Last news in Fakti

10 Юни, 2022 10:59 13 340 11

Как да изберем добър употребяван кросоувър (ЧАСТ II)

  • автомобилът на старо-
  • кросоувъри
Как да изберем добър употребяван кросоувър (ЧАСТ II) - 1

ЧАСТ I

Продължаваме темата с няколко съвета за това, на какво трябва да се обръща внимание при избора на употребяван кросоувър. Така например, появата на ръжда на типични места (прагове, арки, ръб на предния капак, дъно на вратите) силно зависи от естеството на работа. През зимата, при постоянно каране попътища с осоляване, разграждането на боята става по-бързо. Следователно, дори при еднакъв пробег, състоянието на два екземпляра може да се различава значително.

Съвет : потърсете каросерията в най-добро състояние, като не обръщате много внимание на декларирания пробег - още повече, че, както добре знаем, километражите на много от автомобилите са върнати.

При ограничен бюджет е разумно да се оцени очакваната цена заедно с ремонтните дейности след закупуването на колата. Това до голяма степен зависи от общото състояние на кросоувъра, но е полезно да се вземат предвид и други фактори.

1. По-добре е да избирате от най-популярните модели - недостигът на резервни части ги засяга по-малко, има много неоригинални аналози, а самите резервни части обикновено са по-евтини.

2. Избягвайте трансмисии, които са от типа CVT и роботзирани. Техният ресурс обикновено е по-скромен от този на механичната трансмисия или на класическия автоматик. А при пробег над 100 хиляди км, колите със CVT и "роботи" са по-трудни за препродажба.

3. Избягвайте структурно сложни двигатели, които са идентифицирали уязвимости и системни заболявания: слаби ангренажни вериги, склонност към натрупване на сажди, твърде деликатно горивно оборудване. Предотвратяването и ремонтът на всичко това често е пагубно. За предпочитане са бензиновите атмосферни мотори.

4. Автомобилите от таксита и каршеринг често се продават много по-евтино от останалите. Ако можете избягвайте такива автомобили. Техният пробег задържително е над 300-400 хиляди км.

И още: Въздушното окачване след 100 хиляди км или дори по-рано изисква скъп ремонт. Системата Start-stop спестява гориво (едва забележимо), но намалява живота на двигателя. LED оптиката блести по-добре от халогенната, но ще "издои" портфейла ви, ако случайно се наложи да я смените. Или с други думи: Колкото по-малко елементи на лукс в автомобила, толкова по-лесно и по-евтино е за поддръжка.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миусука Мадото

    16 14 Отговор
    Honda CR-V или H-RV ИЛИ Toyota RAV-4 - за тези, които не искат да стават първи приятели с бай Пешо от Сервиза! Това са най-здравите коли сред всичките тенекии, изключая старите Мерцове 124, които обаче са история отдавна!

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бай онзи

    18 9 Отговор
    Много просто - японец, атмосферен бензин, ако е автомат без CVT-та.
  • 4 Разбрах

    26 7 Отговор
    Излиза,че ако спазваме съветите в статията най добре да се насочим към Лада Нива.
  • 5 Емил

    16 18 Отговор
    Добър кросоувър е оксиморон! Сбъркан автомобил за сбъркани хара!
  • 6 Как ли?

    4 14 Отговор
    Като си вземем Kia e-Niro 64kWh, 204 hp
  • 7 Дали статията ни дава достоверни съвети?

    19 1 Отговор
    Какво разбрахме от статията?

    НЕ СИ КУПУВАЙТЕ НИКАКВА КОЛА!

    Ето защо

    1. Избягвайте трансмисии, които са от типа CVT и роботзирани
    - Ок, но колите в днешни дни всичките са с тези автоматици. Почти няма класически.

    2. Избягвайте структурно сложни двигатели
    - ОК, но в днешни дни няма такива, заради еко нормите

    3. По-добре е да избирате от най-популярните модели - недостигът на резервни части ги засяга по-малко
    - Ок, но истината е друга. Части вече има за всички коли марки и модели, НО няма за новите модели. Части за нови модели има само при официалните вносители и са на много високи цени

    Коментиран от #11

  • 8 сектант

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Миусука Мадото":

    В ГРУБА грешка си колега - Дачия
  • 9 втчмг

    8 12 Отговор
    Истината е само една - DACIA DUSTER 4x4, 150 к.с.
    Всичко останало е компромис.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дали статията ни дава достоверни съвети?":

    Колега, говори се за втора употреба автомобили, демек 2005та до 2015та макс.