Last news in Fakti

27 Януари, 2023 10:24 3 482 5

Ново 20: Без хромирани детайли по автомобилите

  • автомобили-
  • хром-
  • покритие-
  • забрана

Процесът на хромиране отделя във въздуха токсини, които са 500 пъти по-вредни за хората от дизеловите газове

Ново 20: Без хромирани детайли по автомобилите - 1

От 1986 г. Калифорния класифицира шествалентния хром като токсичен замърсител на въздуха, за който няма безопасно ниво на излагане. Въпреки това, той остава съставката, използвана в хромирането, но сега властите в Калифорния са подели кампания да променят това. Те предложиха забрана за използване на веществото в автомобилите.

Втвърденият хром е безвреден, което означава, че не е нужно да се притеснявате за бронята или облицовката на вашия автомобил. Процесът на хромиране обаче е опасен и крие рискове за хората около съоръженията. Това е така, защото процесът на хромиране включва потапяне на частта в резервоар с течност, през който преминава електрически ток, което позволява на шествалентния хром да се задържа към нея. Процесът кара течността да бълбука, освобождавайки опасни изпарения във въздуха.

Тези изпаренията са мощен канцероген, за който се твърди, че е 500 пъти по-токсичен от дизеловите газове. Още по-тревожно е, че около девет процента от предприятията за хромиране се намират на по-малко от 300 метра от училища, а още повече са разположени в жилищви райони, съобщава Los Angeles Times .

Ето защо Калифорнийският борд за въздушни ресурси се стреми да забрани използването на хром-6 в декоративни покрития за автомобили, като това трябва да се случи до 2027 година. Според експерти ако това се случи, то примера на Калифорния ще бъде последван и от останалите държави, производители на автомобилни компонинти и автомобилите вече няма да имат хромирани детайли по тях.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    17 2 Отговор
    либерасти. дай им рециклирана тоалетна хартия и ще са най-щастливите същества на планетата
  • 2 Трабант Пауър

    4 0 Отговор
    Трабанта...дай го на прасетата - спаси планетата
  • 3 добре де

    8 0 Отговор
    а сега кажете колко безопасни са пластмасите и за ползване и за производство
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    А ракетите за Зеленски не са ли вредни за въздуха?