Last news in Fakti

17 Юли, 2014 13:51 1 072 1

"ТЕЦ Марица-изток 2" плаща цялата сума за проблемни сероочистки

  • проблемни-
  • сероочистки-
  • тец марица изток 2

Държавната "ТЕЦ Марица-изток 2" се отказва от претенциите си към консорциума, изградил със закъснение, дефекти и с открадната технология сероочистващи инсталации на два от блоковете в централата. ТЕЦ-ът се ангажира да преведе на китайския участник в него 22.3 млн. евро (43.7 млн. лв.) в срок до 85 дни след сключването на меморандум за разбирателство, потвърждава и "Капитал". Според текста на документа, с който "Капитал" разполага, централата се съгласява да плаща дневна лихва от 10% върху забавено плащане за всеки ден просрочие след подписването на документа, както и да върне осребрената гаранция за добро изпълнение, издадена на изпълнителя на поръчката от Export-Import Bank of China. Централата ще има срок до август да претендира за отстраняване на дефекти по сероочистките, след което китайската компанията няма да носи отговорност за тях.

Претенциите отпадат

Седмица след като стана ясно, че държавният ТЕЦ е с блокирани кредитни линии в КТБ и спешно търси нов заем от 20 млн. лв., за да не стоят работниците му без заплати, а изпълнителният директор Живко Динчев окачестви ситуацията като "извънредна" и "застрашаваща живота и здравето на хората", именно той е на път да сложи подписа си под документ, с който централата се задължава да извърши нови големи плащания в близките месеци. Техен получател е китайският участник в консорциума "Идреко - Инсигма" - "Джъдзян Джеда Инсигма груп", който спечели в спорен конкурс поръчка за изграждане на сероочистки на блокове 5 и 6 на централата и подписа договор през 2008 г. Италианският партньор в консорциума Idreco Invest не участва като страна в меморандума и единствената възможност да получи своя дял от проекта е да съди ТЕЦ-а, а китайският участник да компенсира тези средствата в бъдеще. Възможна причина за отсъствието му от споразумението е, че дъщерната фирма на Idreco -  Idreco Invest, която участва в консорциума, е прекратила дейността си. 

Вписаната в проектодокумента дата, на която страните сключват меморандума за разбирателство, е 15 юли, но най вероятно подписването е било отложено за друга дата, тъй като от "ТЕЦ Марица-изток 2" заявиха, че все още не е постигнато споразумение, за да бъде подписано такова.  Според текста на меморандума, с който редакцията разполага, сумата от 22.3 млн. евро ще бъде платена на четири транша, като първият е в размер на 5 млн. евро и трябва да бъде изплатен до 10 дни след подписване на меморандума. Не е ясно откъде централата ще намери средствата, след като във вторник стана ясно, че КТБ няма да бъде отворена на 21 юли и ще остане изключена от платежната система още три месеца.

"Преговорите между ръководството на "ТЕЦ Марица-изток 2" и китайската компания са на етап конструктивен диалог. Все още не е постигнато споразумение за решаване на възникналите въпроси между двете страни, за да бъде подписано такова. Меморандумът за разбирателство следва да уреди претенциите на двете страни. Той ще бъде подписан тогава, когато се постигнат договорености, които напълно защитават интересите на "ТЕЦ Марица-изток 2", коментираха от централата и допълниха, че в преговорите са използвани български и чуждестранни консултанти поради спецификата на спора относно приложимото право.

Сероочистките са ни скъпи

Подписването на меморандума означава, че централата се отказва от претенциите си към консорциума за забавяне на строителството, установени дефекти по съоръженията и претърпени материални щети заради неизпълнени от строителя ангажименти. Те бяха основание ТЕЦ-ът да преустанови плащанията към консорциума за повече от година и половина, от което пострада най-вече българският подизпълнител "Енергоремонт холдинг", който на свой ред да получи 16 млн. евро за извършената работа.

Държавното дружество претърпя и санкции заради това, че при изграждането на сероочистките консорциумът е използвал технология, за която няма интелектуалните права. Европейската комисия спря обещаното финансиране по проекта в размер на 36 млн. евро. Година преди това Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) блокира кредита от 34 млн. евро за сероочистващите инсталации. Така се наложи финансирането на проекта, чиято обща стойност е 80.3 млн. лв., да се поеме изцяло от централата. По всяка вероятност тя ще трябва да върне и получените 7.5 млн. евро безвъзмездна помощ от Кохезионния фонд на Европейската комисия, поискани обратно след проверка на ОЛАФ.

"Капитал" изпрати въпроси до Министерството на икономиката и енергетиката като принципал на "ТЕЦ Марица-изток 2" и към Министерството на околната среда и водите като страна в договора за строителство на сероочистките с въпрос трябва ли и ще дадат ли одобрение за меморандума, но до редакционното приключване на броя отговори не бяха изпратени.

Преговори с "Джъдзян Джеда Инсигма груп" текат вече две години, тъй като ТЕЦ "Марица изток 2" се опитва да компенсира част от загубите си през претенции към китайската фирма. Това обаче не се само не се е случило, но и държавното енергийно предприятие ще трябва да плати по-висока сума от задържаните преди това 16 млн. евро.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдете по делата

    0 0 Отговор
    Кой е подписал този договор през 2008г.? Защо не е заведен под съдебна отговорност за немарливост?
    Простичко казано - възложителя ще заплати двойно на изпълнителя за несвършена работа, като права има само изпълнителя по договора.
    Из българска песен: Где се чудо видяло, олеле - мале ле...