Last news in Fakti

10 Април, 2022 12:00 5 807 11

Линейките сами ще превключват светофарите (ВИДЕО)

  • технологии-
  • светофари-
  • бърза помощ

Автоматичната зелена светлина за колите на "Бърза помощ" вече е съвсем реална

Линейките сами ще превключват светофарите (ВИДЕО) - 1

Ford вече тества технологията за мрежови светофари в германските градове Аахен и Дюселдорф. Ако е необходимо, може да се използва за автоматично превключване на зелено при приближаване на автомобили със специален режим на действие.

По пътя към местопроизшествието често се налага спасителите да преминават през червени светофар. "Независимо дали става дума за пожарна кола на път да гаси пожар, или линейка, извикана при спешни случаи, аварийните превозни средства, преминаващи на червени светофари, са изложени на сериозен риск“, казва Мартин Зомър, тестов инженер във Ford Европа.

Благодарение на мрежовите технологии подобни инциденти биха могли да бъдат избегнати в бъдеще чрез автоматично включване на зелената светлина на светофара предварително при приближаване на линейка.

В Аахен Ford тества улица с осем последователни светофара и два участъка от пътя с по три светофара извън града, включително и цялата мрежова инфраструктура. Тестовото превозно средство има инфраструктурен комуникационен хардуер за бързо управление на устройството.

При спешни случаи тестовата кола изпраща сигнал до светофарите да сменят светлината на зелена. Веднага след като превозното средство премине кръстовището, светофарът се връща към нормална работа.

Между другото, новата технология ще помогне не само на службите за спешна помощ, но и на обикновените шофьори. Системата автоматично се свързва с адаптивния круиз контрол, за да изчисли времето за приближаване на автомобила.

В резултат на това колата стига до светофара, когато светне зелената светлина. Дори когато предстои спиране на червена светлина, системата ще може да намали рязкото спиране, като по този начин ще направи шофирането по пътя по-плавно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ръбълчето обръщач на файлове

    6 1 Отговор
    И хакерите също
  • 2 Туй нещо

    16 2 Отговор
    Докато стане тук и го въведат, стълбовете на свтофарите, вече ще са изгнили и паднали от старост

    Коментиран от #3

  • 3 Интелектуалец

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Туй нещо":

    Освен това ако се въведе технологията у нас разни депутати, "бизнесмени", мутри ще се възползват и винаги ще им свети зелено.
  • 4 Сър

    5 3 Отговор
    Това се ползва в Англия от над 10 години вече..
  • 5 Ром ама кубински

    3 3 Отговор
    Що се излагат германците!Чак и иновация.Това го има в Сащ поне от 20години( не знам дали важи за всички светофари?) и се ползава от линейки,пожарна и полиция,а най вероятно и коли със специялен режим.
  • 6 Дилема

    6 2 Отговор
    А какво ли ще се случи, ако две линейки или пък линейка и пожарна решат да минат по едно и също кръстовище по перпендикулярни улици? На кой ще светне зелено? Или и в двете посоки ще светне зелено и всички ще тръгнат?
  • 7 Онзи

    6 2 Отговор
    Очаквайте скоро да пуснат и устройство "Зелен светофар" за продажба в нета.
  • 8 На мен друго ми е чудно

    9 0 Отговор
    Толкова ли е важна тази новина за германски град и неговите линейки, за да я пускат втори път и да четем втора статия по въпроса в рамките на 2 седмици?

    В същото време, Тесла отвори най-съвременният автомобилен завод в столицата на Германия, в който се изгражда най-големия завод за батерии в Европа, но такава новина тук нямаше?

    Преди няколко дни Tesla отвори най-големия автомобилен завод в света в Тексас, но тук дори не се споменава въпреки че уж е автомобилен раздел!

    Дали пък няма информационно затъмнение по определени теми и в същото време ни заливат с информация, която няма да е полезна на никого?


    Чисто технологично, и двата завода са пример за пълната промяна на начина за производство на автомобили, която вероятно ще бъде последвана от всички автомобилни производители и ще промени напълно бъдещето на цялата автомобилна промишленост.

    Но вместо това най-вероятно ще се наложи да прочетем новина за поредната заз-ка, намерена в някоя плевня.
  • 9 Ааа?

    1 1 Отговор
    В бързи и яростни го правят от 10г, тези чак сега са се сетили. 😀
  • 10 СПЕШНА ПОМОЩ СОФИЯ

    1 0 Отговор
    Пиша за да Ви уведомя, че такива устройства се използват от Спешна помощ в София от около 5 години. При интерес от сайта нека се обърнат към съответните лица за да запознаят читателите си. Благодаря!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Не очаквай такива неща

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "СПЕШНА ПОМОЩ СОФИЯ":

    Това да не ти е ford който си плаща за рекламни статии?

    На 30-ти април имаше същата тази статия, но в раздел технологии.