Last news in Fakti

18 Юли, 2014 18:26 1 699 1

Засега спряха меморандум за ТЕЦ „Марица Изток 2”

  • засега-
  • спряха-
  • тец марица изток 2

Отложено е за момента подписването на Меморандума за разбирателство между  „Марица Изток 2” с китайската фирма „Джъдзян Джеда Инсигма Груп Ко” към Договора за изграждане, доставка, монтаж и оборудване на сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6 на ТЕЦ-а.  Това е станало след като министърът на околната среда и водите Станислав Атанасов, който представлява също договарящата страна, не е подписал проекто документа, научи Факти.бг. Одобрение би трябвало да се търси и от БЕХ.

Проекто - Меморандумът предвиждаше в продължение на 85 дни "Марица Изток 2" да заплати на изпълнителя китайската фирма 45 милиона лева и да не претендира повече за незавършени по договора работи и дефекти по сероочистките на блоковете 5 и 6. Това се предвиждаше да стане преди подаването на оставката на правителството в момент, в който „Марица Изток 2” се намира в затруднено положение, тъй като парите й са в КТБ и централата не може да оперира с тях.  Като, че ли бе подготвен сценарий това да се случи тихо мълком без да се шуми. През тази седмица медиите обаче оповестиха готвения договор. В началото на тази седмица поставихме едни и същи въпроси по готвения меморандум към Министерство на икономиката и енергетиката и към вицепрезидента Даниела Бобева, но засега отговор на тях няма. ТЕЦ „Марица Изток 2” е държавно предприятие и дейността му не би трябвало да е на „тъмно”.

Ако все пак меморандумът бъде подписан тези 45 милиона ще потънат в един търговски спор, от който в крайна сметка сме платили едни 85 млн. евро, загубили сме още 7,5 млн. евро безвъзмездна помощ от Европа и не сме получили още 8,5 млн. евро, които е трябвало да искаме от същата китайска компания. В тази сага ясен е само финалът - плаща държавата в лицето и на данъкоплатците.

Спорът между възложителя и изпълнителя е дълъг в годините. Той датира от 2012 година, още когато „Марица Изток 2” бе завела искове към китайската фирма за забавяне на съоръжението и за незавършени работи и дефекти по сероочистващата инсталация. „Джъдзян Джеда Инсигма Груп Ко” пък от своя страна на 12.10.2013 година заведоха дело в Първоинстанционното търговско отделение на Китай за спор за деликатна отговорност.

Не е ясно как държавата преди две години претендираше, че сероочистките са забавени и изготвени с дефекти, а сега е на обратното мнение.

Разрешаването на този спор обаче едва ли трябва да се случи в момента преди служебното правителство и в момент, в който не е ясно кога КТБ ще отвори врати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван иванов

    0 0 Отговор
    Вижте, Калина,

    Темата е изключително интересна, съгласен и се радвам на будния Ви поглед и репортерски нюх да продължите да задавате неудобни въпроси на субектите от държавното управление, така че по-съвестно и отговорно да си вършат работата.

    И една малка вметка, защото ме дразни - не "деликатна", а "деликтна" отговорност, терминът е от търговско и вещно право и представлява увреждане, нанасяне на щета.

    Разбирам, че не сте юрист, практикуващ адвокат и нямате образование в областта. Виждам го обаче за пореден път във Вашите писания и ми става ясно, че не е случайно допусната грешка! В тази връзка още - тихомълком, проектомеморандум, ...абе, редактори и коректори нямате ли?!