Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 16:01 6 058 6

Защо производителите на електроника се "къпят" в чипове, а автомобилните концерни страдат от недостиг?

  • автомобили-
  • чипове-
  • електроника-
  • дефицит
Защо производителите на електроника се "къпят" в чипове, а автомобилните концерни страдат от недостиг? - 1

Напоследък новината за тотален недостиг на чипове беше заменена с информация за облекчаване на ситуацията. Нещо повече, според някои доклади TSMC моли служителите си да излязат в отпуск, тъй като производителите на компютри са намалили значително поръчките, а поръчките от производителите на смартфони са намалели още повече и тенденцията ще продължи и през 2023 година. Междувременно, докато някои производители нямат недостиг на полупроводници, много компании все още страдат от остър недостиг.

Според Forbes, въпреки че водещите клиенти на TSMC - Apple, AMD, Intel, MediaTek, NVIDIA и Qualcomm са постоянно ангажирани в разработването на все по-сложни технически процеси, в момента те са много "консервативни" по отношение на прогнозите за продажбите и следователно, към производствените си поръчки. С други думи, водещите производители на електронни компоненти в момента не се нуждаят от много чипове.

Това не е изненадващо, тъй като търсенето в този сектор до голяма степен се движи от търсенето на компютри, което според Gartner е нараснало до рекордни нива през април 2021 г., като продажбите на първите шест производители на компютри нарастват с двуцифрени проценти, а на Chromebook - известно време дори с трицифрени. Подобна тенденция не може да продължи вечно и вече има съобщения за продажба на отделни модели Chromebook буквално за $79 (в САЩ) - дори компонентите за тях са по-скъпи, но пазарът вече е пренаситен. В същото време, за да пуснат нови модели, производителите трябва да освободят складове от старите.

Например, по време на последния си отчет за печалбите, от Micron Technology казаха, че търсенето през календарната 2022 година средно е по-ниско от предлагането, което води до натрупване на големи запаси в складовете на доставчиците. Дефицитът обикновено инициира мащабни инвестиции в изграждането на нови мощности и развитието на нови технологични процеси, в резултат на което понякога възниква криза на свръхпроизводство. Излишък се наблюдава в много отрасли - но не във всички. По-специално, изобилие на пазара за чипове за автомобили все още няма.

Факт е, че повечето полупроводници за коли се произвеждат по т.нар "зрели" технически процеси, като по-голямата част от тях са 90-nm полупроводници. Те бяха смятани за най-модерните решения около 2002 г., преди 20 години. Те обаче са доста търсени от автомобилните производители, тъй като много компоненти просто не се нуждаят от най-съвременни технологии и процесът на преминаване към тях е скъп и дълъг.

Фабриките продължават да използват стари инструменти за производство и тъй като този сегмент не е най-доходоносният, за повечето производители не е имало нужда да инвестират в нови мощности. Такива полупроводници вече бяха в недостиг и преди началото на пандемията. През 2020 г. имаше период от около осем седмици, когато поради санитарни ограничения повечето автомобилни заводи трябваше частично или напълно да спрат работа, заради което много от автомобилните производители оттеглиха поръчките си за полупроводници.

Междувременно експлозивният растеж в други сектори, които изискват използването на чипове, накара производителите да преминат към производство на по-съвременна електроника и когато автомобилните производители се опитаха да възобновят поръчките, времето им за изпълнение скочи до небето - така те все още не могат да се справят с дефицита. С други думи, пазарът на полупроводници е разнороден и днес не може да се каже, че той преживява спад или ръст като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съветски войник

    27 8 Отговор
    Защото ФАЩ и ЕС са терористи

    Коментиран от #5

  • 2 НЕ МЕРСИ

    10 11 Отговор
    аз чета само ПИК - там поне казват истината
  • 3 Пак казах ли ви

    7 2 Отговор
    "Дефицитът обикновено инициира мащабни инвестиции в изграждането на нови мощности и развитието на нови технологични процеси, в резултат на което понякога възниква криза на свръхпроизводство. Излишък се наблюдава в много отрасли"

    Това е естествен пазарен процес и ще се повтори както с производството на батерии, така и с производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.

    Сега има недостиг, цените и печалбите са огромни и всички насочват инвестициите си в тези сектори, поблазнени от бърза печалба. Но когато всички производствени мощности бъдат изградени, за много кратък период от недостиг ще се премине към свръх излишък и срив в цените.
  • 4 Този

    17 5 Отговор
    Да ползват чипове от печки и прахосмукачки, както препоръчват някой съвременни EU недиагностицирани аутисти...
  • 5 СъвеЦки пиандурник

    3 12 Отговор

    До коментар #1 от "Съветски войник":

    Да ползват чипове от сибирската смрад ! Ама пианките имат само самогона :)
  • 6 Хайл

    2 4 Отговор
    Ето и отговор на въпроса-ЗАЩОТО РУСНАЦИТЕ КРАДАТ УКРАИНСКИТЕ ПЕРАЛНИ ЗАРАДИ ЧИПОВЕТЕ КОИТО СЛАГАТ НА САМОЛЕТИТЕ,АКО КРАДЪТ ОТ УКРАИНСКИТЕ КОЛИ,ЗНАЧИ ДА ПРЕВЗЕМАТ УКРАЙНА ЗА 4 ЧАСА С МОЩНИ САМОЛЕТИ 🤣🤣🤣🤣🤣ЗА ТОВА НЯМА ЧИПОВЕ ЗА КОЛИ🤣🤣🤣🤣