31 Март, 2023 11:24 48 571 9

Дешифриране на VIN кода на автомобила или как да четете обозначенията

  • vim-
  • номер на рама-
  • дешифроване-
  • съвети

Номерът на рамата е най-надеждния начини да разберете истинската съдба на колата

Дешифриране на VIN кода на автомобила или как да четете обозначенията - 1

VIN-код (Vehicle Identification Number) е идентификационен номер на превозно средство, състоящ се от комбинация от цифрови и буквени символи. Кодът е задължителен елемент от маркировката и е индивидуален за всяко превозно средство. А всичко започва през 1977 г., когато САЩ и Канада приемат стандарта ISO 3779, който описва формата на VIN номерата.

След като употребяваните автомобили от Европа се изсипаха в България, VIN кодът се превърна в един от най-простите и надеждни начини да разберете истинската съдба на колата, нейния реален пробег, щети при инциденти и т.н. Днес има много онлайн услуги, които предлагат както безплатни, така и платени автоматични проверки по VIN код.

Дешифриране на VIN кода на автомобила или как да четете обозначенията

VIN-кодът е необходим и за избора на резервни части. В края на краищата дори един и същ модел с един и същ мотор може да има различни части. И ако не ги изберете според номера на рамата, има риск да пристигне не съвсем същата резервна част.

В момента е в сила международният стандарт ISO 3779:1983 (последно издание - от 1996 г.), индексът на световния производител (WMI - част от кода) се определя от стандарта ISO 3780:1983.

Дешифриране на VIN кода на автомобила или как да четете обозначенията

Идентификационният номер се намира върху несменяемата част на каросерията на места, които са най-малко податливи на унищожаване по време на злополука и се дублира върху табела, разположена в предната част на автомобила. VIN на съвременните автомобили се намира на предната лява колона на купето и лявата горна част на таблото.

VIN номерът се състои от 17 знака - латински букви и цифри. В същото време символите I, O и Q не се използват в кодови комбинации поради приликата с числата 1 и 0. Всеки знак от VIN-номера носи информация за една или друга характеристика на автомобила: за страната и производителя, дата на пускане, технически характеристики и др.

VIN номерът на превозното средство се състои от три части: WMI VDS VIS

VIN код на автомобила
WMI (World Manufacturers Identification) - световен индекс на производителя (от 1-ви до 3-ти знак на номера);
VDS (Vehicle Description Section) - описателна част (от 4-ти до 9-ти знак на номера);
VIS (секция за идентификация на превозното средство) - отличителна част (от 10-ия до 17-ия знак на VIN номера)

WMI

WMI е международен идентификационен код на производителя. Състои се от три знака (букви или цифри). Първият знак показва географска област, вторият знак показва държава в тази област, а третият знак показва конкретен производител (понякога тип превозно средство). Ако производителят произвежда по-малко от 500 бройки годишно, тогава третият знак на кода е числото 9.

Няколко WMI могат да бъдат присвоени на един производител, но същият номер не може да бъде присвоен на друг производител на превозно средство в продължение на най-малко 30 години от момента, в който е бил използван за първи път от предишния (първи) производител. И така, първият символ на WMI е буква или цифра, представляваща кода на географската област. Всяка от зоните има няколко символа:

А до Н - Африка ;
от J до R - Азия;
от S до Z - Европа;
1 до 5 - Северна Америка ;
от 6 до 7 - Океания;
8 до 9 - Южна Америка;

Вторият знак (код на държавата) е буква или цифра, която представлява страната. За да се осигури гъвкавост и недвусмисленост при идентификацията, конкретна държава се идентифицира чрез комбинация от първата и втората цифра на кода. Ето и обозначенията за Европа.

Дешифриране на VIN кода на автомобила или как да четете обозначенията


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПП оди пеш

    49 4 Отговор
    скоро няма да ви трябва - каруците нямат ВИН код
  • 2 До автора

    47 4 Отговор
    Забрави да напишеш,че тези проверки не са безплатни.

    Коментиран от #5, #9

  • 3 БСП за България и Радев

    7 15 Отговор
    Аз признавам само и единствено автомобили с VIN започващ с X3. Прекрасни екземпляри на съветската инженерна мисъл и опит
  • 4 ФИНЦИ

    8 5 Отговор
    БГ. ПОСТОТИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ВИН НОМЕР ДЪРА ДЪРА ПАЩАТ ДА ГИ ЛЪЖАТ КОЛКО СА КУХИ БГ КОПУВАЧИТЕ МАЛЕ МАЛЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бай Ставри

    8 1 Отговор
    Тоупаците не са напосали най-важното за собственика. Десетата цифра е годината на производство. От нула до девет е с един знак. От десет нагоре е комбинация от число и буква. Това е таблица, която я имат всички автосервизи
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Име

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "До автора":

    ти май забрави да прочетеш статията, иначе си голЕм разбирач