Last news in Fakti

13 Април, 2023 11:06 9 614 21

Къде се карат най-нови и къде най-стари коли и къде сме ние?

  • автомобили-
  • нови автомобили-
  • стари коли-
  • държави-
  • ес-
  • българия
Къде се карат най-нови и къде най-стари коли и къде сме ние? - 1

Отговори на тези въпроси ни дава статистика на Auto-Consulting, показваща разпределението на леките автомобили в европейските страни по възраст. От направените заключения става ясно, че според разпределението на автомобилите по възраст в европейските страни, най-голям дял нови автомобили (до 2 години) са регистрирани в Люксембург - 19%. В същата страна е най-малък и делът на старите автомобили над 20 години – едва 5%.

Повече или по-малко сходни са показателите и в други добре развити в икономическо отношение западноевропейски страни: Швеция, Франция, Белгия, Нидерландия, Дания, Норвегия, Германия, Швейцария - всички те имат висок дял на нови коли под 2 години (10-16%). Около 20% от автопарка в тези страни е зает от нови автомобили на възраст 2-5 години, като делът на старите коли над 20 години също е минимален - около 5-10%.

В Европа, естествено има и аутсайдери, като едва ли е учудващо за някой, че България е сред тези страни: Литва, Латвия, Румъния, Кипър, Естония, Полша и България са страните, където делът на новите коли е около 3-5%, а значителна част от автопарка е съставен от автомобили на възраст над 10 години - около 70-80%.

В България делът на новите автомобили до 2 години у нас е около 2%, на 3-5 години – едва 4%. Е, делът на старите автомобили е почти най-висок сред европейските страни - колите на възраст между 10 и 20 години у нас се изчислява на 40%.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пако

    12 37 Отговор
    НА ОПАШКАТА ЗА НАЙ ГОЛЕМИ ТАРАЛЯСНИЦИ СА ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ. БЪЛГАРИЯ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ Е КЛАСИ НАД ТЯХ.
  • 2 Ок ок

    50 16 Отговор
    Карам си 25 годишната тойота която съм купил нова и въобще не ми пука.При правилна подръжка мисля,че ще ме надживее.Вепе не правят такива коли??
  • 3 Хнвхдтвхд

    44 7 Отговор
    Не ги караме тия бангии, а ги "утилизираме докрай", бре неблагодарници! Много сте еко и загрижени западняците, ама само боклук генерирате и хабите ресурси за глупости.
  • 4 Това сравнение

    34 6 Отговор
    не е много коректно,защото автомобилите не са само нови и стари,би трябвало да бъдат разделени и на обикновени и премиум автомобили.И тогава мисля че бихиме били доста по-напред в класацията за ново регистрирани премиум автомобили,защото тук много се крадат обществени средства и първото,което купуват е скъпа кола.
  • 5 Щастлив

    81 3 Отговор
    Аз карам 16 годишен уникат стопанисван от италиански лекар на едва 81000км.Продавача на Горубляне ми разказа как човека плакал докато се разделял с колата си и помолил да бъде продадена само на ценител.Двигателя е поомаслен но това било от честите смени на маслото а причината за сивия пушек,от дългия престой в гаража но като я покарам щял да се изчисти.

    Коментиран от #7, #21

  • 6 ха ха

    18 4 Отговор
    Сега като подкарат теслите да навъртят по милион километра в Люксембург преди да им се скапе батерията и ще станат страната с най-много коли над 20 години...
  • 7 Честен автоджамбаз

    41 2 Отговор

    До коментар #5 от "Щастлив":

    Топ състояние, Уникат, Без забележки, Перфектна, напълно обслужена, под 150к километра !!!
    такова нещо НЯМА, всичко е долна лъжа и подигравка от страна на колегите

    Коментиран от #11

  • 8 Дърт пенсионер

    33 2 Отговор
    Защо се изненадвате те и политиците в България са с най много години стаж.
  • 9 Този

    15 15 Отговор
    Като се забрани внос на стари коли, ще се решат много проблеми наведнъж-еко,паркиране,трафик,аварии на системи за сигурност.
  • 10 ОооО

    29 3 Отговор
    На това му се казва баланс.За да могат едни да карат нови коли,други трябва да карат стари .Много е простичко нищо ново под слънцето.Ако всички караме нови коли, къде ще отидат старите? Затова всяка жаба да си знае гьола.
  • 11 Грешиш

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Честен автоджамбаз":

    Има но на пазарите в нормалните държави но цените им не са по ганьовия джоб.
  • 12 Количка от Зрънчо

    31 3 Отговор
    Новите коли с 800см3 и 60 коня са супер, всеки шофьор си мечтае за такова чудо. Също и електрокарите, които като излязат на магистрала трябва да се карат по-бавничко, да не вземе да им падне батерията след 15 минути.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трифонов

    13 6 Отговор
    Аз пък много харесвам концепцията за електрически автомобил. И веднага щом като направят такъв, който от 10 до 100% батерията да се зарежда за до 5 минути време, заедно със спиране, зареждане, плащане и отпътуване, ще си купя такава. Колкото ми отнема зареждането на бензиновата ми кола в момента. До тогава... успех с първообразите на електрически коли, които се предлагат в момента на пазара. От 20 до 80% - 30 минути, хах... А през лятото... 80 минути минимум. Като се задръстят електростанциите от пътуващи за морето електрокари.

    Коментиран от #16

  • 16 ТВхвнвн

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Трифонов":

    А аз още повече харесвам концепцията за телепортация. Като направят сигурен телепорт, дето ме пренася за секунди до другия край на планетата, да се обадят.
  • 17 Гост

    6 3 Отговор
    Според масовите доходи и колите ни.
  • 18 Мустафа

    5 1 Отговор
    Малеее мен статистиката не ме класира с 30 -годишната ми Витарка !
  • 19 СЛОНА

    9 5 Отговор
    ПРИ ТАТО КАРАХТЕ НОВИ КОЛИ И НЕМАШЕ ВНОС НА СТАРИ КОЛИ,А СЕГА ЯЖТЕ БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ И КАРАЙТЕ КОЧИНИТЕ НА ЕС И СИ МИСЛРТЕ ,ЧЕ СТЕ В АФРИКА,А ЗАБРАВИХ И СИРАНЕТО С ПАЛМОВОТО МАСЛО И СИ МИСЛЕТЕ,ЧЕ СТЕ В ПАЛМА ДЕ МАЬОРКА!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Дедо Пене

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "СЛОНА":

    ИСКАМ ДА ТИ ПОДАРЯ НОВ ТРЪБАНТ! НЯМА СТАВРИ И НОВИ КОЛИ ИМА ПОДЪРЖА И И НЕ ПОДДЪРЖАНИ!!! ВИЖДАЛ СЪМ BMW НА2Г. - ПЪЛЕН ТАРАЛЯСНИК НА 700хил.км. ЕДИН ОПЕЛ СРЕДЕН КЛАС НА 5Г. Е ПО-ДОБРЕ ОТ НОВА ЛАДА!!! ЗАВИСИ КОЛКО РАЗБИРАШ ОТ АВТОМОБИЛИ, АКО Е КОЛКОТО ОТ БАНАНИ И ПОЛИТИКА Е ИЗЛИШЕН СПОРА С ТЕБ.
  • 21 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Щастлив":

    Моя пък джамбазин от Дупница,като го запитах за какво са бастуна и триона в багажника на моя кокошарник ми обясни,че е трябвало да отрежат с триона вековния дъб.Бастуна бил на бабата многоуважавана мед. сестра от малко талянско градче.