Last news in Fakti

15 Декември, 2022 10:40 2 334 6

Производството на автомобили в света се увеличава

  • производство-
  • автомобили-
  • световен мащаб

Нарастването е със 7%

Производството на автомобили в света се увеличава - 1

Производството на автомобили в света постепенно се възстановява след отпадането на ковид ограниченията в повечето страни и с нормализирането на дефицита от чипове и логистиката.

Според Световната организация на производителите на автомобили (OISA) за 9-те месеца на 2022 г. световната автомобилна индустрия е произвела повече от 61 милиона моторни превозни средства.

Спрямо същия период на миналата година обемът на световното производство на автомобили се е увеличил със 7%, а изоставането от показателя преди пандемията (9-те месеца на 2019 г.) е 10%.

Леките автомобили представляват най-големия дял в световната автомобилна индустрия. От януари до септември тази година са произведени 43.7 милиона коли (+9% спрямо същия период на миналата година).

Производството на лекотоварни автомобили се е увеличило със 7% - до 14.7 милиона броя. През отчетния период са произведени почти 2.5 милиона камиона. (-25%). Производството на автобуси е 170 000 бр. (+24%).

Европа не е сред лидерите в автомобилната индустрия според резултатите от първите три тримесечия. Ето кои са в челните позиции:

Китай - 19632418 бр. (+7%);
САЩ - 7515829 бр. (+10%);
Япония - 5675088 бр. (-3%);
Индия - 4133398 бр. (+26%);
Южна Корея - 2695690 бр. (+5%)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 3 Отговор
    То хубаво се увеличава, ма и цените им се повишават. Кой ще ги купува тези коли, защото масовката ще ги купува 2-ра употреба на по 10+ години, а новите коли ме съмнява да стават за нещо след 10 годишна употреба.

    Коментиран от #2

  • 2 Хаха

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не бери грижа 🤣🤣🤣🤣🙈🙈🙈
  • 3 Летописец

    8 2 Отговор
    В целия свят производството на електромобили расте . Съответно и нуждите от Ел енергия . Но в България синята мафия скри атомните реактори за Белене . За да се хареса на Саш и Турция
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор
    😀😀😀
    След СПАД от 10%
    Ръст от ..... 7%
    Майтап Уили‼️

    Коментиран от #5

  • 5 ОщеПоЗле

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    първо казват, че се е вдигнал със 7 процента, пък полсе е констатацията, че са още 10% назад ... Иначе четем непрекъснато такива новини за компании, които добре се развиват ... и пак по подобен хлъзгав начин ни будалкат, че всичко е цветя и рози... който купува акции се наигра и децата му няма се радват на универсистет, заради "умните" си бащи...
  • 6 никога повече

    0 0 Отговор
    Няма да бъдат произвеждани истински автомобили. Каква е разликата? Ето такава. Китайците минаха от колелета на коли, умните еврогейци- от коли на велорикши.