Last news in Fakti

14 Юли, 2014 13:27 1 808 0

Дишай с примка на шията

  • дишай-
  • примка на шията-
  • тец марица изток 2-
  • румен петков-
  • пир

Компанията плаща в 12 без 5 22 млн. евро на китайска фирма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сега ще дишаме още по-добре. Това заяви тогавашният министър на енергетиката Трайчо Трайков, когато впечатлен огледа новите сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 в държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Дали жителите на Гълъбово и Стара Загора се радват на чист въздух, е спорно.

Ясно е обаче, че държавната централа може да спре да диша, особено ако финансовата примка около врата й продължи да се затяга, коментира в. "Преса".

До дни закъсалото дружество ще подпише меморандум, с който от сметките му ще изтекат близо 50 млн. лв. по посока братски Китай, научи „Преса“. Документът представлява меморандум за разбирателство с китайската фирма „Джъдзян Джеда Инсигма груп ко“ към договора за изграждане, доставка, монтаж и оборудване на сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6.

Очаква се меморандумът да бъде подписан на 15 юли тази година, като предвижда в продължение на 85 дни „Марица-изток 2“ да плати на изпълнителя - китайската фирма, 45 милиона лева и да не претендира повече за незавършени по договора работи и дефекти по сероочистките на блоковете.
Важно е да се отбележи, че парите няма да отидат за строителство и извършена работа.

А ще потънат в един търговски спор, от който в крайна сметка сме платили едни 85 млн. евро, загубили сме още 7,5 млн. евро безвъзмездна помощ от Европа и сме глътнали вода с още 8,5 млн. евро, които е трябвало да искаме от същата китайска компания, но ние доброволно сме им ги подарили.
Объркахте ли се от цифри?

Повредата не е във вашия телевизор.
В тази сага, наподобяваща криминален сериал, героите се сменят по-бързо от жените в латиносериалите. Ясен е само финалът - плаща държавата в лицето на теца. Ерго, всички ние като данъкоплатци. По стара традиция това се случва в 12 без пет, седмици преди оставката на кабинета, когато обикновено боклукът се замита под килима. И в началото на мандата на служебното правителство, което трябва да търси пари, за да спасява закъсалото дружество.

Историята

Началото е от първата половина на 2006 г. Европа иска да сложим сероочистка на комините на тецовете, за да спазим екологичните изисквания за състоянието на околната среда.

И ни дава пари за това. С безвъзмездна помощ от 36,16 млн. евро от програма ИСПА, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност 34 милиона евро и собствени средства централата стяга търг. За да е честно и европейско, той е по правилата на ЕБВР.

На 6 юни 2006 г. започва предварителният подбор на участници. Поканени са четири фирми, всички обаче дават по-високи оферти от очакваното и наддаването се проваля.

На 21 февруари 2008 г. е обявен нов търг, без предварителен подбор на кандидатите. Участници са консорциум „Идреко-Инсигма“ (Италия/Китай), „Рафако“ (Полша) и „Алстом Пауър Италия“ (Италия). Този път търгът е успешен, цените са с 30 на сто по-ниски, а победител е китайско-италианското сдружение. Мотивът - по-ниската цена.

Следват обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, които са в полза на теца и МОСВ.
Договорът е подписан на 12 декември 2008 г., страни по него са ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, консорциум „Идреко-Инсигма“ и МОСВ.
Срокът, в който комините трябва да спрат да пушат, е 1 септември 2011 г., планират се 150 нови работни места.

Очаквания и реалности

Очакванията са едно, реалността е друга. На 30 декември 2011 г., три месеца след изтичане на крайния срок, ТЕЦ „Марица-изток“ гордо обявява: „Завърши изграждането на абсорбера на блокове 5 и 6 и успешно бе подаден димен газ към съоръжението.“
Тръбният зов на фанфарите обаче звучи леко фалшиво. От съобщението се разбира, че проектът вече е на стойност 85,6 млн. евро, а финансирането е изцяло от приходите на централата.
 

Къде са европейските пари?

Ами страната ги е загубила, тъй като проверка на ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите, е показала въпиещи нарушения.
Разследването на европейците е показало, че китайско-италианският консорциум „Инсигма-Идреко“, който спечели търга през 2008 г. с оферта от 85,6 млн. евро, е представил неверни индустриални референции - сведения за опита си в изграждане на такива съоръжения. Поводът за това е жалбата на „Алстом“, който претендира, че „Инсигма“ незаконно е използвала негова технология, за да спечели търга.

В резултат на това Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са прекратили финансиране за 36 млн. евро безвъзмездно от ИСПА и заем от 34 млн. евро за сероочистката на „Марица-изток 2“.
Ще кажете - поредният случай, в който нещо е построено, парите са взети и някой се е облажил.

Но няма да бъдете прави. Тихо и полека строителството продължило. С пари на теца, разбира се.

Това се разбира от кратка бележка от лятото на 2012 г. на сайта на централата. „Поради виновно неизпълнение на договора в края на 2012 г. ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД отстрани от строителството италиано-китайския консорциум „Идреко- Инсигма”, в който са включени „Джъдзян Джеда Инсигма груп ко“ ЛТД (Китай) и „Идреко-Инвест“ АД (Италия) с подизпълнител българската компания „Енергоремонт холдинг“.
Изпълнителят не спази датата за завършване на обекта, а именно 29 април 2012!
Как и кога 21 септември 2011 г. е станало 29 април 2012 г. тъне в мъгла!

Защо държавата не е защитила интереса си - също.
Обезщетения няма. Виновни - съвсем. Междувременно в правния мир е останала само китайската фирма, тъй като италианците от „Идреко“ са се оттеглили от проекта.

А съвсем между капките минава новината, че друга фирма ще приключи започнатата от китайците работа.

Кой има сметка?

На този фон подписването на меморандум с компанията „Джъдзян Джеда“ изглежда, меко казано, странно. Подобно споразумение може да срути финансово централата, която в момента е в изключително затруднено положение заради блокираните сметки в поставената под особен надзор КТБ, твърдят специалистите. И която спешно търси кредитор, за да може да издължи заплатите на 2500 работници и служители.

Въпреки това някой с лека ръка дава 22,5 млн. евро и се отказва от още близо 16 млн. евро неустойки, които може да претендира от китайците. Не е решен въпросът с претенцията на компанията „Алстом“, която търси от теца 2 848 378,61 евро за незаконното използване на негова технология, софтуер и ноу-хау от страна на китайската фирма. С меморандума не е уреден и въпросът за претенциите на Европейската комисия относно извършена измама от „Инсигма“. С доклада се иска от България връщането на сумата от 7 500 000 евро безвъзмездна помощ, отпусната по Кохезионния фонд на ЕС. Така на практика отговорен за връщането на тази сума на ЕС ще бъде крайният бенефициент - ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД.

Кой и кое налага подобен ход в момента, когато Българският енергиен холдинг, принципал на ТЕЦ „Марица изток-2“, е с току-що назначен нов изпълнителен директор ? Кой, кога и с кого е съгласувал или по-скоро диктувал клаузите на меморандума, питат се експертите.

Като дамоклев меч виси и делото, заведено на 12 октомври 2013 г. от „Джъдзян Джеда Инсигма груп ко“ пред Окръжен народен съд-град Ханджоу, провинция Джъдзян, дело № (2013) 185 относно спор за деликтна отговорност.
Отговорът на въпросите дължи ръководството на БЕХ. В крайна сметка от принципала зависи дали ще откажат подписването на скандалния меморандум.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА