уиски и троянска!

    Коментиран от #19

  • 18 БЕЗаналоговия "МОСКВИЧ" 403 Е...

    52 51 Отговор
    ГЕНИЯТ НА ПУТКИНСТАНСКАТА КОЧИНА
  • 19 ЧЕ ПА

    64 9 Отговор

    До коментар #17 от "Емил":

    И Руските момета са ...сгодни и дашни
  • 20 ОТ ПУ'ТК'ИНСТ'АНС'КАТА РУБЛА

    42 25 Отговор
    ПО-ЕВТИНИ ДА ЕДИНСТВЕНО .. РУШЛЯМСКИТЕ ШЛЮХИ И ПУТЬОРОБИТЕ
  • 21 Иван

    52 47 Отговор
    Егати развитата нация. Едни лагери немогат да правят!

    Коментиран от #58, #92

  • 22 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    74 35 Отговор
    Русия произвежда собствени машинни лагери,
    освен това Бeларус е един от най-големи производители на лагери в света - MPZ...

    Коментиран от #47

  • 23 чичо с Москвичо

    83 34 Отговор
    Амчи аз от 1977-ма ,та чак и до сега ,съм навъртял 2 000 000 км все със СССР коли в два цвята - син и червен ,започвайки от един ЗаЗ ...през Москвич 2140/412 и всички модели на ВаЗ от 2101до...21083(Самара) и нито една не е имала "въздушна възглавница" и каквато и да е съвременна глезотия ...ама да ви кажа правата ...не са ми и трябвали ...даже и колани не ползвахме в доброто старо време . Ама днес рекетьорите от Застрахователите , ме дерат всяка година все с повече суми за ГО ,сякаш ,че не съм карал 45 години без драскотина , ами съм някое келеме на 18 с 300 коня БМВ - купено от тати ... Ей и за това мечтая ,пак да съм в него време и да съм и аз на 18 ---пък ако ще и ЗаЗ пак да карам и банани да няма .

    Коментиран от #28

  • 24 Джамбаза

    64 8 Отговор
    Защо ѝ е на Русия евро 5 и 6?

    Коментиран от #27

  • 25 Сър

    51 62 Отговор
    Скоро без кормило и за седалка - просто един прът на който да седнеш ! Да правят руснаците коли е все едно Българи да започнат да произвеждат iphone ..

    Коментиран от #71

  • 26 Тъжно

    31 19 Отговор
    Радойчо,да отвори един струг и...
    Сделано в СССР, лагери и каквото
    му душа иска.То ,москвича нямаше
    двойно амбриране.Ама,цвете в
    саксия иска топло,поливане
    опрашване,пресаждане.Не е
    слънчоглед насред полето,та
    амбрирането е проблем.
    Вибрации сър.
  • 27 Сър

    26 28 Отговор

    До коментар #24 от "Джамбаза":

    Ами защо им е , после ще те питам, защо на децата ти им е нужен инхалатор и доктор през седмица ?

    Коментиран от #42

  • 28 А така

    47 30 Отговор

    До коментар #23 от "чичо с Москвичо":

    Виж как си честен, мечтаеш си да си на 18, а не да живееш в соц и да караш заз, това е голямат разлика, която промитите ви мозъци не схващате - че бляна ви е по младостта , а не живот в диктатурата на Живчето
  • 29 ИВАН

    35 26 Отговор
    Чудесна новина - има шанс света да стане по добър и по смислен .... усилители на волана, металици, въздушни възглавници и колани, климатици ... и още една камара простотии, които само оскъпяват и усложняват конструкцията на колата - вдигат и разхода на гориво - сервото например и климатика, а много малко коли от най-тежките имат нужда от серво на волана
  • 30 Мемфис

    28 24 Отговор
    Всеки “руски водач” ще бъде обучен как да поставя под задника на коня екологична торба за ла..та и как да впряга коня прес старият москвич! Дано не се стигне до впрягане на шофьора пред москвичаа!
  • 31 Ами

    44 17 Отговор
    Парно ще има, или ще се предлага с юрган.
  • 32 Маймуната

    29 9 Отговор
    Колкото и да се опитва да ходи си остава маймуна...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ТОДОР ЖИВКОВ

    36 14 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЪЗОБНОВИ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ПОБЕДА ЗИС ЗИМ ГАЗ С 3-ТРИ СКОРОСТНА ТРАНСМИСИЯ ТОВА Е ВЪРХОВОТО ПОСТИЖЕНИЕ НА РУСКОТО АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ! ЖИГУЛИ Е ПАТЕНТ НА ФИАТ А МОСКВИЧ Е ЗАВОД НА ОПЕЛ ВЗЕТ КАТО ТРОФЕЙ ОТ ВСВ!
  • 35 333

    38 11 Отговор

    До коментар #8 от "чичо":

    Аха! По соца беше така! Всичко, което е ембаргово го плащахме тройно. Сега си помисли дали Китай няма да купува ресурсите на ватниците на половин цена, като нямат избор и дали няма да ги товари по 3, за да им продава неща, от които имат нужда.
  • 36 А бе в кой век живеете ?

    32 14 Отговор
    Кой купува рашки автомобил..........те и руснаците вече карат западно
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Колко да сте глупави!!!

    54 25 Отговор
    Русия има съсед, с население 1 300 000 000, пройзводители, и консуматори. Интересно е Европа, кой и е съсед, Атлантика, или Англия която и заби нож в гърба.Стягайте коланите, че идват гладни и интересни времена.

    Коментиран от #41, #78

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Димитър

    35 16 Отговор

    До коментар #39 от "Колко да сте глупави!!!":

    Интересно съседа на руснаците дали ще предпочете 160милиона Русия пред Европа,САЩ,Канада,Япония и Австралия да питам аз само че не ми излиза математиката нещо та ти се чудя

    Коментиран от #97

  • 42 Гост

    18 8 Отговор

    До коментар #27 от "Сър":

    И на теб ще ти трябва инхалатор,ако продължаваш да пушиш по две кутии цигари на ден.
  • 43 Жозеф

    32 4 Отговор
    За истинския Пu7iн0фiл, еър бега е излишна глезотия. Ще правят Лади, Москвичи и Волги, като едно време.. !)
  • 44 Васил

    23 7 Отговор
    Ще карат на каручки да им дойде акъла.
  • 45 кУмУнист

    26 6 Отговор
    Русия и автомобили😃😃😃😃😃 така бе се бях смял отдавна. Да не казвам, че и ваз вече е френска.
  • 46 ДжО1984

    41 12 Отговор
    В неделя отивам в кауфланд, взимам боб Крина от Аржентина, имаше и леща Крина от Россия!!! Ние не произвеждаме боб и леща, за руските лагери сме се за хванали!!!
  • 47 Ако някога

    26 9 Отговор

    До коментар #22 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    се беше занимавал с автомобили щеше да знаеш че руснаците не правят авто лагери. Дори и ловците на УАЗките първата им работа е да сменят лагерите където могат. В раздатката например лагерите са сделани със зарчета.
  • 48 Митраджия

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "дада":

    Те вече си имат Тесли .недей много да ги мислиш

    Коментиран от #52, #65

  • 49 Спиро

    16 2 Отговор
    Бъдещите руски автомобили май и ще се продават само в 3 държави

    Коментиран от #67

  • 50 Копейката

    19 5 Отговор
    Веднага си купувам Един Москвич.аз обичам всичко руско и имам много копейки. ,пък и не ми трябват въздушни възглавници ,аз самия съм въздух под налягане.

    Коментиран от #54

  • 51 Геро

    14 8 Отговор
    Бе тия хора съвсем се чалнаха.
    Забравихте май, че рузнаците направиха путинмобил:)
    За каква криза в автомобилостроенето си говорим.
    Утре ще подпише бащицата един закон и от вдругиден всеки рузнак го виждам с Aurus. E, сигурно ще е написано на кирилица, ще е в зелен цвят като уазка, ще пали със смукач и помпане и ще превключва с двойно амбриране.
  • 52 дадад

    5 4 Отговор

    До коментар #48 от "Митраджия":

    а тока от къде е умник такъв.
  • 53 това чаках

    17 2 Отговор
    в България, 15 години с вноска от 1500 лева най-накрая ще си дочакам истинската кола!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Славана ССССССССР
  • 54 Синдикат на Ало Измамниците

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Копейката":

    Коце ти ли си бре!?
  • 55 ДиД

    13 11 Отговор
    Автора на тази статия вероятно е в роднинска връзка с редактора на Факти, за да се разреши публикуването на такива безсмислени глупости. Или редактора се казва Жив Зян Съм.
  • 56 Жулиен Гаков

    19 13 Отговор
    Може и в един цвят да са но горивото ще им е почти без пари а вие вашите мерцедеси , ще ги карате с бензин от 10 лв. за литър. Дерзайте!

    Коментиран от #57

  • 57 Дааа

    12 12 Отговор

    До коментар #56 от "Жулиен Гаков":

    Ще ядат гориво, ще пият гориво, и ще ходят на почивка в Горивното езеро.

    Коментиран от #59

  • 58 Бачо Киро

    21 2 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Никой в света не произвежда неща, които му излизат по-евтино да ги купи.
  • 59 Бачо Киро

    13 2 Отговор

    До коментар #57 от "Дааа":

    Майтап, ама е прав. Немците от днес почнаха да лъжат хората, че цените се вдигали, понеже Германия ползвала руски петрол около 50% от общото количество. Навсякъде в статистиките е под 15%. Викам всички да се готвят за електрички.
  • 60 ComfortablyNumb

    14 7 Отговор
    " бяла, черна и сива боя" ... на сивите могат да им викат цветни че другите са едни черно-бели ... ха-ха!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Денис

    4 4 Отговор
    Време е да се качват на труска тройка!!!
  • 63 Ехааа

    11 8 Отговор
    Запада си е запад, но Китай со е Китай! Ще залеят Русия с всякакви стоки. Ние ще духаме супата!
  • 64 Хаха

    15 3 Отговор
    По големи глупости не съм чел скоро. Дали някой осъзнава, че докато едни си чешат езиците то други си постигат тяхното…..🤐
  • 65 кух си

    2 7 Отговор

    До коментар #48 от "Митраджия":

    Имат си ама ще ги зареждат със свещи, че ток няма да имат.
  • 66 Льотчика съм

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Да бе! и те тогава ще може да ти стане пишлето, а другите путинофили? им трябва още доста. Въпросния безаналогов руски автомобил ще е съвсем аналогов и след първото запалване на едноцилиндровия двигател основния цвят ще се променя в опушено черно по украински.
  • 67 Гйккл

    10 5 Отговор

    До коментар #49 от "Спиро":

    Коя е третата? Ако броиш С.Корея те коли имат ли, Еритрея пък ъпсурд!

    Коментиран от #70

  • 68 Укр ама друг път

    6 8 Отговор
    Аз ще купувам само ЗаЗ и Мраз. Те са много технологични, имат си всички съвременни технологии и най-високи стандарти за емисии и всичките им компоненти са качествено украинско производство
  • 69 Верно

    7 7 Отговор
    Пак се почна,,, БЪДЕЩИТЕ, ЩЕ, и накрая нищо, нула, всичките работи на рашките са такива
  • 70 Спиро

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Гйккл":

    Две бройки за Поднебесната империя:)
  • 71 Браооо

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сър":

    Ааааааахххххааааааи така се посмяхххххх.....
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 РЗС

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "чичо":

    А случайно да си наясно, че покупките през посредници и трети страни оскъпява продукцията и крайната цена? Ти да не мислиш, че на никой не му е ясно как стават нещата, а само на теб? Какво ти разбира руската лиса главица от бизнес? Начина, който описваш удря директно крайния потребител и го прави още по-беден сиреч обикновения руснак, защото плаща повече за същата стока и в някои случаи направо се отказва от покупката. Нали не си мислиш, че когато турска фирма, която досега е поръчвала ххх на брой компоненти и започне да поръчва 10 пъти повече, това остава незабележимо за производителя. Мислиш ли, че те не знаят с кой търгува тая фирма? И мислиш ли, че ако от правителството на тоя производител, решат че крайната дестинация е Русия, не могат да забранят продажбата на същите компоненти на турската фирма? Бос си в бизнеса и не обяснявай руските си ссср-ски виждания, че си много назад с нещата.
  • 74 Кунчо

    5 2 Отговор
    Без всичко това само скелет и волан.И гуму
  • 75 Фончо Тариката

    10 5 Отговор
    Ще си ги карат само те. Нашите русофил обичат западни коли.
  • 76 Аз съм

    6 4 Отговор
    Леле какви глупусти ви карат да публикувате...
  • 77 Кой

    5 3 Отговор
    Нормален човек ще си купи от тези дараци?
  • 78 Северозапад

    6 4 Отговор

    До коментар #39 от "Колко да сте глупави!!!":

    Всичко китайско е боклук като руското, ще караш каруца с пружини и волан
  • 79 Боби

    7 8 Отговор
    Стига с тия глупости значи руснаците могат да строят изтребители, спътници, космически кораби, ама видите ли не могат да направят въздушна възглавница за автомобил, само пълен идиот може да повярва на това.
  • 80 Антикомунист

    4 3 Отговор
    Бря, бря, бря големите техничари, аербеците, колкото са им останали да ги слагат на танковете си че както ги подпукаха украинците, мале, мале.......
  • 81 Антикомунист

    3 3 Отговор
    С тези ТВЪРДИ кратуни за какво са им въздушни възглавници
  • 82 Дърт Помещик

    9 0 Отговор
    До всички крепостни селяни 2 процента живеят богато всяка вечер черен хайвер и шампанско и дворци от злато 98 процента в калната кочина на зелеви листа и трохи и квас
  • 83 Хамериканец

    3 2 Отговор
    Глупости, вече съобщиха, че започват да бълват всичко, без да се съобразяват с патенти и национализират всичко чуждо в държавата си. Също насърчават пиратството. ;)
  • 84 Марко

    2 2 Отговор
    Без въздушни възглавници, а имат ли двигатели или са с конска тяга
  • 85 Реекспорт

    2 2 Отговор
    Русия ще купува от САЩ --БМВ-та ,нали и сега си търгуват , минаги има начини .
  • 86 Питам

    3 1 Отговор
    Цвят , кола кара ли ?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Нико

    1 0 Отговор
    Които му се спи,от вкъщи да си вземе възгламница.
    А Гаубица ще има ли?
  • 89 Миро

    1 0 Отговор
    Украинците ще правят ЗАЗ
  • 90 Икономика

    1 0 Отговор
    Икономиката ще се саморегулира. Дали ще е за месец или 3 години - тя не търпи празно и ще се саморегулира.
    Празнотиите ще се запълнят по един или друг начин - било то чрез ново собствено производство, било то чрез внос от други страни - Китай и югоизточна азия примерно.
    За пример - Русия до 2014-та внасяше птиче месо от ЕС. След санкциите този внос спря. Тъй като Руси и без друго изнася зърнени култури, тя започна да произвежда и птиче месо. Сега, Русия не само запълни празнотата на вноса на птиче със собствено производство, но и се превърна в един от най-големите износители. Още повече, че повечето и износ отива към Китай (т.е. не подлежи на западни санкции).
  • 91 Хахаха

    0 0 Отговор
    И на всичко, ако не бъдат заместени веднага от китайски. Но и Индия и всички останали страни извън Европа с 10 изключения не са въвели санкции. Включително Мексико, Бразилия и....
  • 92 Ханко

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Иване ти луд ли си ? Я потърси в гугъл руски лагери па тогава говори.
    Аз работех с такива и въобще не са лоши дори са много добри.
  • 93 ганю

    0 0 Отговор
    руски и бъгарски лагери съм сменял на по 60-65 години
    западни на 2-3 години
    лада нива, уазка,джуган и татра това е
  • 94 ганю

    1 0 Отговор
    лада нива-самая лучшая машина в мире
    и на полюса работи
  • 95 Спиро

    1 3 Отговор
    Толкова за колите.
    Дали самолетите се правят с по-простички части, които Иванушка-Глупака ще може сам да си сдела?
    Какъв късмет, че в самолетите няма нито един лагер….
  • 96 Гост

    0 0 Отговор
    Доколкото знам ладите от соца не бяха с двойно амбриране и скростната кутия си беше руска.Поредният фейик.
    Даже и фейковете в България са некачевствени.Свикнахме да ядем боклуци. Е които не са не са и между нас.
  • 97 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Димитър":

    И двете дядо попе и двете.