16 Ноември, 2022 15:43 8 920 5

А това са автомобилите с най-ниска остатъчна стойност след пет години

  • петгодишна кола-
  • обезценяване-
  • цени

Технологията и опциите, които правят колите толкова скъпи и привлекателни като нови, не добавят същата стойност на пазара на употребявани автомобили

А това са автомобилите с най-ниска остатъчна стойност след пет години - 1

Към днешна дата и нови, и употребявани автомобили навсякъде по света се оценяват много високо. Употребявани коли, които бяха недостъпни за мнозина по-рано тази година, сега се завръщат "на земята", което иначе казано означава, че цените им се нормализират, но предлагането на нови автомобили остава ограничено, а цените - високи. Като цяло цените са все още високи при всички автомобили, но при някои модели обезценяването е по-сериозно. Обезценяването засяга почти всички модели, независимо дали предлагането е ограничено или не.

Ново проучване на компанията за анализи iSeeCars установи, че няколко автомобила са се обезценили с повече от 50 процента за пет години, като стойността на BMW Серия 7 е спаднала с 56,9 процента, а средната цена е на петгодишните коли е спаднала с €61 923. Ето и кои са автомобилите с най-висока амортизация или най-лоша петгодишна стойност при препродажба:

BMW 7 Series: -56,9%
Maserati Ghibli: -56,3%
Jaguar XF: -54%
Infiniti QX80: -52,6%
Cadillac Escalade ESV: -52,3%
Mercedes-Benz S-Class: -51,9%
Lincoln Navigator: -51,9%
Audi A6: -51,5%
Volvo C90: -51,4%
Ford Expedition: -50,7%

Проучването на iSeeCars установи, че средните пикапи, спортните автомобили и икономичните автомобили се обезценяват най-бавно за пет години, докато луксозните марки са склонни да губят стойност много по-бързо.

Както обясни изпълнителният директор на iSeeCars Карл Брауер, купувачите на употребявани автомобили не ценят характеристиките на скъпите автомобили толкова, колкото собствениците им, когато са си купили дадената кола за първи път, така че стойността при препродажба обикновено е по-ниска.

Технологията и опциите, които правят автомобилите толкова скъпи и привлекателни като нови, не добавят същата стойност на пазара на употребявани автомобили. Интересното е още, че и електрическите коли се обезценават.

Сред електрическите коли най-много се обезценяваи Nissan Leaf, чиято препродажна цена е 50,9% от първоначалната цена. Средната амортизация на електромобилите е 44,2%, като Tesla Model S и Model X се обезценяват съответно с 43,7% и 38,8%.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    10 1 Отговор
    Учудвам се,че в класацията има японски модел макари 1.
  • 2 Гост

    15 2 Отговор
    Тесла с батерии за смяна има най голямо обезценяване.
  • 3 Баят селю

    19 2 Отговор
    Еее па я ше продам две ниви и ше земем 7 бмв да се праим на мутра от герп
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 101 Далматинци

    7 2 Отговор
    А бе не видях най- големият боклук GAMEOVER ох извинете:- RANGE ROUVER