Last news in Fakti

9 Август, 2023 17:00 5 038 26

Автопилотът на Tesla обърка плюшено мече с шофьор и блъсна пешеходец (ВИДЕО)

  • tesla-
  • автопилот-
  • експеримент
Автопилотът на Tesla обърка плюшено мече с шофьор и блъсна пешеходец (ВИДЕО) - 1

За да тестват системата за наблюдение на водача, ентусиасти от проекта Dawn поставят малка тежест върху волана, а на шофьорската седалка - плюшено мече.

По този начин групата активисти от проекта Dawn тестват колко добре работи автопилотът на Tesla. Видеото от този необичаен, но доста показателен експеримент, те публикуват в Twitter.

Системата за пълно самоуправление на Tesla често е критикувана за намаляване на бдителността на водача по време на пътуване. Освен това тази система понякога е нестабилна и греши.

За да тества системата за наблюдение на водача, екипът поставя малка тежест върху волана. Плюшено мече и балон пък са поставени последователно на шофьорската седалка.

Интересното е, че системата за наблюдение на водача не забелязва нищо странно и нередно. Електрическият автомобил Tesla продължава да се движи сам.

На пътя е поставена кукла, която имитира дете. В резултат колата продължава да се движи и я събаря. Системата за автономно аварийно спиране сработва много късно и няма време за адекватна реакция.

Още по-странно е, че дори когато няма никой на шофьорското място, системата за пълно самоуправление на Tesla продължава да работи. След като колата удря куклата, тя спира за кратко, но след това продължава да се движи. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    19 4 Отговор
    Купете си амулет "Х" " за да ви пазии "свети" Илон Шегобиец 😉

    Коментиран от #9

  • 2 ДрайвингПлежър

    23 3 Отговор
    Търчете! Купете си! Даже по 2! Чичо ви мъск търси бунаци, запазете си място на опашката :D
  • 3 Тоалетна хартия

    24 2 Отговор
    Нееее веее, теслЪта е разбрала,че се бъзикат с нея и действа на инат....
  • 4 От мечка

    24 1 Отговор
    От мечка шофьор не става, това е извода :)

    Коментиран от #8

  • 5 Ужас

    12 5 Отговор
    Тъпа кола.
  • 6 Илчо Мустакат

    9 1 Отговор
    Така действа нашия изкуствен интелект, обучен и по подобие на естествения. Съобразявайте се!
  • 7 М3 333 кс

    11 7 Отговор
    Тесла е най големият провал в историята на автомобилостроенето.
  • 8 Хайл 14/88

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "От мечка":

    От тесла кола НЕ СТАВА Е ИЗВОДА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Милен

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "Хайл 14/88":

    Аз не разбирам много от коли, ама да те попитам.,... как ти се струва на теб , не ти ли е малко нагласена работа. Ако на теб тая кола ти се струва опасна, ще се возиш ли в нея да заснемаш клипчета колко е опасна??? Само питам, не казвам че е спекулативен клип. Просто питам, ей така, пък ти не се интересуваш много от тия коли и що се занимаваш не знам. Но пък като отвори въпроса...... Теслата се справи много добре. Не прегази човек, не застраши никой, просто прегази няква кукла.. ти да видиш, толкова е добра теслата, че и на тая спекула не се поддаде. Явно много те е яд на продажбите на Тесла хахаха, ще свикнеш 😀

    Коментиран от #15, #21, #22

  • 11 Това

    6 6 Отговор
    Е доста безсмислен тест, Все едно да се засиля и да тичам на кръстовищата без да се оглеждам,

    Коментиран от #25

  • 12 Гост

    6 3 Отговор
    Автопилота бил по добър от човека,твърди тресльо.
  • 13 Йо Несбьо

    6 5 Отговор
    Добре, а колко души биха сложили кукла на шофьорското място и тежест върху волана? Явно автопилотът не е съвършен и това отдавна се знае, но постъпките са в стил "дай да видим кво шЪ стане". Дай да налеем спирачна течност вместо масло, дай да сипем спирт в антифриза, дай да сложим бетонни кръгове вместо колела...

    Ще ги направите ли тези неща с новата си Тойота примерно? Или с Мерцедес?

    Коментиран от #14

  • 14 Факт

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Йо Несбьо":

    е, че превозното средство тесла не реагира адекватно…. факт е, че т.нар. автопилот е пълно безумие, което се превръща в опасно оръжие в ръцете на неможачите като вас…. дава неоправдана сигурност, че се справяте с воденето на ППС и възпиращия ефект на страха липсва…
    И всичко това ти много добре го знаеш…
    А ако искаш си слагай и триъгълници по главата…. все тая….
  • 15 Васко Васкоо

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Милен":

    хайде стига, очеИзвадна е издънката!!!
  • 16 гост

    5 6 Отговор
    Целта им е да излъжат автопилота, който започва да спира, но няма достатъчно разстояние за това. Кажете каква е целта да се прави това и кажете защо няма за сравнение всички други производители с подобни пилоти? Нали, ако казваш, че Тесла е виновна, покажи как другите се справят, само Тесла не го може.
    Обвиняват автопилота за нещо, което е чиста измама и не се признава дори от закона - ако пуснеш този пилот и не си на седалката, или пък спиш, не ти е виновна колата, а ти си виновен. Това е просто пореднада атака срещу компанията, която им разбърка рахата на статутковото.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 МЪСК 🥇 МАЧКА

    7 2 Отговор
    Пyнта Маpа клип: хем бяла, хем сива, хем се видя спирачен път и червен сигнал на екрана, хем го изрязали това.
    Извод: всяка Мaра иска да стане известна като снима уж компромати за Тесла.

    Това не е система оракул и не чете мисли кой кога ще се метне отпред. Тон и осемстотин не се спират ей така.

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    3 4 Отговор
    а защо не пробват някоя друга марка, имаше на бмв или мерцедес спирачния асистент не работеше над 55км/ч. вижте други тестове, на камиони например, че само 1 на 5 спира преди удара, но важното е, че успяват да намалят, както и прави този пилот, той подава сигнал и задейства спирачките, спира напълно малко след контакта, което пак е сериозно постижение за плюшено мече.
  • 20 МЪСК САМО

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "МЪСК 🥇 МАЧКА":

    Плаче, плаче и пак плаче…. кога ще ти видим теслатс, смо тан???
    Пука му на някой точно за тесла, та тръгнал да я злепоставя…фил мари….
  • 21 Хайл 14/88

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Милен":

    То за теб кога не е било "нагласена работа" щом тесла се дъни всеки път??? Беше нагласено когато се самозапали,когато се разпадна предницата,нагласено беше и когато излетя люка на една в движение,волана когато остана в ръцете на един човечец също го бяха нагласили нали???? Нагласено беше и на моя приятел в Лондон дето му превъртя вала на двигателя в шлиците нали???? Ако бяха хубави електричките нямаше да им правят изкуствено дишане след смъртта им в началото на 20 век
  • 22 Хайл 14/88

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Милен":

    Снощи прави ли Х-ове пред иконата на свети мъск измамник??? Само едеотин мазохист с косми в ушите да си купиш тесла
  • 23 Помпею

    3 1 Отговор
    Сега, внимание , някой сети ли се да прочете кой е Dan O Dowd ? Аз порових в интернет иииии,.,.. ти да видиш , много много интересно. Това не е прохождащ YouTube ър, който търси известност. Този териката е милиардер, който има няколко компании разработващи автопилоти и системи за автономно управление на автомобили. Има договор с BMW и други големи производители.
    На мен ми изглежда като плюене по конкрент, за да може да продава собствения си софтуер.
    Или казано по друг начин , един милиардер плюшено друг милиардер, щото го е яд че има повече милиарди от него.

    Те ще се оправят някакси , ми ние да му мислим 🫠

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 РЗС

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Това":

    Баче, аз живея в Англия и тук постоянно претичват през пътя без да те поглеждат дори, все едно са безсмъртни. Тази ситуация е ежедневие. В случая, ако имаше водач щеше да намали виждайки нещо да излиза на пътя, но теслата е доста недодялана и ограничена колица
  • 26 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Че коя друга марка тръби навсякъде как системата и била работеща, реално ползва всички клиенти като бета тестери на неготов продукт и застрашава всички останали участници в движението? Може абдалите, които си ги купувате да се водите съгласни чрез договора си, останалите милиарди хора обаче никой не ги е питал, нали? Постоянно има изцепки с автопилота на тесла и постоянно се измъкнат с тезата, че е вина на шофьора, трябвало да внимава. Е кое му е ок тогава? Реално е ненужен, защото не е автономен пилот. Хем се пъчите, че било автопилот, хем се дърпате, че не било. А вземете решение...