Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 12:15 1 932 7

Tesla Model S получи най-високата оценка за безопасност (ВИДЕО)

  • краш тест-
  • tesla-
  • euro ncap
Tesla Model S получи най-високата оценка за безопасност (ВИДЕО) - 1

Вече ви информирахме, че европейската независима организация Euro NCAP публикува резултатите от краш тестовете на 14 нови модела. В тестовете участваха автомобили от марките Tesla, Hyundai, Toyota, Nissan, Renault, Subaru, Honda и Isuzu. Според резултатите от краш тестовете повечето от новостите, участвали в тестовете, успяха да получат пет звезди за безопасност. Но най-високите процентни резултати заслужи Tesla Model S.

Електрическият лифтбек Tesla Model S освен, че получи най-висока оценка от пет звезди, бе оценен от специалистите много високо в процентно отношение. За защитата на възрастните 94%, а на децата - 91%.

Tesla Model S получи най-високата оценка за безопасност (ВИДЕО)

Системите за подпомагане на водача, които осигуряват безопасно шофиране на електрическия автомобил, също получиха много високи оценки от 98%. Автомобилът получи 85% въз основа на резултатите от теста, който определя колко опасен може да бъде за пешеходците.

Основната забележка - в случай на челен сблъсък с неподвижно препятствие, има голяма вероятност от сериозно нараняване на гърдите на водача, но в допълнение трябва да споменем, че електрическият автомобил Tesla Model S демонстрира високо ниво на защита за деца при всички видове сблъсъци.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    3 3 Отговор
    Автопилота и асистентите спасяват повече животи, отколкото предизвиканите от тях катастрофи взимат.

    Това разбира се е чиста математика, която не ти помага, когато дори на спасени има един загинал, а той е твой близък!
  • 2 Така е

    3 5 Отговор
    А какво е нивото на безопасност на Тесла s, която получава повреда по дъното от предмет на пътя и се запалва.Гасят я с 55тона вода.Случва се на всички, ама защо ли електромобилите са първенци.
    И преди съм казвал-батерия по корема на кола е уязвима и рискова.И при плъгин също има такъв проблем.Това е сериозен конструктивен недостатък на сегашните елколи.
    Е и това не е важно.Голяма работа са електромобилите и горят впечатляващо.Иначе са безопасни уж.
    Като казваме, че тези батерии от 50години не са подходящи за целта, не вярват еллюбителите.Когато се направят такива батерии отговарящи на тежките и комплексни изисквания на елколите, ще тръгне електрификацията.Сега сме в преходен период.Може да продължи и много години.
    И хибридите са преходни, ама не се крие и изопачава тази информация.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Точно така е

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    За тези батерии ли говориш?

    Коментиран от #7

  • 4 Гост

    4 3 Отговор
    Най високо ниво на безопасност,докато се запали.
  • 5 Е така де

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Тесла се пали като се блъсне в нещо, за разлика от останалите които си горят просто ей така, защото си решил че ще си ги заредиш в гаража или дори както си стоят.

    На всички електромобили на general motors бяха сменени абсолютно всички батерии по тази причина.

    Над 50% от porsche тайкан са имали проблеми с батериите включително пожари.

    При Тесла от 3,5 милиона продажби има 143 изгорели автомобила като в 90% от случаите става въпрос за катастрофа и физическо смачкване на клетки, за да се инициира запалването.

    Коментиран от #6

  • 6 МЪСК

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "Е така де":

    Най-важното: за разлика от пластмасовите резервоари под задните седалки и газовите бутилки в багажника, при ел.колите няма експлозия и хората излизат спокойно. А клетки се гасят с пяна, не с вода.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.