Last news in Fakti

19 Декември, 2022 12:56 4 690 5

Употребяваните коли продължават да поевтиняват, но все още са скъпи

  • употребявани автомобили-
  • цени-
  • понижаване

Тенденцията започва от САЩ, но ще се пренесе и в Европа

Употребяваните коли продължават да поевтиняват, но все още са скъпи - 1

Цените на употребяваните коли в САЩ са намалели с 3.3% спрямо предходната година. В същото време според експерти те все още са силно надценени. В сегмента на новите автомобили, напротив, е отчетен ръст в стойността им със 7.2%. Тенденцията за намаляване на цените на употребяваните автомобили обаче ще продължи, като според експертите, на малко по-късен етап тя ще засегне и Европа.

Пат Райън, основател и главен изпълнителен директор на CoPilot, цитиран от CNBC, казва: „Важно е да запомните, че цените на употребяваните автомобили и в САЩ, и в Европа, все още са завишени в сравнение с нормалните пазарни условия. През новата година можем да очакваме по-нататъшни и ускорени спадове на цените по света, тъй като запасите от превозни средства продължават да нарастват.“

Според специалиста търговците се опитват да отговорят адекватно на нарастващата съпротива на потребителите, които са принудени да плащат рекордно високи цени за употребявани модели.

Търсенето на употребявани автомобили нарасна рязко по време на пандемията, тъй като проблемите с веригата за доставки попречиха на способността на автомобилните производители да произвеждат нови автомобили. Ситуацията обаче бавно се подобрява успоредно с увеличаването на колите в складовете на дилърите.

Според Пат Райън спадът на цените варира в зависимост от вида на автомобила и неговата възраст. Така например средната цена на употребяваните електрически автомобили в началото на декември възлиза на 54 314 долара - това е с 20% по-малко от рекордната стойност от юли (75 324 долара).

Използваните хибриди в момента се оценяват средно на $43 574, което е с 12% по-малко от юлския им пик от $49 809. И за двата сегмента, при които търсенето се увеличи в началото на годината (когато цените на бензина бяха по-високи), като така спадът в разходите за гориво съвпадна със пониженото търсене на електрически автомобили и PHEV.

Сред типовете каросерии най-голям спад тази година се наблюдава при SUV-тата и минивановете. Да, средните цени на SUV в момента са $41 468 (-7% спрямо март 2022 г.; $44 824). Употребяваните миниванове се продават на средна цена от $24 992 днес, което е с 8% по-малко от цената от миналия март от $27 257. Автомобили на възраст от 1 до 3 години се продават на средна цена от $38 987 в САЩ днес, което е спад с 8% от пика от $42 375 през юли.

В сегмента от 4 до 7 години средната цена днес е $27 137, което е спад от 13% спрямо пика през януари от $31 265. А във възрастовата група от 8 до 13 години е отчетена най-ниската средна цена - 16 601 долара. През април, с ценовия си максимум за текущата година, цената на автомобилите беше на ниво от 19 215 долара. Тоест спадът е 13%.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кестена

    10 4 Отговор
    Тук никога няма да стане това - първо защото каруцата на средностатистическият шофер в БГ му е по-ценна от злато. Следователно само един от парадоксите - Голф2 и Голф5 се продават на една цена. БМВ е60 от толкова мераклии, някви интериорни пластмаси ги продават по 150-200лв.. няма стане тука никога, тука е така...
  • 2 Бг скъпи нужници

    19 4 Отговор
    Само в Българиа все още за 10-15 годишна бангия искат по 10к в нормалните държави се чудят как да се оттърват от тях за без пари..

    Коментиран от #5

  • 3 Фъндиту на зелената сделка

    11 3 Отговор
    В Софията ми ще карате само нови коли!
  • 4 Титу

    8 1 Отговор
    Нашите авто Джамбази си мислят че има луди които ще снесат 7-8к за 15-16 годишни бангии ще има дълги да чакат.Цените на колите втора ръка в Западна Европа са си същите и никога не сасевдигалу просто тука им слагат надценка четири пъти
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.